Πώς το Brexit και η πανδημία επηρεάζουν τις εκπαιδευτικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου;

Πώς το Brexit και η πανδημία επηρεάζουν τις εκπαιδευτικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου;

Γράφει η Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Βεβαιότητα ότι οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου στον τομέα της εκπαίδευσης θα προσαρμοστούν στη μετά-Brexit και μετά-κορωνοϊού εποχή εξέφρασε η διευθύντρια του Universities UK International, Vivienne Stern.

Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώθηκε από τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κ. Stern, για τη διαχείριση των προκλήσεων που προκύπτουν από το Brexit και την πανδημία, καθώς και τις επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στην αλληλεπίδραση των δύο χωρών. Οι πιθανές επιζήμιες συνέπειες στην εκπαίδευση έχουν συζητηθεί εκτενώς και επισταμένως από διάφορους φορείς. Εντούτοις, οποιαδήποτε κρίση, παρά την αρχική αποδιοργάνωση και αποπροσανατολισμό που συνεπάγεται, μπορεί να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα της εκπαίδευσης.

Στη συζήτηση, η κυρία Stern αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που σε βάθος χρόνου έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ΗΒ και Κύπρου στον τομέα της παιδείας γενικότερα, και στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικότερα. Η διαδραστικότητα που λαμβάνει χώρα αφορά όχι μόνο στη φοίτηση σε ιδρύματα του ΗΒ, αλλά και στις ανταλλαγές ακαδημαϊκών και φοιτητών μεταξύ Κυπριακών και Βρετανικών Πανεπιστημίων στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας, στη δημιουργία διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και στην κοινή συμμετοχή ερευνητών από τις δύο χώρες σε διακρατικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις αυτές έρχονται να επαναπροσδιοριστούν υπό το φως της εξόδου του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δημιουργηθεί ή πρόκειται να δημιουργηθούν άμεσα οι κατάλληλες δομές και πρόνοιες που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας των προηγούμενων ετών. 

Επιπλέον, η κυρία Stern αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της υφιστάμενης κρίσης του κορωνοϊού στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα. Πέραν τούτου όμως, συζήτησε εκτενώς τα διάφορα μέτρα που τα πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο έθεσαν σε άμεση εφαρμογή προκειμένου να λειτουργήσουν ως υποστηρικτικά περιβάλλοντα για τη φοιτητική κοινότητα, όπως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους φοιτητές.

Κλείνοντας, η κυρία Stern υπογράμμισε ότι η κρίση του κορωνοϊού αφήνει όντως αισθήματα θρήνου και οδύνης, τα οποία δεν θα πρέπει να παραγράψουμε. Παρόλα αυτά, καλό είναι να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, κρατώντας τα θετικά διδάγματα της παρούσας κρίσης, όπως η διακρατική συνεργασία στο πεδίο της πανεπιστημιακής έρευνας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

 

Loader