Πόσο καταθλιπτικό είναι το Valentine's;

Πόσο καταθλιπτικό είναι το Valentine's;

Ζητήσαμε από έναν Κύπριο ψυχολόγο να μας τα πει λίγο

Οι δυνητικές αρνητικές συνέπειες στη ψυχολογία των singles

Γράφει ο Παναγιώτης Προεστός*

Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν πιστεύει πια σε Αγίους, είτε Βασίληδες είτε Πέτρους και το αν υπάρχει Άγιος με το όνομα Βαλεντίνος και κατά πόσο αυτός είναι ο πρεσβευτής της αγάπης ή όχι, γι’ αρκετούς είναι αμφιλεγόμενο, αν όχι εντελώς αδιάφορο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η 14η Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται ευρέως ως η «μέρα των ερωτευμένων», κι αυτό ως γεγονός έχει συγκεκριμένα επακόλουθα.

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν πως ακόμη και σε περιόδους κρίσης, οι καταναλωτές τείνουν να εκείνη τη μέρα να ξοδεύουν, με αποτέλεσμα οι τιμές στα προϊόντα ν’ ανεβαίνουν. Οι τιμές της ζάχαρης, οι σοκολάτες, τα λουλούδια, τα αρκουδάκια, τα εσώρουχα και άλλα υλικά - σύμβολα της αγάπης, έχουν την τιμητική τους. Σύμφωνα με έρευνα που είχε γίνει ανάμεσα σε 8000 καταναλωτές, ηλικίας 18 και άνω, το 59,8% γυναίκες και το 56,4% άντρες δήλωσε πως σκοπεύει να γιορτάσει τη συγκεκριμένη μέρα με αγορά δώρων.  

Σύμφωνα με τη Wolters Kluwer Pharma Solutions (2010) η εβδομάδα πριν τις 14 Φεβρουαρίου έχει παρουσιάσει 25% περισσότερες πωλήσεις στο Viagra από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα του χρόνου. Αυτό αποτελεί ένδειξη των μη ρεαλιστικών προσδοκιών που δημιουργεί η συγκεκριμένη μέρα στη ψυχολογία των ανθρώπων. Η συνθετική ψυχολόγος Dr. Diana Kirschner, γνωστή για την έρευνά της σε θέματα σχέσεων, παρατήρησε πως με αφορμή τη γιορτή, τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν το κοινό συνεχώς με υλικό, όπως εικόνες, άρθρα και ταινίες, το οποίο προωθεί την ιδέα πως οι άνθρωποι σε ζευγάρια είναι πιο ευτυχισμένα από τα άτομα που δεν έχουν σύντροφο.  

Είναι πολύ πιθανό το άγχος να αυξηθεί τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν δεν έχεις σύντροφο, τότε το άγχος τείνει να επηρεάσει τη σκέψη πως ποτέ δεν θα βρεις. Αν κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη, η ματαιότητα πως δεν είναι άξιος ν’ αγαπηθεί, πιθανό να κυριεύσει μέσα του αυτό το συναίσθημα. Καθόλου παράδοξο πως, με αφορμή τη συγκεκριμένη περίοδο, πολλοί μας επισκέπτονται το ψυχοθεραπευτικό γραφείο για ανακούφιση από τέτοιες σκέψεις και συναισθήματα.  

Η συμβολικότητα της αγάπης που πρεσβεύει η συγκεκριμένη μέρα μπορεί να αποτελέσει το ερέθισμα για αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα, όμως πίσω από αυτά κρύβεται συνήθως κάτι άλλο, το οποίο ο κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να μάθει για την προσωπική του ψυχολογία και ανάπτυξη, αξίζει να το ψάξει. 

Παρ’ όλ’ αυτά, είτε κάποιος πιστεύει στον Αγ. Βαλεντίνο είτε όχι, η αγάπη αξίζει να γιορτάζεται. Βέβαια όχι μόνο τη συγκεκριμένη μέρα αλλά έστω και με αυτή την αφορμή, μπορούμε να τη γιορτάσουμε. Ας μη ξεχνάμε ωστόσο πως οι προσδοκίες είναι αυτές που προκαλούν πόνο και όχι η αγάπη.

Ο Παναγιώτης Προεστός είναι Ψυχολόγος ,Ψυχοθεραπευτής και Αντιπρόεδρος του ΠαΣυΨυ

Loader