Προεδρικό διάγγελμα: Καλή δύναμη και καλή τύχη μάγκες

Προεδρικό διάγγελμα: Καλή δύναμη και καλή τύχη μάγκες

Τους καλούς καιρούς του τουίτερ κυκλοφορούσε ένα πολύ πετυχημένο τουί που πήγαινε κάπως έτσι: 

- Γιώργο, μωρό μου, συγνώμη που άργησα. Δεν έβρισκα τι να φορέσω.

- Ο Γιώργος πέθανε. Ο εγγονός του είμαι. 

Έτσι νιώθουμε κάποιοι απόψε όταν, για ακόμα μία φορά, καθόμασταν και περιμέναμε να ακούσουμε το προεδρικό διάγγελμα. Δεν ξέρουμε πώς την αντιμετώπισε την καθυστέρηση ο εγγονός του Γιώργου στο τουίτερ, εμείς πάντως το επιβεβαιώσαμε ότι είναι τέχνη μεγάλη να μιλάς και να μην λες τίποτα.

Όλα όσα θα μπορούσαν να χωρέσουν σε δύο χούφτες λέξεων, μια ξεπέτα δελτίο τύπου, ο πρόεδρος τα είπε με όλο το body language και την χροιά που απαιτείται για να μοιάζουν αλλιώς. 

Το διάγγελμα άρχισε με μία έξαρση EQ, με τον ΠτΔ να μας διαβεβαιώνει ότι γνωρίζει τα “έντονα αισθήματα ανησυχίας και ανασφάλειας” που νιώθουμε, αυτές τις μέρες.  

Η “δέσμη αποφάσεων” της κυβέρνησης έμοιαζε να αργεί μία αιωνιότητα και μία μέρα αφού πρώτα περάσαμε ένα γολγοθά γλυκανάλατου απ’ τη μια, πολύ σκληρού για να πεθάνει απ’ την άλλη, πατρικού μονολόγου. Ο ΠτΔ απευθυνόμενος στους γονείς, με ύφος Mary Poppins, μάς είπε να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι  ώρα χαλαρότητας ή ικανοποίησης θελημάτων των παιδιών αλλά ώρα αυστηρότητας. 

Κι έπειτα, απευθυνόμενος στους νέους τόνισε με ύφος δασκάλου μιας άλλης εποχής ότι η απειθαρχία αποτελεί επικίνδυνη ψευδαίσθηση: “Οι κίνδυνοι, αγαπημένες μου νέες και νέοι, δεν είναι μόνο για τους ίδιους, αλλά ιδιαίτερα για  τους αγαπημένους σας, αδέλφια, γονείς,  παππού και γιαγιά”. Για όσους έχουν δει το δημοφιλέστατο βίντεο με τον Αβέρωφ να μονολογεί σχετικά με το σχολικό λεωφορείο, κάποια καμπανάκια deja vu θα έχουν χτυπήσει λογικά. 

Όσον αφορά στην τοποθέτησή του για τα της εκκλησιάς, η προσέγγιση ήταν τόσο-όσο cool and deadly: “Ουδείς είναι υπεράνω ή μπορεί να εξαιρεθεί από την εφαρμογή όλων όσων  έχουν αποφασισθεί” κι εμείς αναμένουμε την πρώτη επιχείρηση μπουκαρίσματος μες σε ναό για να καταμετρηθούν οι παππούδες και γιαγιάδες που βρίσκονται στον χώρο. 

Σε άλλα νέα, και ίσως το μόνο καινούριο που βγήκε από το πολυαναμενόμενο διάγγελμα, ήταν ότι έως τις 30 του μήνα το κλείνουμε το μαγαζί για τουριστόνια και υπηκόους τρίτων χωρών που δεν είναι σε business trip κι επιπλέον οι μαθητές μένουν σπιτάκια τους και εντός των ημερών θα συντονιστούν βιντεάκια και φύλλα εργασίας, stay tuned #1. 

Ο ΠτΔ έπειτα καθησύχασε τον εμπορικό κόσμο της Κύπρου και τους κούνησε το δαχτυλάκι με τον ίδιο να μην μπορεί να δικαιολογήσει την αναστάτωση που προκλήθηκε αφού η εμπορική δραστηριότητα της χώρας μένει ως έχει. 

Σε μία ακόμα επανάληψη του ποιήματος για το οικονομικό θαύμα που βιώνει η χώρα, ο ΠτΔ διαβεβαίωσε ότι αυτό του επιτρέπει να λάβει μέτρα στήριξης εργοδοτουμένων και εργοδοτών. Το πρόγραμμα έρχεται, stay tuned #2. 

Πριν το κλείσει (#διπλής_ανάγνωσης), ο ΠτΔ έστειλε, σαν από το βάθρο των Όσκαρ, τις ευχαριστίες του στις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας. 

Κλείνοντας, δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία πως με  την αποφασιστικότητα του κράτους, θα πετύχουμε (και τώρα) ώστε να ξεπεραστεί (και αυτή) η δοκιμασία.

Κάποιοι από εμάς, επιτρέψτε μας, μία αμφιβολία να την έχουμε. 

“Καλή δύναμη σε όλους”, είπε ο Πρόεδρος, “και καλή τύχη μάγκες”, προσθέτουμε εμείς. 

 

Loader