Προτάσεις βιβλίων για ένα παράξενο καλοκαίρι

Προτάσεις βιβλίων για ένα παράξενο καλοκαίρι

Όπου και αν μας βρει αυτό το ηλιόλουστο, δεύτερο κύμα covid-19, θα αναζητήσουμε καταφύγιο στις μεγάλες σταθερές της ζωής μας. Αυτά τα βιβλία δεν έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους παρα μόνο τους αλλόκοτους μα γοητευτικούς κόσμους μέσα στους οποίους μας επιτρέπουν να δραπετεύσουμε

Η χορτοφάγος | Χαν Γκανγκ 

Μια γυναίκα στη Σεούλ ξυπνάει μια μέρα και αρνείται να βάλει κρέας στο στόμα της. Δεν θα μάθουμε ποτέ τους λόγους της απόφασής της, πέρα από το ότι αυτό συνέβη εξαιτίας ενός ονείρου το οποίο εκείνη αρνείται να περιγράψει στον σύζυγο και την οικογένεια της. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την απόφασή της και σύσσωμη η οικογένειά της αρχίζει ν’αντιδρά. Η απόφαση της επιφέρει τόσο μεγάλες συνέπειες που η αναγνωστική εμπειρία γίνεται ένα τρενάκι τρόμου για εμάς. Το βιβλίο που πήρε το διεθνές βραβείο Man Booker International το 2016 είναι αξέχαστα ανατριχιαστικό - τόσο που δεν μπορείς να το αφήσεις κάτω. 

φαφαφ
Χαν Γκανγκ

Pew | Catherine Lacey 

Μια από τις πιο υποσχόμενες φωνές της αμερικανικής λογοτεχνίας - αν και δεν έχει ακόμα μεταφραστεί στα Ελληνικά -  η Catherine Lacey επιστρέφει φέτος με το τρίτο και πιο απόκοσμο βιβλίο της. Pew (που σημαίνει μακρύ παγκάκι) είναι το όνομα που δίνει ένας ιερέας στο μυστηριώδες αφηγηματικό πρόσωπο του βιβλίου, όταν το βρίσκει ένα πρωί να κοιμάται μέσα στην εκκλησία του. Το άτομο αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με κανένα τρόπο - δεν μπορεί να διακρίνει κανείς το φύλο ή την εθνικότητα του - ωστόσο στην μικρή κοινότητα του Αμερικάνικου Νότου όπου εκτυλίσσεται το βιβλίο, ένα ζευγάρι αποφασίσει να του δώσει μια ευκαιρία. Η Lacey είναι μια συγγραφέας με πολλές αρετές και η επιλογή αυτού του βιβλίου αξίζει για την καφκική της σύλληψη και τον τρόπο που σκιαγραφεί μια κλειστή κοινωνία.

φαφαφαφ

Τhe Memory Police | Yoko Ogawa

Ένα νησί της Ιαπωνίας στο οποίο τα αντικείμενα όπως εμείς τα γνωρίζουμε αρχίζουν να εξαφανίζονται - τα πουλιά, οι φυσαρμόνικες, τα αρώματα. Πιο συγκεκριμένα, και μόνο η παραμικρή υποψία ότι διάφορα αντικείμενα έχουν κάποτε υπάρξει και διατηρούνται στις μνήμες των κατοίκων, είναι αρκετή για να οδηγήσει ένα σώμα των αρχών γνωστών ως ‘The Memory Police’ να πατάξει τις μνήμες με κάθε μέσο. To εξαιρετικό βιβλίο της Ogawa που βρέθηκε και στο φετινό shortlist του βραβείου Booker, θυμίζει Orwell και Handmaid’s Tale διατηρώντας όμως μια ευαίσθητη εσωτερικότητα που πραγματεύεται την σημασία της αλήθειας και των λέξεων, σ’ένα κόσμο που αμφισβητεί πια την ίδια τους την ύπαρξη. 

fafaffa

Loader