Ανατριχιαστικό ρεπορτάζ της ισπανικής τηλεόρασης από το πραξικόπημα και την εισβολή

Ανατριχιαστικό ρεπορτάζ της ισπανικής τηλεόρασης από το πραξικόπημα και την εισβολή

Με πολύ σπάνια πλάνα από το Λήδρα Πάλας όπου είχαν εγκλωβιστεί ξένοι δημοσιογράφοι

Βαρυσήμαντα ντοκουμέντα που για πρώτη φορά δημοσιεύονται με υπότιτλους στα ελληνικά

Ένα συγκλονιστικό, διαφωτιστικό και πραγματικά ανατριχιαστικό ρεπορτάζ της ισπανικής τηλεόρασης, με εξαιρετικά σπάνια πλάνα από τις σκοτεινές μέρες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τον χρήστη του Facebook Michalis Michail και σε μετάφραση στα ελληνικά από τη Γιώτα Θεοδοσίου Πίττα.

Στο ρεπορτάζ διάρκειας 21 περίπου λεπτών, βλέπουμε κυρίως τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν τις μέρες εκείνες στο εμβληματικό ξενοδοχείο του Λήδρα Πάλας, στο κέντρο της Λευκωσίας, στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί τότε αρκετοί ξένοι τουρίστες, όπως επίσης και εκατό περίπου δημοσιογράφοι άλλων χωρών που είχαν έρθει στην Κύπρο εκτάκτως για να καλύψουν τα γεγονότα.

Ιδιαίτερα περιγραφική και γλαφυρή είναι η αφήγηση (voice over) του Ισπανού ρεπόρτερ.

Ενδεικτικά, αναφέρει:

«Οι δημοσιογράφοι βάζουμε σε τάξη τις σημειώσεις μας και επαναφορτίζουμε τις κάμερές μας. Τα συντρίμμια συσσωρεύονται στα δωμάτια. Ξεκουραζόμαστε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου που έχουν μετατραπεί σε ένα μεγάλο, αυτοσχέδιο υπνοδωμάτιο…Το νερό και το φαγητό τελειώνει. Το ρεύμα έχει διακοπεί. Η απουσία επικοινωνίας με τον έξω κόσμο είναι πλήρης…».

γσγσγ

Το ρεπορτάζ αρχίζει με πλάνα από το αεροδρόμιο Λευκωσίας και από τη βομβαρδισμένη Αρχιεπισκοπή, με τον Ισπανό δημοσιογράφο να χαρακτηρίζει την εόκα ως «τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί τρόμο κυρίως στην τουρκική κοινότητα του νησιού».

«Οι δρόμοι της Λευκωσίας μετά το πραξικόπημα διατηρούν ακόμα τα τραγικά χνάρια της πυρίτιδας και των κανονιών», αναφέρεται σε άλλο σημείο της παραστατικής αφήγησης ενώ από τις συνεντεύξεις ξεχωρίζει Τουρκοκύπριος πολίτης που χαρακτηρίζει την τοποθέτηση Σαμψών στην Προεδρία ως πολύ δυσάρεστη εξέλιξη και ένας Ελληνοκύπριος στρατιώτης στο Λήδρα Πάλας, που κλέβει λίγο χρόνο από τους πυροβολισμούς για να κάνει δηλώσεις on camera που επικεντρώνονται γύρω από την ανάγκη να μην καταληφθεί το ξενοδοχείο από τους Τούρκους.

«Eίναι πολύς κόσμος που πιστεύει ότι ήρθε η τελευταία του ώρα», σημειώνει ο Ισπανός δημοσιογράφος, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αδιαφορία ενός ζευγαριού Άγγλων που «εν μέσω πυροβολισμών παίζουν το παιχνίδι με τις σταυρωτές λέξεις και που αναγκάζονται όμως να το σταματήσουν λίγη ώρα αργότερα όταν μια ριπή πέταξε στον αέρα το τραπέζι και τον πίνακα του παιχνιδιού».

«Δεν μπορώ να δω τίποτα καθαρά», δηλώνει σε  άλλο σημείο του ρεπορτάζ ισπανόφωνη τουρίστρια.

«Πολλοί τουρίστες και εκατοντάδες δημοσιογράφοι υποχρεωνόμαστε τελικά να εγκαταλείψουμε (σ.σ το ξενοδοχείο)... Για περισσότερες από 36 ώρες, έχουμε πραγματικά ζήσει σε μια κόλαση από σφαίρες και όλμους… Λίγο μετά την αναχώρησή μας, το Λήδρα Πάλας, πέφτει.  Η πολιορκία συνεχίστηκε στενεύοντας τον κλοιό μέχρι τέλους. Οι υπερασπιστές του έχουν πέσει στη μάχη ηρωικά» καταλήγει το ρεπορτάζ.

Δείτε το. Πραγματικά, αξίζει:

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη Μηχανή του Χρόνου, τον Ιούλιο του 1974, αρκετοί δημοσιογράφοι επέλεξαν να μείνουν στο Λήδρα Πάλας για να καλύψουν τα γεγονότα του πραξικοπήματος. Μεταξύ αυτών και το συνεργείο της τουρκικής τηλεόρασης. Όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, το ξενοδοχείο βρέθηκε στο κέντρο των εξελίξεων και όσοι δημοσιογράφοι έμεναν στα δωμάτιά του, έζησαν τα γεγονότα και τις σφοδρές μάχες. Δύο εθνοφρουροί που επάνδρωσαν φυλάκιο μέσα στο ξενοδοχείο, ήταν οι πρώτοι νεκροί της εισβολής.

Οι μάχες ήταν συνεχείς στο ξενοδοχείο με τους Τούρκους στρατιώτες να βάλλουν ακατάπαυστα κατά του ξενοδοχείου. Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών μετέφεραν τις απειλές των Τούρκων, πως αν το ξενοδοχείο δεν εκκενωθεί από τους εθνοφρουρούς, τότε θα το βομβάρδιζαν. Τα Ηνωμένα Έθνη πίεζαν με ένταση να αποχωρήσουν οι εθνοφρουροί. Η νύχτα κύλησε γεμάτη ολμοβολισμούς. Την επόμενη ημέρα, τα Ηνωμένα Έθνη κατάφεραν να θέσουν το ξενοδοχείο υπό τον έλεγχό τους, παραδοξότητα που επικρατεί μέχρι τις μέρες μας.

φαφαφα

Loader