Σαν σήμερα κυκλοφορεί για πρώτη φορά ο πρώτος τόμος των αδελφών Γκριμ με 86 παραμύθια

Σαν σήμερα κυκλοφορεί για πρώτη φορά ο πρώτος τόμος των αδελφών Γκριμ με 86 παραμύθια

20 Δεκεμβρίου, 1812

Τα αδέλφια Γκριμ είναι γνωστά για τη συγγραφή διάφορων κλασικών παραμυθιών που γέμισαν τις μέρες χιλιάδων παιδιών. Παραμύθια που μέχρι σήμερα διαβάζονται, γίνονται ταινίες, είναι μέσα στην καθημερινότητά μας.

Οι αδελφοί Γκριμ,  ο Γιάκομπ και ο Βίλχελμ, γεννήθηκαν σ’ ένα μικρό χωριό της Γερμανία. Από πολύ νωρίς έδειξαν ενδιαφέρον στις λαϊκές γερμανικές παραδόσεις, αφηγήσεις και παραμύθια.  Σπούδασαν νομικά, όπως και ο πατέρας τους. Υπήρξαν συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών και προσπαθούσαν να αποτυπώνουν τις τεχνικές και τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι κλασικοί συγγραφείς.

Σαν σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου του 1812, εξέδωσαν τον πρώτο τους τόμο με 86 παραμύθια. Ακολούθησαν αντιδράσεις, αφού μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υποστήριξε ότι μερικά παραμύθια ήταν ακατάλληλα για παιδιά. Μέσα από τα χρόνια υπήρξαν παραποιήσεις των πιο “ανατριχιαστικών” και “σκοτεινων” ιστοριών, με σκοπό να είναι πιο προσιτά στα παιδια. 

Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο, που εκδόθηκε το 1814. Μέχρι το 1857 επτά εκδόσεις των παραμυθιών είχαν εκδοθεί και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν γνωστά παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, ο Βασιλιάς Βάτραχος,ο Κουτσοκαλιγέρης, οι Χάνσελ και Γκρέτελ, το οποίο παραμύθι βρίσκεται στη λίστα των βιβλίων με περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα, η Ραπουνζέλ, ο γενναίος ραφτάκος, η Ωραία Κοιμωμένη, η Σταχτοπούτα, ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια και πολλά άλλα. Παραμύθια που είναι σε όλους μας γνωστά, αφού ακόμη μετά από περισσότερα από 200 χρόνια τα διαβάζουμε στα παιδιά μας και τα γυρίζουμε ταινίες. 

γκριμμ

Ραπουνζέλ

Αδέλφια Γκριμ

 

 

Loader