Σε αντίθεση με την Κύπρο, στη Μάλτα παραιτούνται

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στη Μάλτα παραιτούνται

Στη γειτονική χώρα η λέξη ‘παραίτηση’ μάλλον δεν είναι άγνωστη λέξη

Σείεται η Μάλτα με αλλεπάλληλες πολιτικές παραιτήσεις. Στη γειτονική χώρα η λέξη ‘παραίτηση’ μάλλον δεν είναι άγνωστη λέξη.

Eίναι πολλά τα κοινά μας στοιχεία με την Μάλτα τελικά: Ως νησιά της Μεσογείου και τα δύο κράτη, κοντραριζόμαστε για το ποιο είναι ιδανικότερο ως φορολογικός παράδεισος και εσχάτως, φαίνεται να μοιραζόμαστε και την ίδια έφεση στη διαφθορά. Από χτες η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου αν και στα εγχώρια μέσα, δεν την έχω δει να φιγουράρει πολύ ψηλά. Δύσκολες μέρες για τον πρωθυπουργό της Μάλτας με τον υπουργό Τουρισμού, τον διευθυντή του γραφείου του και τον Υπουργό Οικονομικών να έχουν παραιτηθεί χτες, σ’ένα πρωτοφανές σκάνδαλο που θυμίζει πολιτικό θρίλερ. 

Θυμόμαστε όλοι τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia (το 2017) η οποία διερευνούσε το θέμα των Panama Papers. Αν και οι τρείς πολιτικοί της κυβέρνησης αρνούνται κάθε ανάμειξη, το όνομα του Keith Schembri ειδικά (διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου από το 2013) εμπλέκεται στη δολοφονία της δημοσιογράφου μετά τη σύλληψη του Μαλτέζου μεγιστάνα Yorgen Fenech που θεωρείται ο εντολέας (ή ένας εκ των εντολέων) θανάτου, ο οποίος ‘έδωσε’ και τον Schembri για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις αρχές.

Η δημοσιογράφος μέσα από την έρευνα της για τα Panama Papers, είχε αποκαλύψει έγγραφα που αποδείκνυαν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον –τότε υπουργό Ενέργειας– Μizzi και στον διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ, λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από εταιρεία στο Dubai. Επειτα από σειρά συλλήψεων, οι Αρχές ανακάλυψαν ότι η εταιρεία ανήκε στον Fenech, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των ξενοδοχείων, της ενέργειας και του αυτοκινήτου και συνελήφθη προσπαθώντας να διαφύγει με σκάφος.

Υπο αυτό το πρίσμα και γνωρίζοντας ότι η Κύπρος παρουσίασε την πενταετία 2013 με 2018 τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδα διαφθοράς εντός της Ε.Ε. σύμφωνα με τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να διερωτάται κανείς: τι πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί έστω και ΕΝΑΣ πολιτικός προϊστάμενος με όσα έρχονται στο φως τον τελευταίο καιρό;

Loader