Σε τι εξυπηρετεί η επίσκεψη των Κυπρίων μαθητών σε στρατόπεδα;

Σε τι εξυπηρετεί η επίσκεψη των Κυπρίων μαθητών σε στρατόπεδα;

Guest star* Γράφει ο Κωνσταντίνος Γεωργίου


Πριν από δύο χρόνια (Ιανουάριος του 2018) είχε δημοσιευτεί στη γερμανική ηλεκτρονική έκδοση της Deutsche Welle ρεπορτάζ με αναλύσεις κατά πόσο οι μαθητές στη Γερμανία θα έπρεπε να επισκέπτονται στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης. 

Το δίλημμα αφορούσε στο κατά πόσο είναι παιδαγωγικά ορθό να καθιερωθούν επισκέψεις σε στρατόπεδα, όπως το Άουσβιτς για παράδειγμα, και αν θα υπάρχει κίνδυνος να υποστούν νέα τραύματα. 

 

Η αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού που καταγράφηκαν στην Γερμανία ξανάνοιξε το κεφάλαιο των επισκέψεων από μαθητές σε στρατόπεδα και μαζί τον διάλογο εάν τέτοιες μαθητικές επισκέψεις φέρνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. 

 

Οι Γερμανοί συζητούσαν ουσιαστικά εάν μία δίωρη επίσκεψη των μαθητών σε στρατόπεδο συγκέντρωσης θα βοηθούσε π.χ. για ένα παιδαγωγικό θαύμα εναντίον συμπεριφορών και αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Μάλιστα, οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού των κρατιδίων, είχαν αναπτύξει έντονες συζητήσεις, κατά πόσο πρέπει τέτοιου είδους επισκέψεις να βασίζονται στην αρχή της ελεύθερης επιλογής. 

 

Στην Κύπρο, που τα στρατόπεδά μας δεν είναι αξιοθέατα (παρόλα αυτά το Μουσείο Αγώνος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι αντίστοιχου χαρακτήρα), το υπουργείο καλεί δημόσια και ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης να επισκεφτούν τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς “αναγνωρίζοντας την αξία του θεσμού των επισκέψεων” και ζητά από τα σχολεία που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επισκέψεις να αποστείλουν τα σχετικά έντυπα. 

Αναρωτιόμαστε σε τι μπορεί να εξυπηρετεί αυτό.

Τα αγόρια θα εκτίσουν την υποχρεωτική τους στρατιωτική θητεία ενώ, αγόρια και κορίτσια, μπορούν να μπουν και επαγγελματικά στο στρατό αργότερα αν το επιθυμούν. Οπότε, οι επισκέψεις εμπίπτουν στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού; Αν ναι, τότε υπάρχουν αντίστοιχες επισκέψεις σε επιστημονικά ιδρύματα (στο ινστιτούτο γενετικής υπάρχει αντίστοιχη επίσκεψη;), σε χώρους όπου λαμβάνουν χώρα τεχνικές εργασίες (γιατί έχουμε γεμίσει ανέργους επιστήμονες και τεχνίτη δεν βρίσκεις μες τη χώρα), σε χώρους όπου παράγεται πολιτισμός (στην θεατρική παράσταση, πέραν της θέασης, υπάρχει αναφορά τι κάνει ένας σκηνοθέτης ή ένας φωτιστής;). 

 

Αν όχι, προς τι ο λόγος της επίσκεψης; Για να θαυμάσει κάποιος τα πολεμικά εργαλεία και την κουλτούρα του στρατού και του πολέμου; Να νιώσει ασφάλεια και υπερηφάνεια; Την ετοιμότητα του Κράτους μας; 

Εν έτει 2020, θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για την "αξία του θεσμού".  


Γίνε κι εσύ GUEST STAR στέλνοντάς μας τις σκέψεις, τη δουλειά ή δείγμα της τέχνης σου στο [email protected]


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τρεις γυναίκες μάς λένε γιατί διαδηλώνουν στη Λεμεσό

Loader