Στην Τουρκία, το Netflix τραβάει τη γραμμή

Στην Τουρκία, το Netflix τραβάει τη γραμμή

Tο παγκόσμιο παρακολουθεί έναν σαλεμένο Erdogan να κονιορτοποιεί κάθε προοδευτικό κεκτημένο

H τουρκική σειρά “If Only” στην πλατφόρμα του Netflix μόλις ακυρώθηκε λίγο πριν την έναρξη των γυρισμάτων της. Η σεναριογράφος Ece Yorenc ευθέως καταγγέλει παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης στην παραγωγή, με την άρνηση της να παραχωρήσει τις άδειες που χρειάζονταν τα γυρίσματα να οφείλονται στην ύπαρξη ενός gay χαρακτήρα στην ιστορία. Το Netflix επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς και ασφαλώς προς τιμήν του, διαχώρησε την θέση του αποφασίζοντας να ακυρώσει εξ’ολοκλήρου τη σειρά από το να αποδεκτεί την λογοκρισία μιας κυβέρνησης που έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Τουρκίας παρεμβαίνει ευθέως στη λογοκρισία περιεχομένου του Netflix το οποίο ως σήμερα διέθετε απρόσκοπτα στην υπηρεσία streaming της τουρκικής πλατφόρμας του σειρές με LGBTQ περιεχόμενο όπως για παράδειγμα το Orange Is The New Black και το Hollywood του Ryan Murphy.

Τα τελευταία χρόνια, το παγκόσμιο παρακολουθεί έναν σαλεμένο Erdogan να κονιορτοποιεί κάθε προοδευτικό κεκτημένο ενός άλλοτε κοσμικού μουσουλμανικού κράτους στο οποίο η ομοφυλοφιλία είναι θεωρητικά νόμιμη από την ίδρυση του το 1923. Στην Κωσταντινούπολη όμως έχει να γίνει Pride εδώ και πέντε χρόνια λόγω της απαγόρευσης του από την κυβέρνηση και της αυξανόμενης επιθετικότητας των αρχών προς την LGBTQ κοινότητα της Τουρκίας.   

Με αφορμή την είδηση, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν στα καθ’ημάς αν μέσα στις τόσες και τόσες κυπριακές σειρές που παρελαύνουν στις οθόνες μας, υπήρχε ποτέ σεναριακά ένας gay χαρακτήρας άνδρα ή γυναίκας. Ασφαλώς και ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα στην οποία η κυβέρνηση δεν θα τολμούσε (ελπίζω) να τοποθετηθεί σε καμία περίπτωση επι του θέματος, αλλά τι γίνεται με τον αφανή δυνάστη μας;

Θα εξαπέλυε άραγε η Εκκλησία της Κύπρου πόλεμο στους σεναριογράφους και το κανάλι αν μια δημοφιλής κυπριακή σειρά τολμούσε να κάνει το πρώτο βήμα, ανοίγοντας τον δρόμο προς λίγο πιο γενναίες ιστορίες που ξεφεύγουν από τα κλισέ στερεότυπα και εκπαιδεύουν ένα αμύητο τηλεοπτικό κοινό στις ανάγκες ενός σύχρονου κόσμου; 

Loader