Στον Λυθροδόντα έκαναν αυτό που έπρεπε να γίνει σε όλη την Κύπρο

Στον Λυθροδόντα έκαναν αυτό που έπρεπε να γίνει σε όλη την Κύπρο

Και, ναι, αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτό

Δεν υπάρχει κάτι πιο αντιαισθητικό και ενοχλητικό απ' το να βλέπεις αρνητικά, μισαλλόδοξα, ανόητα μηνύματα σε τοίχους πόλεων, κοινοτήτων και αυτοκινητόδρομων. 

Και στη χώρα μας, δυστυχώς, ανθεί το... σπορ, ίσως γιατί οι παρεμβάσεις γίνονται συνήθως από ανθρώπους χωρίς έμπνευση. 

Η Κοινότητα Λυθροδόντα, σε συνεργασία με καλλιτέχνες, αποφάσισε να σπάσει την αλυσίδα, έβαψε τους τοίχους της και τους κόσμησε με έργα και στίχους που μόνο χαμόγελο και θετικά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν. 

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, για να γίνει ομορφότερος ο κοινός μας χώρος.

Ένα λαμπρό παράδειγμα που ιδανικό θα ήταν να ακολουθήσουν όλοι οι Δήμοι και Κοινότητες της χώρας έτσι ώστε το καθημερινό μας βίωμα, η περιήγησή μας στα τοπία των περιοχών που ζούμε και επισκεπτόμαστε, να αποκτήσει ένα περαιτέρω νόημα.  

Ο Λυθροδόντας έκανε συντονισμένα την αρχή, με δύο καλλιτέχνες, που έχουν αναλάβει να φιλοτεχνήσουν τους τοίχους, τους εικαστικούς Ανθή Πάφιου και Ματιέ Ντεβαβρί της ομάδας Inner Space. 

1

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Λάμπρο Λουκά, κοινοτάρχη του Λυθροδόντα, ενημερωθήκαμε ότι η κοινότητα Λυθροδόντα σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτιστική αυτή προσπάθεια και υπάρχουν μάλιστα αρκετές εισηγήσεις από συγχωριανούς που έχουν αγκαλιάσει την ιδέα των θετικών αυτών μηνυμάτων.

Κοινοτικό Συμβούλιο, καλλιτέχνες και κάτοικοι του χωριού ενώνουν τις φωνές τους και ενδεχομένως έρχονται ακόμα πιο κοντά μέσω της τέχνης και του πολιτισμού.

2

Ο κ. Λουκά μας ενημέρωσε ότι την Κυριακή που μας πέρασε, άγνωστοι, προφανώς επηρεασμένοι από την προσπάθεια της κοινότητας, έγραψαν στους τοίχους τα πιο κάτω, κάτι που αποτέλεσε “ευχάριστη έκπληξη” για τον ίδιο. 

4
5
6

Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε περισσότερες τέτοιες προσπάθειες να ανθίζουν σε όλο το νησί. 

*Μάθε περισσότερα για την κοινότητα Λυθροδόντα ΕΔΩ. 

Loader