Στύλος άλατος: Όταν το «ανήθικο» pole dancing προσβάλλει την «ηθική» του ΡΙΚ

Στύλος άλατος: Όταν το «ανήθικο» pole dancing προσβάλλει την «ηθική» του ΡΙΚ

Η παρουσιάστρια Ελπίδα Ιακωβίδου διώκεται επειδή χόρεψε στο Casa de Mikel τον χορό που οι ΡΙΚάδες ακόμα ταυτίζουν με τα καμπαρέ 

Το ότι είμαστε μια χώρα υπερβολικά (και υποκριτικά) σεμνότυφων ψευτοπουριτανών δεν είναι είδηση, το αντιλαμβάνεται κανείς από την ευκολία με την οποία οι περισσότεροι σοκάρονται από κάτι τολμηρό ή προκλητικό δημόσια ενώ κάνουν τα ίδια και χειρότερα πίσω από κλειστές πόρτες και ανώνυμα προφίλ. Από τα σόσιαλ που θα κατεβάσουν τη φωτο της μητέρας που θηλάζει γιατί θεωρείται πορνό(!) ενώ χαϊδεύουν την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους, μέχρι τους διεφθαρμένους μέχρι το μεδούλι θεματοφύλακες ηθών και αξιών κι από την Εκκλησία που κατακεραυνώνει στο όνομα του Χριστού ομοφυλόφιλους, αλλοδαπούς και το γυναικείο σώμα όταν δεν ξεπλένει βιαστές και παιδεραστές παπάδες ή τσεπώνει μίζες 300.000 ευρώ  μέχρι την Αγία Νάπα της παρτούζας, της μπέκρας, των ξερατών και των πενταπλών φονικών που δυσφημείται(!) από μια 19χρονη κοπέλα που δεν την βίασαν όπως πρέπει, στη Νήσο των Αγίων σημασία έχει το πως φαίνεσθαι και όχι το ποιος στ’ αλήθεια είσαι.   

Φυσικά μια τέτοια χώρα έχει και τη δημόσια τηλεόραση που της αξίζει. Ένα φερέφωνο που όχι μόνο να προπαγανδίζει την εκάστοτε κυβέρνηση (που την ελέγχει στο 100%) αλλά παράλληλα να αντικατοπτρίζει και αυτήν ακριβώς τη νοοτροπία.  Το ΡΙΚ λοιπόν που δεν δίστασε να προβάλλει revenge porn στο δελτίο ειδήσεων με το πρόσχημα της ενημέρωσης επέπληξε πρόσφατα την παρουσιάστρια Ελπίδα Ιακωβίδου επειδή τόλμησε(!) να χορέψει pole dancing στο Casa de Mikel του ΑΝΤ1. Βασικά η οικοδέσποινα της πρωινής εκπομπής “Όμορφη μέρα κάθε μέρα” προσπάθησε να αναπαραστήσει τη σκηνή από το βίντεο κλιπ του Κωνσταντίνου Αργυρού «Τίποτα Εσύ», όπου η Ελένη Φουρέιρα χορεύει pole dancing και το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα σέξι και χαριτωμένα αδέξιο - όπως άλλωστε ήταν και οι προθέσεις των εμπνευστών. 

Να μην σχολιάσω ότι εν έτει 2022 οι συντελεστές σατιρικών εκπομπών ακόμα καταφεύγουν στην σεξουαλική αντικειμενοποίηση για γυναικών για “χάζι”, άλλωστε παρουσιάζονται από άντρες, γράφονται (συνήθως) από άντρες και απευθύνονται (κυρίως) σε άντρες. Όμως από πότε η επιλογή μιας γυναίκας να τονίσει την ομορφιά ή την σεξουαλικότητά της αποτελεί έγκλημα; Για το αρτηριοσκληρωτικό ΡΙΚ ήταν πάντα γιατί οι θλιβερές, απαρχαιωμένες (και τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά τοξικές) εγκαταστάσεις του συνάδουν πλήρως με τις ξεπερασμένες νοοτροπίες που διαιωνίζονται ανάμεσα στους τοίχους του. Αμέσως μετά την εμφάνισή της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 η Ελπίδα δέχθηκε από τη διεύθυνση του ημικρατικού καναλιού αυστηρού ύφους επιστολή όπου την κατακεραυνώνουν για την απαράδεκτη όπως τη χαρακτήρισαν ενέργειά της η οποία -κρατηθείτε- την προσβάλλει ως άνθρωπο και ως εργαζόμενη στο ΡΙΚ ενώ προχώρησαν ακόμα και σε απειλές για απομάκρυνσή της από την παρουσίαση του πρωινάδικου, γιατί προφανώς μπέρδεψαν τους λειτουργούς του ΡΙΚ με τη Θεία Λειτουργία! 

Κατ’ αρχάς για μια κρατική οντότητα που πέρασε τα τελευταία 60 χρόνια καθηλωμένη στη λίθινη εποχή είναι λογικό να μην γνωρίζουν οι άνθρωποί του ότι το pole dancing είναι ένα κατοχυρωμένο και ιδιαίτερα δημοφιλές είδος χορού που συνδυάζει γυμναστική και καλλιτεχνική έκφραση ενώ η απόλυτη ταύτισή του με τα καμπαρέ και τις στρίπερ οφείλεται κυρίως στην ποπ κουλτούρα. Αν για τους ΡΙΚάδες το pole dancing είναι κάτι το ανήθικο και προσβλητικό ας το εξηγήσουν αυτό στις εκατοντάδες συμπατριώτισσές μας που το εξασκούν ως χόμπι ή άσκηση, θα χαρούν πολύ αν μάθουν ότι θεωρούνται de facto στριπτιτζούδες από τους φύλακες των κυπριακών ηθών.

Η Ελπίδα Ιακωβίδου ως άνθρωπος της τηλεόρασης, και δη της ψυχαγωγίας, υποδύθηκε έναν ρόλο, απλά επειδή τυχαίνει να είναι μια ελκυστική, ανεξάρτητη γυναίκα και σωστός επαγγελματίας φαίνεται πως τιμωρείται γι’ αυτό. Η Ελπίδα, όπως και κάθε εργαζόμενος του ΡΙΚ, πρέπει να κρίνεται για τη δουλειά του και τη συμπεριφορά του στον χώρο εργασίας και όχι για το αν δείχνει σέξι στο Instagram ή σε κάποια άλλη εκπομπή. Η συγκεκριμένη παρουσιάζει αξιοπρεπώς την εκπομπή της χρόνια τώρα, κάνει ικανοποιητικά νούμερα και κοιτάζει τη δουλειά της. Μήπως εκκρεμούν σε βάρος της πειθαρχικές για βάναυση συμπεριφορά και εξύβριση συναδέλφων της; Μήπως υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική ή άλλου είδους παρενόχληση; Μήπως απείλησε, χτύπησε ή έβρισε χυδαία κάποιον κατά πρόσωπο ή με χυδαία υπονοούμενα στο Facebook; Αυτά είναι παραπτώματα και λόγοι να απομακρύνεις κάποιον από το πόστο του, όχι γιατί μιμήθηκε τη Φουρέιρα σε κάποιο σατιρικό show.

Η κρατική τηλεόραση κανονικά πρέπει να είναι μπροστάρης στη διάδοση προοδευτικών ιδεών. Να εκπαιδεύει το κοινό της να είναι περισσότερο ανεκτικό, διαλλακτικό και ανοιχτόμυαλο και όχι να χαϊδεύει τις φοβίες, τις προκαταλήψεις και τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του - αλλιώς καταλήγεις με ένα τσούρμο θρησκόληπτους έξω απ’ την πύλη σου να σε καταριούνται για το El Diablo κραδαίνοντας σταυρούς και εικόνες.

Αλλά αυτό ισχύει για τις σοβαρές χώρες. Το Ιράν της Μεσογείου διαθέτει το σεμνότυφο, προπαγανδιστικό όργανο που του ταιριάζει... 

 

Loader