Tα επεισόδια στη Λεμεσό

Tα επεισόδια στη Λεμεσό

Θα ανάψει η φωτιά ή θα τρεμοπαίξει και θα σβήσει;

Οι πορείες και οι εκδηλώσεις καθρεφτίζουν τη λαϊκή οργή και τα οικονομικά προβλήματα μεγάλης μερίδας πληθυσμού.

Γράφει η Κούλα Στυλιανού

Οι πορείες και οι εκδηλώσεις καθρεφτίζουν τη λαϊκή οργή και τα οικονομικά προβλήματα μεγάλης μερίδας πληθυσμού. Η άρνηση της χρήσης μάσκας δεν έχει εκδηλωθεί μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Θεωρώ ως αιτία τις αντιφάσεις της επιστημονικής κοινότητας και τη νοοτροπία μας. 

Επιπλέον, τέτοιες πορείες αποτελούν δεξαμενή και μήτρα νέων λαϊκών ηρώων που λένε τις απόψεις τους απλοϊκά έως λαικιστικα αλλά διακρίνονται από έναν αυθορμητισμό και γνησιότητα που κερδίζουν το κοινό.

Αντίθετα, ηγέτες και διοργανωτές άλλων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων διακρίνονται από υψηλό επίπεδο μόρφωσης και καλλιέργειας , όμως είτε δεν πείθουν την πλειοψηφία του κόσμου, είτε βγάζουν προς τα έξω ένα προφίλ εγωκεντρικό, ελιτίστικο ή ψυχρό και αδιάφορο, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο δημοφιλείς και οι πορείες τους να μην έχουν επιτυχία σε αριθμητικά δεδομένα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως ολη αυτή η ανάγκη του Κύπριου αυτήν την εποχή για αντίδραση, πρέπει να διοχετευτεί σε όσο το δυνατόν πιο  υγιή" περιβάλλοντα, για να βρει μια φωνή που να την εκφράσει με κόσμιο τρόπο, ώστε να μην οδηγείται σε έκτροπα και να χάνει τα όποια δίκια της.

Χθες κάποιοι εκ των διοργανωτών προσπαθούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση που βγήκε εκτός ελέγχου, μα το πράγμα δεν μπορούσε να ελεγχθεί.

Μένει να δούμε αν αυτή η ανάγκη έκφρασης της οργής εκ μέρους των πολιτών θα αποκτήσει το δικό της βήμα και πολιτικό χώρο εκτόνωσης, ή θα εξαντληθεί σποραδικά και εσωτερικά στον κάθε πολιτικό χώρο ή θα βγάλει τις τελευταίες φλογίτσες. Θα ανάψει η φωτιά ή θα τρεμοπαίξει και θα σβήσει;

Το σίγουρο είναι πάντως πως χρειάζονται φρέσκα, νηφάλια πρόσωπα να βγουν μπροστά για να εξελίξουν και να μετασχηματίσουν αυτή την αντίδραση σε κάτι το υγιές και πολιτικά αισιόδοξο.

Το άλλο που πρέπει να εξεταστεί, εκτός από τους ηγέτες αυτών των πράξεων αντίδρασης, είναι ποιους "οπαδούς" προσελκύουν. Ποια είναι η ποιότητα του κοινού που στηρίζουν αυτές τις συγκεντρώσεις. Γιατί από αυτό θα δεις τι αποτέλεσμα θα έχουν.

Αν μόνο κατακρίνουμε και καταδικασουμε τα έκτροπα που σημάδεψαν την πορεία, χωρίς να προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε, ή αν υποτιμήσουμε/γελάσουμε/αδιαφορησουμε, να είμαστε έτοιμοι ότι η αντίδραση του κόσμου θα βγαίνει για πολλές φορές στο μέλλον εκτός ελέγχου.

Loader