Τα μαθήματα που μας έδωσε το Afrobanana στον χώρο της καινοτομίας

Τα μαθήματα που μας έδωσε το Afrobanana στον χώρο της καινοτομίας

Η καινοτομία μπορεί να δημιουργηθεί ή και να μεταβληθεί απο την κουλτούρα και την παρεμβατική τέχνη.

Γράφει ο Μιχάλης Τυρίμος

Πρώτη δημοσίευση Brief

Όταν μιλάμε για καινοτομία, θα σκεφτούμε άμεσα την επιστημονική πτυχή και την τεχνολογική ανάπτυξηΣτο 24ο επεισόδιο του Future Talks όμως είδαμε πως η καινοτομία μπορεί να δημιουργηθεί ή και να μεταβληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η κουλτούρα και η παρεμβατική τέχνη. Φιλοξενούμενος μας ήταν ο Κωνσταντίνος Κυπριανού, ο ιδρυτής του ΜΚΟ ABR (Alternative Brains Rule) και του φεστιβάλ Afrobanana.

Την τελευταία δεκαετία ο Κωνσταντίνος και η ομάδα του έχουν δώσει ενεργά το παρόν τους στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας, μέσω εκδηλώσεων που συνδυάζουν την τέχνη, την κουλτούρα και την τεχνολογία.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, και περιλαμβάνουν εκδηλώσεις όπως το I’m Permanence του 2017, όπου μια ομάδα από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, ψυχολόγους, ανθρωπολόγους και φουτουριστές από την Κύπρο και το εξωτερικό συνεργάστηκαν στο υπόγειο του Σατιρικού Θεάτρου για να εκπονήσουν πρωτογενείς ιδέες και ανταλλάξουν γνώσεις, μέσα από μια σειρά διαδραστικών διαλέξεων.

Η δράση της ABR επεκτείνεται όμως και στην κοινωνική προσφορά, όπως με τη δημιουργία του έργου Wall Gallery στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Με βάση την περιγραφή του κέντρου, πρόκειται για μια “γιγαντιαία κατασκευή τοποθετημένη στους γύρω τοίχους του Κέντρου, που φιλοξενεί κάθε έξι μήνες νέες φωτογραφίες και εικονογραφήσεις, τις οποίες οι ασθενείς και τα μέλη του προσωπικού τις βλέπουν από το παράθυρό τους”.

HMX

Τι κοινό έχουν τα παραπάνω έργα; Την εναλλακτική σκέψη που δεν περιορίζεται σε κοινωνικές δομές ή ένα συγκεκριμένο καλούπι για να χτιστούν. Αυτή είναι και η βάση της δημιουργίας του Afrobanana Festival, το οποίο είχε πάντα ως σκοπό του να φέρει κοντά μια κοινότητα ανθρώπων με κοινά ακούσματα και ενδιαφέροντα για το μέλλον, την τέχνη και την κοινωνική καινοτομία.

Τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ πέτυχε τον σκοπό του φιλοξενώντας καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, ακόμα και μέσα στην πανδημία. Σε μια περίοδο όπου όλες οι εκδηλώσεις έχουν σταματήσει, η ομάδα της ABR έκανε αυτό που κάνει καλύτερα.

Σκέφτηκε διαφορετικά. Έτσι το φεστιβάλ φέτος έγινε σε ένα χώρο εικονικής πραγματικότητας. Τα άτομα που δήλωσαν συμμετοχή έλαβαν ένα Google Cardboard (DIY γυαλιά εικονικής πραγματικότητας με βάση από χαρτόνι, που θα σε ξαφνιάσουν από το πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσουν), και τον σύνδεσμο για να κατεβάσουν το Somnus VR, την εφαρμογή κινητού, την οποία εξέλιξαν μαζί με την Silversky3D, και φιλοξένησε αυτό το νέο σύμπαν εικονικής πραγματικότητας του Afrobanana.

hm

Στο φεστιβάλ βιώσαμε αρκετά αξιοπερίεργα φαινόμενα όπως τα Somnis (άβαταρ σχεδιασμένα από ομάδα ABR τα οποία δεν μοιάζουν με κάτι το υπαρκτό), ένα περιβάλλον το οποίο μεταμορφωνόταν σε κάτι καινούργιο γύρω μας, και φυσικά τον flying master, το κυρίαρχο στοιχείο του σύμπαντος που μπορούσε να πετάξει και να μιλήσει στα υπόλοιπα άβαταρ - το οποίο για να είμαι ειλικρινής με ενθουσίασε αφού η ιδέα του μου θύμισε το Arceus, που είναι το κυρίαρχο pokemon (geek alert!).

Η εξέλιξη όμως δεν σταματάει εδώ. Όπως μου δήλωσαν ο Κωνσταντίνος και η Μάρθα Γεωργίου (συνιδρύτρια της ABR): “Ελπίζουμε ότι τα φεστιβάλ εικονικής πραγματικότητας δεν θα είναι η μόνη μας επιλογή για το 2021. Σκοπεύουμε να οργανώσουμε και το καλοκαιρινό φεστιβάλ Αφρομπανάνα στη φυσική πραγματικότητα εάν το επιτρέπουν τα μέτρα.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως στο μέλλον του ABR θα δούμε τους δύο κόσμους - εικονικούς και φυσικούς - να συγχωνεύονται. Βγαίνουμε από αυτήν την πανδημία με μια καλύτερη κατανόηση της ποιότητας ζωής και της σημασίας της κοινότητας, και με νέα εργαλεία και νέους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δημιουργηθεί τέχνη και εμπειρίες. Το AVR ήταν ακόμη μια υπενθύμιση ότι η δημιουργικότητα και οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.”

jg,

Πιστεύω πως η κάθε startup ή το οποιοδήποτε άτομο που δημιουργεί κάτι καινούργιο μπορεί να μάθει πολλά από τα παραπάνω. Για να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο πρέπει να σκεφτείς εκτός του μέσου πλαισίου σκέψης και να παραμείνεις ανοιχτός/ανοιχτή σε δυνατότητες και σενάρια τα οποία μπορεί στην αρχή, τουλάχιστον, να φαντάζουν αδύνατα. Κάπου εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε και την γραμμή μεταξύ του αδύνατου και απίθανου - το πρώτο δεν μπορεί να γίνει, το δεύτερο είναι δύσκολο αλλά γίνεται. Όπως μας απέδειξε το Afrobanana Republic, πρέπει να φλερτάρουμε με το απίθανο, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα ξεχωρίσει.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη μου με τον Κωνσταντίνο κάνοντας κλίκ εδώ.

*To Future Talks είναι νέα εβδομαδιαία εκπομπή στο Digital, με τον Μιχάλη Τυρίμο, που  επικεντρώνεται σε θέματα καινοτομίας, startups και επενδύσεων. Προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 18:30. Την εκπομπή φέρνει κοντά σας το 1ο δίκτυο 5G από τη Cytamobile Vodafone.

Loader