Τι είναι ο Veganuary και γιατί πρέπει να τον δοκιμάσεις, έστω και για λίγο

Τι είναι ο Veganuary και γιατί πρέπει να τον δοκιμάσεις, έστω και για λίγο

Η διατροφική τάση του Ιανουαρίου που αξίζει να ακολουθήσετε

Διαβάστε 3+1 λόγους που θα σας κάνουν να σκεφτείτε την εφαρμογή του #Veganuary

Ο Ιανουάριος είναι για πολλούς ένας μήνας των αλλαγών. Αφορμή σαφώς αποτελεί η αρχή του νέου χρόνου, αφού ο καθένας από εμάς θέτει καινούργιους στόχους για τη νέα χρονιά και προσπαθεί να τους υλοποιήσει. 

Πολλοί στρέφονται στη διατροφή, και κάνουν μια προσπάθεια για αποτοξίνωση, ειδικά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων που όλοι μας λίγο πολύ, κάναμε τις υπερβολές μας, είτε στο κομμάτι του φαγητού, είτε του ποτού. 

Μερικοί δοκιμάζουν την πρακτική του Dry January, η προσπάθεια της μη κατανάλωσης αλκοόλ για ένα μήνα. Κάποιοι άλλοι δοκιμάζουν την πρακτική του Veganuary, δηλαδή την υιοθέτηση της vegan διατροφής, για ένα μήνα. Η συγκεκριμένη πρακτική, αποτελεί μία πρόκληση από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου το veganuary.com, με σκοπό την ενημέρωση κυρίως του vegan τρόπου ζωής, αλλά και τους λόγους που οδηγεί κάποιον σε αυτή την επιλογή. 

Αν και είμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αυτό δεν πρέπει να μας σταματήσει από το να δοκιμάσουμε την πρακτική του Veganuary. 

 

Γιατί λοιπόν αξίζει να δοκιμάσουμε το Veganuary; 

 

  1. Αποτοξίνωση από το κρέας και τα γαλακτοκομικά 

Μια ισορροπημένη vegan διατροφή είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η απουσία του κρέατος και των παραγώγων του,η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με φυτική πρωτεΐνη μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή μέθοδος πρόληψης καρδιακών και άλλων χρόνιων παθήσεων και μείωσης κινδύνου εμφάνισής τους. Από τη διατροφή μας ωστόσο, δεν πρέπει να λείπουν τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, τροφές που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η vegan διατροφή, φαίνεται να είναι πλουσιότερη σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες A, C και E. Είναι απαραίτητο να επιλέγουμε  ολόκληρα εμπλουτισμένα τρόφιμα, για να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες βασικών λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12, νιασίνης, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), βιταμίνης D, ασβεστίου, ιωδίου, σεληνίου ή ψευδαργύρου. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι vegan διατροφές για όλους τους οργανισμούς. Καλό θα ήταν να προσαρμόσετε μια διατροφή με βάση το δικό σας οργανισμό. 

 

  1. Απώλεια βάρους και απόκτηση ενέργειας! 

Οι vegans είναι, κατά μέσο όρο, έως και 20 κιλά ελαφρύτεροι από τους κρεατοφάγους. Σε αντίθεση με τις ανθυγιεινές δίαιτες μόδας, που μας αφήνουν να νιώθουμε κουρασμένοι, η vegan διατροφή μας επιτρέπει να κρατήσουμε μακριά το περιττό βάρος με ευκολία και να έχουμε άφθονη ενέργεια! Αρκετός κόσμος που δοκιμάζει το Veganuary ή ξεκινά γενικά μια vegan διατροφή, δηλώνει ότι η αίσθηση στο σώμα τους είναι διαφορετική, νιώθουν πιο ελαφρείς, την ίδια ώρα πιο χορτάτοι και πιο ενεργητικοί. Ο εξαγνισμός που επέρχεται μετά την μη κατανάλωση ζώων, βοηθά στην πνευματική ισορροπία που επεκτείνεται και στην σωματική. 

 

  1. Καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης 

Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και της βαριάς βιομηχανίας, οι καθημερινές ογκώδεις ποσότητες αποβλήτων που περιχύνονται στους ωκεανούς, αποτελούν σοβαροί παράγοντες στην συνδρομή της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστο είναι το φαινόμενο της αποψίλωσης τεράστιων εκτάσεων γης, ειδικότερα στον Αμαζόνιο και γενικότερα σε πολλές γωνιές του πλανήτη, με σκοπό την καλλιέργεια σόγιας, την βασική τροφή των βοοειδών. Η καταστροφή των “πνευμόνων της γης” συνδράμει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση της κλιματικής αλλαγής. Επιπρόσθετα, η εκπομπή μεθανίου από το τεράστιο πλήθος εκτροφής βοοειδών κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της αιτίας της κλιματικής κρίσης. 

Συγκεκριμένα, οι αγελάδες όταν αφομοιώνουν την τροφή τους, απελευθερώνουν μεθάνιο, κυρίως μέσω των ρεψιμάτων τους. Αλλά το μεθάνιο που αναρροφούν είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναφέρει ότι τα εκτρεφόμενα βοοειδή προκαλούν το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πρόσφατα, δορυφόροι υψηλής ανάλυσης κατέγραψαν στο διάστημα ορατότητα των αερίων από μια περιοχή στις Η.Π.Α.! 

 

  1. Για τα ζώα

Η άγρια βιομηχανία κρέατος κρύβει πίσω από τις feel-good διαφημίσεις γελαστών ζώων και παιδιών, άσχημες εικόνες. Οι αγελάδες δε βόσκουν αμέριμνες και χαρούμενες σε λιβάδια, οι κοτούλες δεν είναι οι αγαπημένες της γιαγιάς και τα γουρουνάκια δε ζουν μια ζωή χαρισαμενη στη λάσπη με την οικογένεια τους. Η εκβιομηχανοποίηση των ζώων έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας απο τις πιο επικερδείς βιομηχανίες του σημερινού κόσμου. Η εγκαθίδρυσή της και η συνεχόμενη εξέλιξή της έχει επηρεάσει σε μείζων βαθμό τις διατροφικές συνήθειες του κόσμου.  Η κατανάλωση κρέατος μέσα από τα χρόνια έχει αυξηθεί ανησυχητικά, χωρίς κανένα μέτρο, χωρίς καμιά δικλειδα ασφαλείας, με μόνο σκοπό το άκρατο κέρδος. Η αλήθεια είναι ότι τα ζώα κακομεταχειρίζονται πολυ πριν να φτάσουν στην λυτρωτική στιγμή του τέλους της ζωής τους και εν τέλει…στο πιάτο μας.

Είναι λογικό για αρκετούς από εμάς να μην είναι εύκολο να αποβάλουμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος από τη καθημερινή διατροφή μας, ωστόσο η ενδεχόμενη μείωσή του θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη λιγότερης “σκληρότητας”. Έρευνες έδειξαν ότι οι vegans σώζουν 200 ζώα χρονιαίως. 

Tο #Veganuary είναι μια κίνηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 και, από τότε κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία στο κοινό, που σκέφτεται να ξεκινήσει μια vegan διατροφή, να αρχίσει τη νέα χρονιά με το πιο “υγιεινό” τρόπο. 

Δοκιμάστε το για λίγο διάστημα και επωφεληθείτε από τα μόνο θετικά που μπορεί να προσφέρει! 

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader