Τρεις κυπριακές συμμετοχές, τρεις γυναίκες, τρία βραβεία

Τρεις κυπριακές συμμετοχές, τρεις γυναίκες, τρία βραβεία

Τέσσερα τα βραβεία κατ’ ακρίβειαν!

Άνθρωποι και φορείς του πολιτισμού σχολιάζουν για ακόμη μία φορά πως ‘this is also Cyprus’, αφού τρεις ταινίες που εκπροσώπησαν την Κύπρο στο διεθνές φεστιβάλ της Δράμας ξεχώρισαν με πολύ σημαντικά βραβεία.

Στην «ακριτική» Δράμα, στη βόρεια Ελλάδα, τη μικρή και γραφική αυτή πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με διεθνή κιόλας απήχηση, το γνωστότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον ελληνόφωνο χώρο: To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πλέον εδραιωμένα και γνωστά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η φετινή 44η διοργάνωση του φεστιβάλ, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες (διεξάχθηκε συγκεκριμένα από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου) έμελλε να σηματοδοτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί μας, καθότι τρεις ταινίες που εκπροσώπησαν την Κύπρο στο φεστιβάλ αναχώρησαν από τη Δράμα με σημαντικά βραβεία.

Ειδικότερα, το Summer Place της Αλεξάνδρας Ματθαίου απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου καθώς και το εξόχως κολακευτικό Best Queer Award, το Every Sunday της Καίτης Παπαδήμα τιμήθηκε με το πολυσήμαντο Βραβείο Ντοκιμαντέρ ενώ το «Δεν Θέλω να Ξεχάσω Τίποτα» της Βαγγελιώς Σουμέλη, το οποίο είχε βραβευθεί ξανά πέρσι στο φεστιβάλ της Λεμεσού, έφυγε από τη Δράμα με Τιμητική Διάκριση Σεναρίου.

Εκ των ων ουκ άνευ οι προοπτικές που υπάρχουν για την αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας μας και η αδήριτη ανάγκη για περαιτέρω και ουσιαστικότερη στήριξη εκ μέρους των πολιτειακών και άλλων φορέων. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως φέτος και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ήταν η πρώτη φορά που οι γυναίκες σκηνοθέτριες υπερτερούσαν αριθμητικά έναντι των ανδρών συναδέλφων τους. Σε σύνολο 30 ταινιών που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα, οι 19 έχουν φτιαχτεί από γυναίκες και οι 14 από άνδρες.

fafaf

Το σκεπτικό των βραβεύσεων

hdhdh

Η Αλεξάνδρα Ματθαίου έλαβε το Βραβείο Drama Queer που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €2000 προσφορά του ONASSIS CULTURE, επειδή θύμισε την επιτροπή ότι ανεξάρτητα από τα όρια που τίθενται, η ουσία βρίσκεται στη συντροφικότητα και την αποδοχή του διαφορετικού, γιατί κάθε σχέση μπορεί να βρει τον τόπο της.

Η Μαίρη Μηνά που πρωταγωνιστεί στην ταινία έλαβε την Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την εκφραστική της δυναμική και την ικανότητά της να αποδώσει πειστικά με τη μεγαλύτερη υποκριτική λιτότητα τη συναισθηματική διαδρομή της ηρωίδας από τη συνθήκη της κατάθλιψης στην ελπίδα και τον έρωτα. 

γσγσγ
Every Sunday, της Καίτης Παπαδήμα

Το Βραβείο Ντοκιμαντέρ που έλαβε η Καίτη Παπαδήμα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €3500 προσφορά του ΕΚΚ και από χρηματικό έπαθλο 1000€ προσφορά της ΕΡΤ.

Η ταινία ακολουθεί κάθε Κυριακή μια ομάδα Φιλιππινέζων οικιακών εργατριών στην Κύπρο που συναντιέται εκτός των σπιτιών όπου εργάζονται, μιλούν για τις ζωές τους, εξερευνούν τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις, νοσταλγούν τη ζωή στην πατρίδα τους, τη στιγμή που γίνεται γνωστή η αποτρόπαια υπόθεση του κατά συρροήν δολοφόνου εργατριών. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό, το εν λόγω βραβείο δίνεται σε μια ταινία με στόχο να αναγνωριστεί η βαρύτητα του θέματός της και η ανάγκη των ηρωίδων της να γίνουν ορατές και να διεκδικήσουν ισότιμη μεταχείριση σε μια κοινωνία που νομιμοποιεί την εκμετάλλευση μέσα από μια -δυστυχώς- επικαιροποιημένη μορφή δουλεμπορίου. «Αυτό το βραβείο ελπίζουμε να βοηθήσει τις ηρωίδες αυτής της ταινίας να νιώσουν ασφαλείς σε ένα τόπο που κινδυνεύει από την επέλαση του χρήματος».

gsgs
«Δεν Θέλω να Ξεχάσω Τίποτα» της Βαγγελιώς Σουμέλη

Τέλος, η Βαγγελιώ Σουμέλη έλαβε την Τιμητική Διάκριση Σεναρίου που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €3500 προσφορά του ΕΚΚ «για την αριστοτεχνική χρήση της πολύ μικρής φόρμας, την ευφυή αξιοποίηση των οπτικοακουστικών μέσων έκφρασης που της επέτρεψε να πει τα περισσότερα χρησιμοποιώντας ελάχιστα και, τελικά, την ικανότητα της σεναριογράφου να αποδώσει το έντονο συναισθηματικό φορτίο του πένθους με αφηγηματικά μέσα συγκινητικά λιτά».

Σημειώνεται πως τόσο το «A summer place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου, όσο και το «Every Sunday» της Καίτης Παπαδήμα θα προβληθούν τον Οκτώβριο στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. 

Loader