Yulia Vus: Η Ουκρανή καλλιτέχνης που δείχνει τον πόλεμο μέσα από τα κόμικ της

Yulia Vus: Η Ουκρανή καλλιτέχνης που δείχνει τον πόλεμο μέσα από τα κόμικ της

«Τώρα συνειδητοποιώ ότι ο καθένας από εμάς γράφει ιστορία»

Yulia Vus είναι η Ουκρανή comic artist που μάς δείχνει τη ζωή στη δυτική Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή μέσα από τα κόμικ της.

Η Yulia πριν τη ρωσική εισβολή ζούσε στο ζούσε στο Lviv της Ουκρανίας, ενω με την έναρξη του πολέμου πήγε στην πατρίδα της, το Chervonohrad, μαζί με τις δύο αδερφές της, τον φίλο της και τη γάτα τους. 

Η Ουκρανή καλλιτέχνης δε φανταζόταν ποτέ ότι θα δημιουργούσε κόμικ για τον πόλεμο στη χώρα της και που θα βασίζονταν στην προσωπική της εμπειρία, αλλά όπως αναφέρει στον λογαριασμό της στο Instagram η καταγραφή της οπτικής της, εκτός από εξαιρετικά δύσκολη, είναι πολύ σημαντική. «Τώρα συνειδητοποιώ ότι ο καθένας από εμάς γράφει ιστορία». 

Διάβασε Επίσης: To viral σκίτσο της Sasha από την Ουκρανία για μία εποχή που χάθηκε

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yulia Vus (@yulia_vus)

To κόμικ της Yulia για το @thelilynews της @washingtonpost μεταφέρει ένα πολύ δυνατό μήνυμα για την κατάσταση που βιώνουν όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, μάς παρουσιάζει μια ιστορία που ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Στο κόμικ είναι η ίδια και ο φίλος της και στα πρόσωπα τους απεικονίζεται ο φόβος, η απόγνωση και ο πανικός, με τον φίλο της να ρωτάει: «Θυμάσαι το σχέδιο μας;».

Οι εικόνες στον δρόμο για την πατρίδα της είναι πρωτόγνωρες βλέπουν παντού tanks, πανικό στα μάτια του κόσμου που κάνει ουρές στα ATM, στα βενζινάδικα και στα super market και η Yulia, ανάμεσα τους, αγοράζει για πρώτη φορά στη ζωή της, κυνηγετικό μαχαίρι.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί φτάνουν σε ένα υπόγειο, στο οποίο δεν βρίσκεται κανείς άλλος. Όλοι περπατούν, έξω στους δρόμους, εκεί όπου ηχεί η σειρήνα πολέμου και για πρώτη φορά δεν είναι μια απλή άσκηση προετοιμασίας. Τις επόμενες μέρες, το καταφύγιο γεμίζει με ανθρώπους που λένε αστείες ιστορίες για να απαλύνουν για λίγο τον πόνο, την ένταση και όλα τα καταιγιστικά αντικρουόμενα συναισθήματα.

Διάβασε Επίσης: Η πεντάχρονη που έγινε σύμβολο ελπίδας στο τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού "Time" 

Το κόμικ της Yulia κλείνει με την ελπίδα να λήξει επιτέλους αυτός ο πόλεμος, καθώς οι Ουκρανοί, όπως λέει, έχουν πληρώσει με το παραπάνω μέχρι σήμερα το τίμημα της ελευθερίας τους.

Στο λογαριασμό της Ουκρανής καλλιτένχη μπορείς να δεις και τις υπόλοιπες δημιουργίες της για τον πόλεμο.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yulia Vus (@yulia_vus)

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας 

Loader