Αυξήθηκαν οι γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ το 2020

Αυξήθηκαν οι γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ το 2020

Ωστόσο παραμένει το μισθολογικό χάσμα

Αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό των γυναικών που εισήλθαν στoν επαγγελματικό χώρο των επιστημών και της μηχανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε το 2020, φτάνοντας στο 41% του συνολικού εργατικού δυναμικού στις επιστήμες και στην τεχνολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

«Το 2020 υπήρχαν σχεδόν 6,6 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 254.500 περισσότερες σε σχέση με το 2019, ποσοστό που αναλογεί στο 41% του συνολικού εργατικού δυναμικού στις επιστήμες και στην τεχνολογία», αναφέρει η Eurostat.

Τα ποσοστά των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα της ΕΕ -από 52% στη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Δανία μέχρι 31% στην Ουγγαρία και 30% στην Φινλανδία.

Διάβασε Επίσης: 7 απορίες σε μια ψυχολόγο για τις μορφές βίας εκεί έξω

«Ανά τομέα, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον κατασκευαστικό τομέα (όπου μόνο το 22% των επιστημόνων και των μηχανικών είναι γυναίκες), ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στο τομέα των υπηρεσιών (46%)», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η προώθηση της έμφυλης ισορροπίας στην εκπαίδευση και την απασχόληση αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ με την Στρατηγική Έμφυλης Ισότητας που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 να στοχεύει στην ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έμφυλη ανισορροπία στην απασχόληση και στους μισθούς.

Το ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες διαφέρει πολύ στην ΕΕ με το ποσοστό των απασχολούμενων ανδρών σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν να ξεπερνά εκείνο των γυναικών κατά 11,7%.

Διάβασε Επίσης: Η φωτογραφία ενός Σύριου πατέρα με τον γιo του που τους έδωσε μια νέα ζωή στην Ιταλία

Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ ανέρχεται σε 14,1% με το άνοιγμα της ψαλίδας να είναι μεγαλύτερο στην Εσθονία όπου οι άνδρες πληρώνονται κατά 21,7% περισσότερο από τις γυναίκες, στην Λετονία (21,2%), στην Αυστρία (19,9%) και στη Γερμανία (19,2%).

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

Loader