Fair Isle sweater: Η ιστορία του πιο εικονικού ανδρικού ρούχου

Fair Isle sweater: Η ιστορία του πιο εικονικού ανδρικού ρούχου

Το φόρεσε και ο Βασιλιάς Εδουάρδος Η’

Το συγκεκριμένο πλεκτό, δημιουργήθηκε στο Φερ, ένα απομακρυσμένο νησί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Fair Isle sweater φτιάχτηκε από γυναίκες οι οποίες το 1886 φιλοξενήθηκαν στη Διεθνή Έκθεση του Εδιμβούργου. Αυτά τα πλεκτά είναι χρωματιστά με ιδιαίτερα σχέδια. Εάν κάποιος θέλει να τα βρει και να αγοράσει, τότε θα πρέπει να ψάξει στο διαδίκτυο αφού πλέον, μόνο εκεί υπάρχουν. Οι τιμές τους μπορεί να φτάσουν έως τις 425 λίρες.

Είναι ένα από τα πιο εικονικά κομμάτια της αντρικής γκαρνταρόμπας του χειμώνα, με τα ίχνη της ιστορίας του να χάνονται στους αιώνες. Ο λόγος για το Fair Isle sweater, το πλεκτό με τα γεωμετρικά σχέδια, που έγινε μόδα πριν από ακριβώς 100 χρόνια, όταν ο Πρίγκιπας της Ουαλίας -και μετέπειτα Βασιλιάς Εδουάρδος Η’- κατά την επίσκεψή του στο νησί Φερ, φόρεσε μία παραδοσιακή πλεκτή καζάκα, γεμάτη ρόμβους και ζιγκ ζαγκ. 

Διάβασε Επίσης: Ένας χωρισμός προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ενός άντρα 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το Φερ, με τους 65 σήμερα μόνιμους κατοίκους, είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί του Ηνωμένου Βασιλείου - η "Γαύδος", θα λέγαμε, της Σκωτίας. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σέτλαντ και, παρά τη φτώχεια του, ήταν διάσημο στα πέρατα της γης για τα περιζήτητα πλεκτά του, πολύ πριν από την επίσκεψη του ίσως πιο στιλάτου Βρετανού βασιλιά που πέρασε ποτέ από την ιστορία. 

Το πώς φτάσαμε στην τεχνική του "διπλού" πλεξίματος με το οποίο κατασκευάζονται -η οποία τα κάνει πιο ανθεκτικά, ζεστά, ελαφριά και με εξαιρετική διαπνοή- παραμένει ένα μυστήριο. Ίσως να την οφείλουμε στην απουσία των ανδρών, που για μεγάλα χρονικά διαστήματα έλειπαν στα καράβια και σε άλλες δουλειές, εκτός του νησιού. 

Μάλλον, ενώ οι γυναίκες του Φερ μαζεύονταν στα σπίτια και έκαναν νυχτέρια, κάποια στιγμή, ενώ έπλεκαν με το φίνο μαλλί των Σέτλαντ, ίσως και από λάθος, να επινόησαν αυτό που θα τις έσωζε από την πλήρη φτώχεια. 

Μάλιστα, αρκετά χρόνια πριν από τον Βασιλιά Εδουάρδο Η’, τα είχαν τιμήσει πολλοί εξερευνητές των αρχών του 20ου αιώνα. Η πρώτη διαφήμισή τους στον Τύπο έχει καταγραφεί το 1862, ενώ το 1886 οι πλέκτριες του Φερ φιλοξενήθηκαν στη Διεθνή Έκθεση του Εδιμβούργου. 

Το πουλόβερ-σύμβολο του ξεχωριστού στυλ 

Η φρενίτιδα για τα πουλόβερ από το νησί Φερ -και όσα έμοιαζαν με αυτά- συνεχίστηκε έως και τη δεκαετία του 1930. Στη συνέχεια, έγιναν ένα από τα staples των στιλάτων αντρών, ενώ η κάπως φανταχτερή καζάκα που φόρεσε ο Paul McCartney στο Magical Mystery Tour επηρέασε τη μόδα των 1960s και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα cult αντικείμενο πόθου. 

Στις μέρες μας, ο όρος "Fair Isle sweater" χρησιμοποιείται γενικώς και απροσδιορίστως για τα χρωματιστά πλεκτά με τα γεωμετρικά σχέδια και τα τελευταία είκοσι χρόνια τα βρίσκεις σχεδόν κάθε χειμώνα στις αλυσίδες προσιτής μόδας όπως τα Zara και τα H&M, αλλά και στις συλλογές οίκων υψηλής ραπτικής, όπως του Paul Smith, των Dolce & Gabbana, του Gucci, της Prada ή του Alexander McQueen. 

Κι ενώ πλέον η δημιουργικότητα των σχεδιαστών έχει πιάσει ταβάνι, τα αυθεντικά μοτίβα, που δουλεύονταν κυκλικά, περιορίζονταν σε μία παλέτα πέντε χρωμάτων, με δύο χρώματα σε κάθε γραμμή του σχεδίου τους: κόκκινο, μπλε, καφέ, κίτρινο και λευκό. Αφού έγιναν μόδα τη δεκαετία του 1920, άρχισαν να παράγονται και στα φυσικά χρώματα του μαλλιού: καφέ, γκρι, φαιοκίτρινο και λευκό. 

Διάβασε Επίσης: ”Over the Rainbow”: Η πολύχρωμη ταράτσα στην Κίνα που έγινε πόλος έλξης 

Τα γνήσια πουλόβερ είναι, πλέον, διαθέσιμα online 

Μέχρι πρόσφατα, αν ήθελες να αποκτήσεις ένα γνήσιο πουλόβερ που να έχει λάβει τη σφραγίδα του εμπορικού σήματος του νησιού Φερ -μιας και συνεχίζουν να παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο από τρεις μικρούς συνεταιρισμούς- θα έπρεπε να το επισκεφτείς και να μπεις σε μια μακριά λίστα αναμονής. 

Πλέον, στην ηλεκτρονική μπουτίκ www.mativentrillon.co.uk μπορείς για πρώτη φορά να επιλέξεις online ένα γνήσιο πλεκτό από μία μικρή γκάμα σχεδίων -κάποια από τα οποία μπορείς να δεις στις φωτογραφίες αυτού του άρθρου- που είναι όντως φτιαγμένα στο νησί Φερ με τον παραδοσιακό τρόπο, σε τιμές που κυμαίνονται από τις 220 έως τις 425 λίρες. 

Κάθε πουλόβερ χρειάζεται 18 ώρες για να ολοκληρωθεί και, όταν το παραλάβεις, στις ετικέτες του θα βρεις το όνομα του τεχνίτη που έπλεξε το μαλλί στον αργαλειό, το όνομα του ράφτη που το τελειοποίησε στο χέρι και την ημερομηνία που ολοκληρώθηκε. 

Αλλιώς, μπορείς πάντα να νιώσεις ότι αποτελείς κομμάτι του μύθου αυτού του εικονικού αντρικού ενδύματος, φορώντας ένα πουλόβερ παρόμοιας αισθητικής από μία αλυσίδα προσιτής μόδας και βλέποντας στη μικρή σου οθόνη το Magical Mystery Tour. Και να καταλήξεις στο ότι, τελικά, ο Paul McCartney είχε πολύ στυλ, ο άτιμος. Ίσως κι εσύ. 

Πηγή

Loader