Γιατί δεν ζητάμε τη «Μάσκα 19» στην Κύπρο;

Γιατί δεν ζητάμε τη «Μάσκα 19» στην Κύπρο;

Η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας κωδικός

Η «Μάσκα 19», είναι μία διεθνής πρωτοβουλία με πολύ μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό όπως φαίνεται, η οποία ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας να ζητήσουν βοήθεια χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τον θύτη. 

Συγκεκριμένα, γυναίκες που δέχονται κακοποίηση, καλούνται όπως μεταβούν σε κάποιο φαρμακείο, ζητώντας με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα 19» η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας κωδικός που ενημερώνει ότι το άτομο που τον χρησιμοποιεί, είναι θύμα βίας στο σπίτι. Κάπως έτσι, ανοίγει ένα «κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ του θύματος και των αρμοδίων αρχών οι οποίες και ενημερώνονται άμεσα από τον εκάστοτε φαρμακοποιό. 

Κι ενώ στη γειτονική Ελλάδα, το μέτρο αυτό προστασίας, ήδη έχει εφαρμοστεί, η Κύπρος όπου επίσης ανθεί το φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας – ακόμη περισσότερο στον καιρό της πανδημίας-, δεν ακολουθεί το εν λόγω παράδειγμα. 

gh

Σύμφωνα με την Δρ. Άντρη Ανδρονίκου, Επιστημονική Διευθύντρια Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), αυτή είναι όντως μία τακτική που αναπτύχθηκε στο Δυτικό πολιτισμό. «Κάτω από διάφορες κοινωνικές συνθήκες, έχουμε παρατηρήσει και στο παρελθόν την ανάπτυξη συνθηματικών αναφορών από διάφορες ομάδες θυμάτων. Αυτό που συμβαίνει τώρα με τα θύματα βίας και τον κωδικό στα φαρμακεία, είναι εις γνώσιν μας. Ωστόσο εξ ΄όσων γνωρίζουμε, δεν έχει αναπτυχθεί κάτι τέτοιο η παρόμοιο στην Κύπρο», όπως λέει η ίδια. 

Η δρ. Ανδρονίκου, διευκρινίζει μάλιστα ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με οποιεσδήποτε δράσεις αφορούν στα θύματα, έχοντας πρωτίστως στο μυαλό μας την ασφάλεια τους, καθώς και τη μείωση του κινδύνου επιδείνωσης της βίας που υφίστανται. 

Εάν λοιπόν μία τέτοια ενέργεια όπως ένας κωδικός, γνωστοποιηθεί στους δράστες μέσα από τη δημοσιοποίηση του, τότε τα θύματα δεν θεωρείται ασφαλές να τον χρησιμοποιήσουν, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα άτομα που κακοποιούνται δεν αφήνονται χωρίς επιτήρηση από το δράστη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: «Έτυχε να ξυπνήσω από μπουνιές στην πλάτη και κλωτσιές στα πόδια»

fdg

Ωστόσο υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σωστά όπως για πχ στο φαρμακεία ή στις υπεραγορές, όπου με την απόδειξη μπορεί να δοθεί διακριτικό σημείωμα όπως για παράδειγμα: αν είσαι θύμα βίας και κινδυνεύεις ζήτησε μας το συγκεκριμένο προϊόν. Από εκεί και πέρα, ξεκινά η τροχοδρόμηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών για παροχή βοήθειας.

Καλό θα ήταν πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι πλέον στο νησί μας, λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες, μία καθόλα σημαντική υπηρεσία του ΣΠΑΒΟ, και αφορά στην αποστολή δωρεάν γραπτών μηνυμάτων. Στέλνοντας ένα sms στο 99 984042, ο αποστολέας, λαμβάνει στην αρχή ως απάντηση ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα. Στη συνέχεια, ο επί καθήκοντι λειτουργός, επικοινωνεί άμεσα και σε πραγματικό χρόνο –επίσης με sms- με το θύμα ή εν δυνάμει θύμα, παρέχοντάς του ταυτόχρονα, Στήριξη, Ενδυνάμωση, Συμβουλευτική, Πληροφόρηση και Δικτύωση. 

Διάβασε περισσότερα για την υπηρεσία εδώ

Loader