Μελέτη: Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συρρικνωθούν

Μελέτη: Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συρρικνωθούν

Σύμφωνα με μελέτη ενός παλαιοντολόγου

Σε ένα πρωτοφανές συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη ενός παλαιοντολόγου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συρρικνωθούν.

Όπως δήλωσε ο κορυφαίος παλαιοντολόγος που προχώρησε στην έρευνα, η κλιματική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει την ανθρώπινη φυλή να συρρικνωθεί σε μέγεθος, καθώς τα θηλαστικά με μικρότερους σκελετούς φαίνονται ικανά να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Ο καθηγητής Steve Brusatte, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο άλλα είδη θηλαστικών ανταποκρίθηκαν στο παρελθόν σε περιόδους κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να προσφέρει μια εικόνα για το μέλλον του ανθρώπινου είδους.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Παρομοίασε τη δυνητική... μοίρα των ανθρώπων με αυτή των πρώιμων αλόγων, τα οποία έγιναν μικρότερα σε μέγεθος καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν περίπου πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, κατά την περίοδο που ονομάζεται Θερμικό Μέγιστο Παλαιόκαινου Hώκαινου.

«Υπάρχει ένα μεγάλο αρχείο απολιθωμάτων απ′ αυτήν την εποχή υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι πραγματικά το πιο πρόσφατο μεγάλο γεγονός υπερθέρμανσης του πλανήτη στο γεωλογικό αρχείο», τόνισε. «Είναι ανατριχιαστικό το πόσο παρόμοια είναι τα δύο αυτά σενάρια».

Διάβασε Επίσης: Η Ισπανία καταπολεμά την σπατάλη τροφίμων με πρόστιμα σε σουπερ μαρκετ

Στο βιβλίο του “The Rise and Reign of the Mammal” (σ.σ Η άνοδος και η κυριαρχία του Θηλαστικού”), ο Brusatte σημειώνει ότι τα σημερινά ζώα στα θερμότερα μέρη του κόσμου είναι συχνά μικρότερα από αυτά σε ψυχρότερες περιοχές, μια οικολογική αρχή γνωστή ως κανόνας του Μπέργκμαν. «Οι λόγοι δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά πιθανόν, εν μέρει, επειδή τα μικρότερα ζώα έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σε σχέση με τον όγκο τους από τα πιο παχουλά ζώα και έτσι μπορούν να αποβάλλουν καλύτερα την υπερβολική θερμότητα», γράφει.

Όπως είπε ο παλαιοντολόγος πριν από τη δημοσίευση του βιβλίου στον Guardian: « είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για τα θηλαστικά να γίνονται μικρότερα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε είδος θηλαστικού θα γίνεται μικρότερο, αλλά φαίνεται να είναι ένα κοινό τέχνασμα επιβίωσης των θηλαστικών όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αρκετά γρήγορα. Πράγμα που εγείρει το ερώτημα: εάν οι θερμοκρασίες εκτιναχθούν ραγδαία, μπορεί οι άνθρωποι να γίνουν νάνοι, μπορεί οι άνθρωποι να μικραίνουν; Και νομίζω ότι αυτό το ερώτημα είναι σίγουρα εύλογο».

Διάβασε Επίσης: Ταϊλανδή: Νομιμοποίησε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Brusatte  υποστήριξε ότι κάποια ανθρώπινα είδη έχουν βρεθεί να συρρικνώνονται στο παρελθόν - όπως οι λεγόμενοι άνθρωποι χόμπιτ, Homo floresiensis, που κάποτε κατοικούσαν στο νησί Φλόρες στην Ινδονησία.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader