Το μήνυμα των φιλειρηνιστών κατοίκων της Κύπρου

Το μήνυμα των φιλειρηνιστών κατοίκων της Κύπρου

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει την στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας σε βάρος της Συρίας

 

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παραδίδει σχετικό ψήφισμα καταδίκης των στρατιωτικών επιθέσεων της Τουρκίας σε βάρος της Συρίας. 

Αυτούσια η επιστολή: 

Εμείς οι Κύπριοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και άλλοι φιλειρηνιστές κάτοικοι Κύπρου, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης συγκεντρωθήκαμε σήμερα 12 Οκτωβρίου 2019, στη Λευκωσία δηλώνουμε τα εξής:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις που εξαπόλυσε εκ νέου η Τουρκία ενάντια στη Συρία, στο βορειοανατολικό μέρος που κατοικείται κύρια από κουρδικό πληθυσμό και εκτοπισθέντες του πολέμου κατά των ισλαμιστών. 1

Καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή ως έγκλημα σε βάρος του Συριακού λαού και ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ως επέμβαση στα εσωτερικά του συριακού κράτους και των εθνικών του δικαιωμάτων. Οι στρατιωτικές αυτές επιθέσεις παραβιάζουν το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Δε μπορούμε να στεκόμαστε απαθείς όταν εκ νέου σφαγιάζονται άμαχοι στο βωμό ελέγχου και ξαναμοιράσματος εδαφών, ενεργειακών πηγών και φυσικού πλούτου. Απαιτούμε από τον ΟΗΕ, ως επικεφαλής της διεθνούς κοινότητας, να ενεργήσει άμεσα για τερματισμό αυτής της επίθεσης. 2

Απαιτούμε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη επίθεση σε βάρος του Συριακού λαού και η οποία διαρκεί πέραν των οκτώ χρόνων. Ο λαός της Συρίας αιμορραγεί συνεχώς, και τώρα θα γίνουμε μάρτυρες νέων κυμάτων προσφύγων. Καταγγέλλουμε τον Τούρκο πρωθυπουργό για την προσπάθεια χρησιμοποίησης των προσφύγων ως απειλή προς την ΕΕ.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 

Συρία: Νεκρή η αρχηγός κουρδικού κόμματος

Παγωμάρα στο τουρκοκυπριακό Facebook για Συρία

Η Συρία όπως ήταν 


Η νέα αυτή επίθεση επιδεινώνει την ήδη έκρυθμη κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και δίνει την ευκαιρία σε ανασύνταξη των σκοτεινών εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένου του δολοφονικού «Ισλαμικού Κράτους» τη στιγμή που είχε ηττηθεί. 

Επαναλαμβάνουμε την καταγγελία μας στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ κυριαρχίας του κράτους του Ισραήλ στα κατεχόμενα Συριακά εδάφη στα Υψώματα Γκολάν, που αποτελεί μέρος της επίθεσης κατά της Συρίας. 4

Απαιτούμε να τερματιστεί η χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ορμητήριο πολεμικών επιθέσεων στην περιοχή μας. Η μετατροπή των βρετανικών βάσεων σε ορμητήριο στρατιωτικών επιδρομών, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ύπαρξη και η χρήση τους αποδεικνύεται εγκληματική για τους λαούς της περιοχής, αφού απ’ αυτές εξορμούν δυνάμεις που σκορπάνε το θάνατο στη γειτονιά μας. Απαιτούμε επίσης τη μη χρησιμοποίηση των υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας για οποιαδήποτε πολεμική επίχείρηση. Πάγια θέση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης είναι η διάλυση των βρετανικών βάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαιτούμε σεβασμό στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, σεβασμό της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας και σεβασμό της θέλησης του λαού μας για ειρήνη με δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο.

Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο, ώστε το Συριακό πρόβλημα επιλυθεί με πολιτικά και ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τη θέληση του συριακού λαού. Απαιτούμε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Σας καλούμε να υπερασπιστείτε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας και το δικαίωμα του λαού της Συρίας να αποφασίσει το μέλλον του χωρίς παρεμβάσεις και να μεγαλώσει τα παιδία του σε ειρήνη.

Θα μας έχετε όλους εμάς και όλους του φιλειρηνιστές του κόσμου στο πλευρό σας.

 

Loader