Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά 20 χρόνια

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά 20 χρόνια

Ο βαθμός αδυναμίας συνδέεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας

Αρκετά φαίνεται να είναι τα κατάλοιπα που θα αφήσει η πανδημία του κορωνοϊού σε όσους έχουν νοσήσει από τον ιό.

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Cambridge αποκαλύπτει πως η νόσηση από κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου ακόμη και για δύο δεκαετίες. Παράλληλα, άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν ενδέχεται να απωλέσουν 10 βαθμούς IQ, απώλεια που αντιστοιχεί στη γνωστική εξασθένηση που συντελείται μεταξύ 50 και 70 χρόνων.

Διάβασε Επίσης: Η Frances κέρδισε 115 εκατ. λίρες στη λοταρία και δώρισε πάνω από τα μισά: «Έχω εθιστεί»

Οι επιστήμονες έκαναν έρευνα όπου μάζεψαν 46 άτομα που νοσήσαν από τον κορωνοϊό και υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ μετά από περίπου έξι μήνες μετά την αρχική νόηση τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με άλλα 66.000 πολιτών από τον γενικό πληθυσμό.

Αυτοί που είχαν νοσηλευτεί με κορωνοϊό, είχαν χειρότερη βαθμολογία στα τεστ γλωσσικού συλλογισμού - που αξιολογεί την ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει τις σχέσεις μεταξύ ιδεών και να σκέφεται μεθοδικά.

Κατέγραψαν επίσης μικρότερη ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων.

Η γνωστική αυτή αδυναμία έχει πιθανώς πολλές αιτίες, όπως ανεπαρκή παροχή αίματος στον εγκέφαλο, απόφραξη αιμοφόρων αγγείων, μικροσκοπικές αιμορραγίες από τον SARS-Cov-2, καθώς και βλάβη από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, εξηγούν οι επιστήμονες.

Διάβασε Επίσης: 23χρονη έχασε τα πόδια της από νάρκη στην Ουκρανία - Ένα μήνα μετά παντρεύτηκε στο νοσοκομείο

Ο David Minion , καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, υποστηρίζει πως ο βαθμός αδυναμίας συνδέεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader