Ο λόγος που πρέπει αποφεύγουμε τη φράση «πρέπει να μιλήσουμε»

Ο λόγος που πρέπει αποφεύγουμε τη φράση «πρέπει να μιλήσουμε»

Οι επιστήμονες εξηγούν τι συμβαίνει με αυτή τη φράση

Η φράση «πρέπει να μιλήσουμε» για πολλούς είναι προμήνυμα κακών νέων, αφού ανεξάρτητα από ποιον θα την ακούσεις - φίλο, συνάδελφο, αφεντικό, σύντροφο κτλ - προκαλεί φόβο και σκορπά πανικό. Αυτές οι τρεις λέξεις περιέχουν τη μεγαλύτερη φραστική απειλή, είτε τις ακούσεις από κοντά, είτε από τηλέφωνο ή ακόμα και μέσω μηνύματος

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτές οι τρεις λέξεις προμηνύουν ότι θα συμβούν τα χειρότερα και γι' αυτό καλύτερα να τις αποφεύγεις. Ο λόγος που πρέπει να μην πέσεις σε αυτή τη λεκτική παγίδα σχετίζεται με τη ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δρα ως αγγελιοφόρος ανάμεσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνα, η ντοπαμίνη ενεργοποιεί τα ένστικτα που σχετίζονται με την απόλαυση και τη χαρά που μας ενθαρρύνουν στη συνέχεια να νιώθουμε ανταμοιβή.

Διάβασε Επίσης: Μια γιαγιά 101 ετών ανέλαβε τη διεύθυνση του αεροδρομίου του Τορόντο

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν επιλέγουμε φράσεις που δε διευκολύνουν την επικοινωνία ώστε να είναι ξεκάθαρη, υιοθετούμε μία από τις τεχνικές του λεγόμενου «ψυχολογικού πολέμου» και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν είναι καλό να συμβαίνει.

Διάβασε Επίσης: Η Gen Z επαναστατεί και αλλάζει ριζικά τον εργασιακό κώδικα με ένα νέο trend στο TikTok

Σύμφωνα με την επικεφαλής του British Psychological Society, Dr Linda Kaye: «Μηνύματα που ξεκινούν με το "πρέπει να μιλήσουμε" δεν προκαλούν ποτέ θετικές αντιδράσεις. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μας κάνουν να διαβάζουμε ξανά και ξανά τη φράση του μηνύματος μέχρι να εξαντλήσουμε κάθε σενάριο σχετικά με το τι θέλει ο άλλος να συζητήσει τόσο μαζί μας».

Στην περίπτωση που θες διακαώς να χρησιμοποιήσεις τη συγκεκριμένη φράση αλλά με θετικό πρόσημο, μπορείς να τη συνδυάσεις με ένα emoji για να κάνεις πιο ξεκάθαρη την πρόθεσή σου, όπως αναφέρει και η Dr Kaye. Αν πάλι τη δεις γραμμένη σε ένα μήνυμα που μόλις κατέφθασε στο κινητό σου, μη σε πιάσει πανικός. Πριν δεχτείς να μιλήσετε με τον αποστολέα, έχεις κάθε δικαίωμα να ρωτήσεις περί τίνος πρόκειται.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader