Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά στις ιεραρχικά ψηλότερες θέσεις εργασίας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά στις ιεραρχικά ψηλότερες θέσεις εργασίας

Το φαινόμενο «γυάλινης οροφής» για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα της γυναίκας η offsite επικοινώνησε με το γραφείο Ισότητας των Φύλων, ζητώντας στοιχεία για τη συμμετοχή γυναικών στην εργασία σε αρκετά επαγγέλματα, αλλά και την άνοδο τους στις ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας. 

Διάβασε Επίσης: 'Reclaim the night': Το Street Parade για τα δικαιώματα των γυναικών

Αρχικά μιλώντας στην offsite λειτουργός από το γραφείο της Επιτρόπου της Ισότητας Φύλων, ανέφερε πως η ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στη λήψη πολιτικών και δημοσίων αποφάσεων οδηγεί σε καλύτερη, πιο ισορροπημένη και αποτελεσματική χάραξη πολιτικής μέσω του επαναπροσδιορισμού των πολιτικών προτεραιοτήτων και της τοποθέτησης νέων θεμάτων στην πολιτική ατζέντα, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής για όλους, γυναίκες και άντρες.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, όπως μας έχει αναφερθεί έχει μεν αυξηθεί σημαντικά, αλλά εξακολουθεί όμως να παρατηρείται το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής», που συνεχίζει να εμποδίζει την επαγγελματική ανέλιξη τους. Αν και η αγορά εργασίας είναι στελεχωμένη από ικανότατες γυναίκες, διαπιστώνεται ότι η αξία τους υποτιμάται, όσον αφορά την άνοδο τους στις ανώτερες και ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας. Οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά στις ιεραρχικά ψηλότερες θέσεις, ακόμη και σε τομείς στους οποίους αριθμητικά είναι λιγότεροι, πράγμα το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα στερεότυπα για το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία  λειτουργούν ακόμη και σήμερα ως εμπόδια για την ανέλιξη τους στο χώρο εργασίας.

Διάβασε Επίσης: Το #BreakTheBias είναι το μήνυμα για τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας

Δυστυχώς, όπως είπε λειτουργός από το γραφείο Ισότητας Φύλων, οι εργαζόμενες γυναίκες αμείβονται πολύ χαμηλότερα απ’ ότι οι άντρες. Δηλαδή, το τελευταίο καταγεγραμμένο χάσμα αμοιβών (2018) ανέρχεται στο 10,4%, βρίσκονται συγκεντρωμένες σε περιορισμένο αριθμό επαγγελμάτων που θεωρούνται κατεξοχήν «γυναικεία» και είναι τα πιο χαμηλά αμειβόμενα, πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, καθίστανται συχνά θύματα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, δεν έχουν ίσες ευκαιρίες κατάρτισης και ανέλιξης και απουσιάζουν από τις ανώτερες διευθυντικές θέσεις. 

Διάβασε περισσότερα στην Offsite

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

Loader