Παγκόσμια μέρα Ελληνικής γλώσσας: Αυτά είναι πιο συχνά λάθη που κάνουμε στα ελληνικά

Παγκόσμια μέρα Ελληνικής γλώσσας: Αυτά είναι πιο συχνά λάθη που κάνουμε στα ελληνικά

Ας φρεσκάρουμε λίγο τα ελληνικά μας

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το 2017.

Κακά τα ψέματα, τα ελληνικά είναι μια αρκετά δύσκολη γλώσσα. Ορθογραφικά αλλά και γραμματικά. Ωστόσο, παρά τη δυσκολία που ήδη υπήρχε, η διάλεκτος μας αλλά και η εισβολή των greeklish ήρθαν για να μας αποτελειώσουν.  

Διάβασε Επίσης: Κινδυνεύει ή όχι η ελληνική γλώσσα από τα greeklish;

Ως φόρο τιμής στην ελληνική γλώσσα μαζέψαμε τα 10+1 σημεία που όλοι έχουμε κάνει λάθος έστω και μια φορά  

1. Οι φράσεις “κατ’αρχήν” και “κατ’ αρχάς” δεν έχουν την ίδια σημασία. Το “κατ’ αρχήν” σημαίνει στα βασικά σημεία και το “κατ’ αρχάς” έχει την έννοια του “αρχικά, πρώτα πρώτα”.

2. Οι λέξεις “επικεφαλής” και “ανεξαρτήτως” είναι επιρρήματα, δεν κλίνονται.

3. Οι λέξεις “μέθοδος”, “ψήφος” και “άμμος” είναι θηλυκές

4. Η προστακτική έγκλιση δεν παίρνει αύξηση, δηλαδή το σωστό είναι ΄”επανάλαβε” και οχι “επανέλαβε” .

5. Οι Κύπριοι συνήθως χρησιμοποιούμε τις λέξεις βαρετό και βαρύ λάθος. Η λέξη “βαρετό” έχει την έννοια του ανιαρού π.χ βαρετό μάθημα. Αντίθετα το βαρύ αναφέρεται στο βάρος π.χ βαριά τσάντα.

6. Η σωστή φράση είναι “στο πλαίσιο” και όχι “στα πλαίσια”

7. Η σωστή φράση είναι “ο ασκός του Αιόλου” και όχι “οι ασκοί του Αιόλου”

8. Οι λέξεις “σαν” και “ως” δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν η μια στη θέση της άλλης. Το “σαν” χρησιμοποιείται για να κάνει παρομοίωση και το “ως” για να αποδώσει μια πραγματική ιδιότητα.

9. Λέμε “τρία δώρα”, άρα “τριάμισι δώρα” και “τρεις ώρες” (χώρις τόνο), άρα “τρεισήμισι” ώρες. 

10. Οι μονοσύλλαβες λέξεις όπως το τι, ποιος, ποια κτλ δεν τονίζονται. Ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν οι λέξεις που και πως όταν είναι σε ερώτηση καθώς τονίζονται. π.χ Πού είσαι; Πώς είσαι; 

11. Οι λέξεις “ατύχημα” και “δυστύχημα” δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνώνυμα. “Ατύχημα” είναι κάτι κακό που συμβαίνει ή που δεν πάει καλά και προσδίδει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Από την άλλη το “δυστύχημα”, είναι πάλι ότι και το ατύχημα, με τη διαφορά όμως ότι έχουμε κάποιον θάνατο.  

Πηγή φωτογραφίας 

Loader