Ψυχολόγος εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας

Ψυχολόγος εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας

Ο τέταρτος λόγος είναι ίσως και το σημαντικότερο κίνητρο για να πιστέψει κάποιος

Ο David Hundsness είναι ψυχολόγος και βρίσκει «περίεργο» που υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν σε «εναλλακτικά γεγονότα» για θέματα όπως π.χ. ο κορωροϊός.

Ο ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους που κάποιος έχει τέτοιες πεποιθήσεις, μέσα από βίντεο που ανεβάζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok. Ο David Hundsness τονίζει πως ο σημαντικότερος λόγος είναι ο τέταρτος.

Διάβασε Επίσης: Στην Κίνα ζευγάρι παντρεύτηκε εν μέσω lockdown και έγινε viral 

Oι λόγοι: 

«Έλλειψη πληροφοριών»

Ο πρώτος λόγος, είπε ο Hundsness, οφείλεται στην «έλλειψη πληροφοριών». Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, ο ειδικός εξήγησε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να βοηθήσουν να «καλυφθεί ένα κενό» όταν υπάρχει έλλειψη πληροφοριών για ένα συγκεκριμένο θέμα, και πως για μερικούς ανθρώπους «δεν έχει σημασία αν αυτή η απάντηση είναι σωστή», καθώς συμφέρει περισσότερο να έχεις μια απάντηση παρά να μην έχεις καμία. Ουσιαστικά, νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Άγχος»

Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι πείθονται από συνωμοσίες οφείλεται στο «άγχος», καθώς μπορούν να πιστεύουν και να μεταφέρουν «πληροφορίες» σχετικά με το «ποιος είναι ο εχθρός ή από πού προέρχεται η απειλή», και έτσι υποτίθεται γνωρίζουν τι τους περιμένει και το διαχειρίζονται πιο εύκολα. Στην ουσία βέβαια, δε γνωρίζουν.

Ο τρίτος λόγος που προβάλλει ο Hundsness είναι η πιθανότητα «να ακολουθήσετε την ομάδα σας, όπως ακολουθείτε κάποιο πολιτικό κόμμα». Χρησιμοποιώντας πάλι την πανδημία του κορωνοϊού ως παράδειγμα, ο Hundsness είπε πως, «όπως με το πολιτικό κόμμα που έχετε τις ίδιες πεποιθήσεις με τους υπολοίπους που το υποστηρίζουν, έτσι και οι ομάδες αυτές που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας ακολουθούν ο ένας τον άλλο». Ο λόγος ο οποίος «τροφοδοτεί» κάθε θεωρία συνωμοσίας.

Διάβασε Επίσης: Αυτή την εβδομάδα βλέπουμε την ταινία “The Lost City”

Τέλος, υπάρχει το «εγώ» που «τροφοδοτεί κάθε θεωρία συνωμοσίας». Ο Hundsness ανέφερε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας «πιστεύουν ότι ανήκουν σε μια ειδική ομάδα ανεξάρτητων στοχαστών που γνωρίζουν την αλήθεια», σημειώνοντας: «Ποιος δε θα ήθελε να αισθάνεται ξεχωριστός;».

«Είναι δελεαστικό για πολλούς ανθρώπους αυτός ο έπαινος και το ιδιαίτερο συναίσθημα, και είναι σημαντικό για το "εγώ" τους. Παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία του κόσμου θα τον χλευάσει», είπε ο ειδικός.

Συνέχισε λέγοντας ότι το «εγώ» είναι «η μόνη κοινή οδός όλων των θεωριών συνωμοσίας», εξηγώντας ότι ενώ οι τρεις πρώτοι λόγοι «βοηθούν στη διάδοση των θεωριών συνωμοσίας», ωστόσο ο τέταρτος λόγος τροφοδοτεί την αυτοπεποίθηση εκείνων που χρησιμοποιούν τις θεωρίες συνωμοσίας ώστε -υποτίθεται- να «αφυπνίσουν» τους άλλους.

 

@petearthling Ego is mainly why people fall for conspiracy theories. 🤦‍♂️👑 #psychology #covid19 #vaccine #biglie ♬ original sound - David Hundsness

 

 

@petearthling How to convince conspiracy theorists. 🤦‍♂️😡 #psychology #covid19 #vaccine #biglie #debunk ♬ original sound - David Hundsness

 

 

Πηγή 

 

Πηγή βίντεο 

Loader