«Σύνδρομο του απατεώνα»: Τα συμπτώματα και οι πέντε τύποι του

«Σύνδρομο του απατεώνα»: Τα συμπτώματα και οι πέντε τύποι του

Το 70% των ανθρώπων βιώνει κάποια στιγμή στη ζωή του το συγκεκριμένο σύνδρομο

Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείτε στους ανθρώπους, είναι το «σύνδρομο του απατεώνα». Τι είναι και πώς επηρεάζει το άτομο;

Πρόκειται για ένα σύνδρομο όπου ένα άτομο αμφιβάλει διαρκώς για τον εαυτό του, τις γνώσεις του, τις αξίες και τη νοημοσύνη του. Πρόκειται για μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση που αναδύεται μέσα από ένα σύνολο συναισθημάτων και συμπεριφορών.

Διάβασε Επίσης: H Aθήνα ανακηρύχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός 

Μάλιστα, υπολογίζεται πως το 70% των ανθρώπων βιώνει κάποια στιγμή στη ζωή του το συγκεκριμένο σύνδρομο ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, αν και από έρευνες προκύπτει ότι οι γυναίκες το εμφανίζουν περισσότερο.

Πολλές φορές το άτομο που βιώνει αυτή την κατάσταση, πιστεύει πως βρέθηκε σε μια επαγγελματική θέση εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος και όχι επειδή το άξιζε.

Διάβασε Επίσης: Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει αν τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον εγκέφαλο 

Η θεραπεύτρια Abby Rawlinson, που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο σύνδρομο, αναφέρει πως υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τη Dr Valerie Young και επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους.

Ο τελειομανής

Στην πραγματικότητα, οι στόχοι που βάζεις, είναι μη ρεαλιστικοί αλλά απαιτείς από τον εαυτό σου να είναι πάντα τέλειος χωρίς να νιώθεις ότι το πετυχαίνεις ποτέ. Προσπαθείς μονίμως να κάνεις όλο και περισσότερα πράγματα άψογα και αυτό που καταφέρνεις, είναι να εγκλωβίζεσαι σε κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο υπερήρωας

Όπως υποδηλώνει ο όρος, θες τα πάντα να γίνονται μαγικά μέσα από υπερδυνάμεις που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό στην πραγματικότητα; Αν ανήκεις στο συγκεκριμένο τύπο του συνδρόμου, αξιολογείς πάντα τον εαυτό σου με βάση το πόσους ρόλους μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα και με εξαιρετική επιτυχία.

Ο ειδικός

Θες να έχεις γνώση των πάντων και ντρέπεσαι για τον εαυτό σου όταν δεν τα καταφέρνει. Θες να αποκτάς όσο το δυνατόν περισσότερες ικανότητες και γνώσεις μπορείς ενώ πιστεύεις ότι δεν είναι ποτέ αρκετά όσα γνωρίζεις. Φοβάσαι πολύ μήπως κάποιος άλλος σε ξεπεράσει στις γνώσεις και φανεί κάποια ανεπάρκειά σου ενώ νιώθεις καλά όταν οι γύρω σου αναγνωρίζουν πόσο ικανός είσαι.

Ο σολίστας

Θεωρείς ότι πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου, όχι απαραίτητα επειδή πιστεύεις ότι θα τα κάνεις καλύτερα αλλά επειδή πιστεύεις ότι μόνο έτσι οι γύρω σου θα αντιληφθούν την αξία σου. Επιμένεις να στηρίζεσαι μόνο σε σένα και αρνείσαι πεισματικά οποιαδήποτε βοήθεια, η οποία θα μπορούσε να σε εξελίξει.

Ιδιοφυία από τη φύση

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, πιστεύεις ότι γεννήθηκες για να είσαι διάνοια. Λες στον εαυτό σου ότι πρέπει να διεκπεραιώνει τα πάντα με ευκολία, διαφορετικά θεωρείς ότι δεν έχεις το ταλέντο και την ικανότητα εκ φύσεως. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι δεν αξιολογείς μόνο το αποτέλεσμα της προσπάθειας σου αλλά και τον χρόνο που σου πήρε για να πετύχεις τον στόχο σου.

 

Πηγή 

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader