Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Υπ. Υγείας σήμερα

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Υπ. Υγείας σήμερα

Πάνε Προεδρικό οι Ειδικοί - Τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν

Του Σωτήρη Νικηφόρου για την offsite.com.cy


Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ειδικά στη Λεμεσό, έφεραν εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού στην Κύπρο με την Επιδημιολογική Ομάδα και το Υπουργείο Παιδείας να κινητοποιούνται άμεσα και μετά την χθεσινή μεταξύ τους έκτακτη σύσκεψη να είμαστε πλέον στην αναμονή για τις σημερινές νέες ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. 

Το πρωί στις 9:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον ΠτΔ με την Επιδημιολογική Ομάδα όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις καθώς και οι εισηγήσεις των Ειδικών για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού. Ανάμεσα στις ενέργειες που θα γίνουν είναι και η ανακοίνωση κάποιων νέων μέτρων για τα οποία θα ενημερώσει στις 12:30 το μεσημέρι, ο Υπουργός Υγείας.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Αντί να περιοριστούν έκαναν βολτούλες στη Λεμεσό


Πάντως όπως πληροφορούμαστε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκτιμούν ότι τα υφιστάμενα μέτρα που υπάρχουν είναι πολύ καλά και το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι δεν τηρούνται επαρκώς. Προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και οι κινήσεις που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες. Να γίνει κατανοητό δηλαδή ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τον ιό, το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. 

Ήδη το βράδυ της Πέμπτης μετά και τα 6 νέα κρούσματα στη Λεμεσό, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να δείξουν σοβαρότητα, αφού τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί

Κάποια από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ άλλων είναι τα πιο κάτω:

Όπως πληροφορούμαστε, ένα από τα μέτρα για το οποίο έγιναν και πολλές αναφορές τις τελευταίες μέρες, και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή η εντατικοποίηση των προτροπών για χρήση μάσκας από όλους σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους όπως Malls, υπεραγορές κ.α.

Επιπλέον, μετά από μερικά περιστατικά των τελευταίων ημερών όπου άτομα που έπρεπε να είναι σε υποχρεωτικό περιορισμό κυκλοφορούσαν κανονικά, αναμένεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την αστυνομία. Τα άτομα αυτά δηλαδή που είτε είναι κρούσματα, είτε έρχονται από χώρες κατηγορίας Γ’ ή που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα θα ελέγχονται πιο αυστηρά και εντατικά από την αστυνομία επί καθημερινής βάσεως. 

Μια άλλη ενέργεια είναι η αύξηση των ημερήσιων τυχαίων τεστ στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Η τελευταία σχετική απόφαση αναφερόταν σε 600 την ημέρα, τώρα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. 

Θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την τήρηση των Διαταγμάτων κυρίως σε χώρους αναψυχής, επιχειρήσεις και πολυσύχναστους χώρους, ειδικά στη Λεμεσό. Ήδη αργά το βράδυ της Πέμπτης έγιναν πολλοί έλεγχοι. 

Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα για δειγματολογικούς ελέγχους σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο. Ήδη πάντως ανακοινώθηκε η διενέργεια 5000 τυχαίων τεστ στη Λεμεσό και άλλων 3000 παγκύπρια στην προσπάθεια για να εντοπιστούν πιθανά άλλα ‘’ορφανά’’ κρούσματα, και να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα για την Επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. 

Παράλληλα, γίνεται συζήτηση για τις αφίξεις από την Ελλάδα. Τα αυξημένα κρούσματα και οι παρατυπίες σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. σε δημοφιλή νησιά όπως Μύκονος και Σαντορίνη), βάζουν τους Ειδικούς σε σκέψεις ούτως ώστε να κατηγοριοποιηθούν οι περιοχές της Ελλάδας με πιθανότητα κάποιες από αυτές να πέσουν στην κατηγορία Β’, και να απαιτείται υποχρεωτικά τεστ για όσους θα ταξιδέψουν από εκεί στην Κύπρο. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Κύπρος: Ανεβαίνει ο δείκτης μεταδοτικότητας του Covid


Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο οι Ειδικοί όσο και ο Υπουργός Υγείας, διαβεβαίωσαν πολλες φορές τις τελευταίες μέρες ότι ένα τοπικό lockdown δεν είναι αυτή την στιγμή στο τραπέζι. Μέσα από τα νέα μέτρα θα γίνει προσπάθεια και με συνεχείς εκκλήσεις να συμμορφωθεί ο κόσμος για να αποφευχθεί ένα νέο κύμα στην Κύπρο και χειρότερες καταστάσεις.

Loader