Ξεκίνησε το πείραμα της 4ήμερης εργασίας σε 38 εταιρείες

Ξεκίνησε το πείραμα της 4ήμερης εργασίας σε 38 εταιρείες

Εφαρμόζουν στην πράξη την 4ήμερη εργασία και αναμένουν τα αποτελέσματα

Η ενδιαφέρουσα πρόταση της 4ήμερης εργασίας άρχισε να εξετάζεται στις ΗΠΑ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είναι, από την Παρασκευή (1/4), τα «υποκείμενα» ενός εξάμηνου πειράματος στις ΗΠΑ, που θα εξετάζει την υπόθεση της 4ήμερης εργασίας.

Το «πείραμα» είναι μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας που λάνσαρε η Μη Κερδοσκοπική Ομάδα «4 Day Week Global», σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία βοηθά εταιρείες σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν στην πράξη και να μετρήσουν τα αποτελέσματα της 4ήμερης εργασίας.

Διάβασε Επίσης: Ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους νιώθει τη σκηνή φυσικό του χώρο και ιδανικά θα ήθελε να βρίσκεται εκεί για καιρό

Φέτος, συνολικά 38 εταιρείες στις ΗΠΑ και στον Καναδά λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, με εφαρμογή στο διάστημα μεταξύ 1ης Απριλίου και τέλος Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον για τις περισσότερες από αυτές.

Οι συμμετέχοντες και οι παρατηρητές του «πειράματος» ανά τον κόσμο ελπίζουν πως αν αυτό το εξάμηνο πρόγραμμα «δουλέψει», η 4ήμερη εργασία θα γίνει η νέα πραγματικότητα για πολλούς περισσότερους εργαζόμενους.

Πώς δουλεύει

Μέσα από το πρόγραμμα «4 Day Week Global», οι εταιρείες λαμβάνουν μέρος σε workshops για να βρουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εργασίας - για τις ίδιες, «ταιριάζουν» με μια εταιρεία - μέντορα που το έχει κάνει στο παρελθόν και μαζί συνεργάζονται με τους ερευνητές του Boston College για να μετρήσουν τις τυχόν αλλαγές στην παραγωγικότητα και την ευεξία των εργαζομένων στο διάστημα αυτό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNBC, οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να μειώσουν την εργασιακή εβδομάδα σε 32 ώρες, σε διάστημα 4 ημερών, αντί να κατανέμουν τις 40 εργάσιμες ώρες στο 4ήμερα. Η ΜΚΟ αποκαλεί αυτό το σύστημα «μοντέλο 80-100-80», καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να λαμβάνουν το 100% του μισθού τους, παρότι ο χρόνος εργασίας μειώνεται στο 80%.

«Αναπόφευκτη» η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας

Χωρίς να προκαλεί καμία έκπληξη, οι πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει μια εργασιακή εβδομάδα τεσσάρων ημερών. Το 92% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του January Qualtrics υποστηρίζουν την 4ημερη εργασία και δηλώνουν πως θα βελτίωνε την ψυχική τους υγεία και παραγωγικότητα.

Διάβασε Επίσης: 7 απορίες με την Κύπρια TikToker Itsmaryy 

Ο CEO της «4 Day Week Global» Joe O’Connor, δήλωσε σχετικά πως το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν το πώς μπορεί να γίνει η δουλειά τους, μετά την αύξηση της τηλεργασίας και της υβριδικής εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader