Ο Παναγιώτης παρουσιάζει εκθέματα από το νησί Hawaiiprus

Ο Παναγιώτης παρουσιάζει εκθέματα από το νησί Hawaiiprus

«Το να εκθέτει κανείς online δεν είναι κάτι καινούριο» μας λέει με αφορμή τη συμμετοχή του στo Τogether Apart

Με τίτλο Together/Apart: Going New Places η τρέχουσα έκθεση είναι μία πρωτοβουλία της σκηνογράφου Μαρίνας Χατζηλούκα και του Πολιτιστικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συνεχίζεται μέχρι το τέλος Ιουνίου η διαδικτυακή έκθεση Together/Apart: Going New Places, μία πρωτοβουλία της σκηνογράφου Μαρίνας Χατζηλούκα και του Πολιτιστικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφορμή της ωραίας ιντερνετικής αυτής δράσης υπήρξε η αναπάντεχη συγκυρία του lockdown και της πανδημίας, μέσα από την οποία έχει αναδυθεί «μια νέα πραγματικότητα στην οποία κληθήκαμε να ανταποκριθούμε, περιορισμένοι στα φυσικά όρια του προσωπικού μας χώρου».

Ζητήσαμε από τους 7 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση να μας μιλήσουν για το έργο τους και να μας πουν πώς βιώνουν την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη παρουσίασης της δουλειάς τους στο ίντερνετ.

Tη δουλειά του σήμερα παρουσιάζει στην AVANT GARDE ο Παναγιώτης Μηνά.

φαφγαγ
Δείγμα από τη δουλειά του Παναγιώτη

 

«Πριν δύο χρόνια κυκλοφόρησα τον μουσικό δίσκο Hawaiiprus που ήταν μια απόκλιση από την εικαστική μου δουλειά, ο οποίος μιλούσε για ένα περίεργο εξωγήινο που προσγειώθηκε σε ένα μυστηριώδες νησί. Η χρονολογία αφέθηκε ακαθόριστη αλλά από όσα βρήκαν στα προσωπικά του αντικείμενα μετά που χάθηκε, η ψηφιακή τεχνολογία θεωρείται πλέον αρχαίο κειμήλιο. Με αυτό τον τρόπο και βασισμένος σε αυτό το κομμάτι του μύθου, παρουσιάζω εκθέματα από το Μουσείο Φιλοσοφίας της Μουσικής της Δημοκρατίας του νησιού Hawaiiprus για να κριτικάρω τις ιστορικές μας μνήμες, τη διαλογή και παρουσίαση κουλτούρας και ιστορίας σε μουσεία και ψηφιακές γκαλερί, θέτοντας ερωτήματα εξουσίας και συλλογικότητας.

Το να εκθέτει κανείς online δεν είναι κάτι καινούριο απλά τη συγκεκριμένη στιγμή όπου όλα φαντάζουν παράξενα στην υφιστάμενή μας 'λογική' θεωρείται ίσως σαν ένας νέος τρόπος έκφρασης. Κατ’ εμένα προόκειται για μιά πλατφόρμα η οποία συναγωνίζεται υπάρχουσες επιφάνειες, όπως το ινσταγκράμ παραδείγματος χάριν. Το διαδίκτυο ήταν και είναι ένας απέραντος εκθεσιακός χώρος όπου δημοκρατικά μπορεί να εκφράστει ο όποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο μέσο και από όπου πάρα πολλοί ξεκίνησαν την καριέρα τους. Μουσικοί, ηθοποιοί κτλ. 

Έτσι και εγώ παρουσιάζω αντικείμενα που θα μπορούσαν ήδη να υπάρχουν στο ίντερνετ όπως ένα mixtape και ένα youtube video. Δεν χρησιμοποιώ το μέσο σαν physical space αλλά σαν information hub. 

Πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια, πριν να εμφανιστούν οι διάφοροι ιντερνετικοί αυτοί χώροι, η ανάγκη μας για online παρουσία γινόταν μέσω των blog. Με ένα φίλο ξεκινήσαμε το THORO, όπου η φιλοσοφία ήταν να μπαίνουν φωτογραφίες ακατέργαστες και ωμές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία συζήτηση, πολιτική, κοινωνική κλπ. Μπορεί να ξεκινήσει και τώρα νομίζω μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, σε ό,τι αφορά στα διάφορα μέσα επικοινωνίας που προανέφερα, και στο πόσο μας δίνουν την ελευθερία της έκφρασης ή μας την 'κλέβουν' κατα κάποιο τρόπο, καθώς είναι κοινό στοιχείο η ομοιογενοποίηση της αισθητικής και η κατηγοριοποίηση των θεμάτων».

Το link με τη δουλειά του Παναγιώτη στο Together/Apart

Loader