Από την κβαντική φυσική στον queer κινηματογράφο

Από την κβαντική φυσική στον queer κινηματογράφο

O Diego Armando Aparicio είναι το αστέρι που βρίσκεται πίσω από την πραγματοποίηση του πρώτου φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ κινηματογράφου στην Κύπρο

Ευτυχώς, δεν έρχεται μόνο η πανδημία σε κύματα - Το QUEER WAVE 2021 πραγματοποιείται φέτος με φυσική παρουσία, από τις 3 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, σε επιλεγμένους χώρους στο κέντρο της Λευκωσίας.

Του Πάρι Δημητριάδη 

Πρόκειται για μία θεματολογία ταινιών που δεν προβάλλονταν επαρκώς στην Κύπρο. Οι εμπορικές αίθουσες δεν τις παίζουν σχεδόν ποτέ και αν και κατά καιρούς έχουν σίγουρα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εδραιωμένων φεστιβάλ κινηματογράφου που πραγματοποιούνται στο νησί μας, μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε μία ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα που να τις φιλοξενεί και να τις προωθεί.

«Ως λάτρης του κινηματογράφου αλλά και ως άτομο που προέρχεται από την κοινότητα, η εμπλοκή μου στη δημιουργία ενός τέτοιου φεστιβάλ ήταν για μένα κάτι σαν μια φυσική εξέλιξη» μοιράζεται μαζί μας ο Diego Armando Aparicio, το αστέρι που βρίσκεται πίσω από τη θαυμάσια πρωτοβουλία του Queer Wave, του πρώτου φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ κινηματογράφου που έχει διοργανωθεί ποτέ στα μέρη μας.

Το πολύχρωμο φεστιβάλ, που για πρώτη φορά έγινε πέρσι διαδικτυακά, επανέρχεται φέτος δυναμικότερα και με φυσική παρουσία, σε τρία διαφορετικά venues στο κέντρο της Λευκωσίας, από τις 3 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου

Μέσω του μη κερδοσκοπικού του χαρακτήρα, το Queer Wave έχει θέσει ως βασικό του στόχο  να γίνουν οι ταινίες με κουίαρ θεματική προσιτές στο κοινό της Κύπρου, φέρνοντας ταυτόχρονα allies και άτομα από την κοινότητα, κοντά.

«Όταν μία τέχνη όπως ο κινηματογράφος προσφέρει χώρο για διάλογο, τότε οι πραγματικότητες μπορούν να αλλάξουν», πιστεύει ο Armando.

 

ηδηδ

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην πόλη της Λεμεσού, ο μόλις 27 ετών, Diego Armando Aparicio, είναι απόφοιτος Φυσικής με μεταπτυχιακό στις κβαντικές τεχνολογίες. Το λατινογενές του όνομα προκύπτει από τη μισή καταγωγή που έλκει από το Ελ Σαλβαδόρ, μια χώρα στην Κεντρική Αμερική που είναι «πολύ θρησκόληπτη, όπως η Κύπρος».

Ο ίδιος ωστόσο νιώθει τυχερός «αφού έχει δύο γονείς που δεν είναι πολύ θρήσκοι και οι οποίοι έχουν υπάρξει ιδιαιτέρως κατανοητικοί και υποστηρικτικοί στο ζήτημα της διαφορετικότητας».

«Αυτό είναι ένα προνόμιο που δυστυχώς δεν το απολαμβάνουν όλοι στην Κύπρο», πιστεύει.

Το απροσδόκητο μεγάλο βραβείο «με το καλησπέρα σας»!

Από την πρώτη του διοργάνωση που έγινε πέρσι και αναγκαστικά λόγω πανδημίας διαδικτυακά, το Queer Wave κατόρθωσε να επιλεγεί ως μία από τις 20 πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 1000 συμμετοχές, σε βραβεία της Κοινοπολιτείας για νέους, στα λεγόμενα Commonwealth Youth Awards.

«Μέσω της συνεργασίας μας με το British Council και το British High Commission, είχα μάθει τον Οκτώβριο του 2020 ότι υπάρχει αυτός ο θεσμός και ότι πλησιάζει το deadline. Χωρίς να πιστεύουμε ότι έχουμε πιθανότητες, αποφασίσαμε, μάλλον με δισταγμό, να υποβάλουμε ως Queer Wave αίτηση. Μέχρι που, ένα πρωινό του περσινού χειμώνα, ξυπνώ και λαμβάνω ένα e-mail που με πληροφορεί ότι έχουμε διακριθεί ως ένα από το 20 πρότζεκτ που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 1000 συμμετοχές που είχαν υποβληθεί από συνολικά 43 χώρες! Ήταν μία πολύ σουρεάλ μέρα, που είχα ξυπνήσει και δεν ήξερα τι να κάνω με τη ζωή μου και νόμισα πως το e-mail ήταν σπάμ. Χρειάστηκε να το διαβάσω δεύτερη και τρίτη φορά για να πειστώ! Τελικά ήταν αλήθεια! Τον Μάρτη έγινε η τελετή βράβευσης και παρόλο που δεν πήραμε το πρώτο βραβείο, ως Queer Wave είχαμε ήδη κερδίσει μία αναπάντεχη διεθνή αναγνώριση, από την πρώτη μας κιόλας διοργάνωση και αυτό ήταν κάτι πραγματικά απίστευτο!».

 

 

Από την κβαντική φυσική στον κινηματογράφο

Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του, ο Armando είχε αρχίσει να δουλεύει ως εκπαιδευόμενος ιατροφυσικός στο βρετανικό σύστημα υγείας, στο περίφημο NHS. Πώς οδηγήθηκε, λοιπόν, στο να αφήσει τελικά πίσω του την ιατροφυσική και να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο;

«Οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερες στον τομέα της Φυσικής, κάτι που ισχύει μάλλον και για κάθε τομέα που δεν έχει να κάνει με τις τέχνες. Ανέκαθεν ωστόσο με ενδιέφεραν οι γλώσσες, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία και η επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Λειτουργώ επίσης αρκετά από ένστικτο και μου αρέσει να δημιουργώ χώρο για να νιώσω πράγματα. Δεν μου αρέσει να περιορίζομαι από τη λογική. 

Σίγουρα, σου διευρύνει απεριόριστα την οπτική ν' ασχολείσαι με έναν τομέα όπως οι κβαντικές τεχνολογίες. Ένιωθα όμως ότι κάτι πιο ανθρώπινο μου έλειπε. Ήταν λες και έμπαινα σε μια φούσκα από την οποία ήθελα να βγω. Την Φυσική την αγαπώ και την υπερεκτιμώ βεβαίως. Όταν όμως κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου προγράμματος βρέθηκα στο Film Society του UCL, όπου κάποτε υπήρξε πρόεδρος ο Κρίστοφερ Νόλαν, κάτι έγινε μέσα μου. Μου δόθηκε ένα ερέθισμα από το οποίο δεν κατάφερα ποτέ τελικά να βγω».

 

γσγσγ

γσγσγ
Εξαιρετικά ωφέλιμες αισθάνεται πως ήταν οι εμπειρίες που απέκτησε ο Armando, τόσο στο Watersprite όσο και στο Venice Film Festival

 

Η κουίαρ θεματική

«Ως φοιτητής στο Λονδίνο και ως εθελοντής στα φεστιβάλ του BFI (British Film Institute) απέκτησα τη ξεχωριστή εμπειρία του LGBTI festival, που ως συνθήκη με είχε κάνει αμέσως να διερωτηθώ αν η δική μου χώρα, η Κύπρος, θα μπορούσε μια μέρα να αποκτήσει κάτι αντίστοιχο. Θα ήμασταν άραγε δεκτικοί για ένα τέτοιου τύπου φεστιβάλ;»

Ένα course για festival development που παρακολούθησε τελικά ο Armando με τη στήριξη του Θεάτρου Ριάλτο στο πανέμορφο, όπως το χαρακτηρίζει, Βρότσλαβ της Πολωνίας, υπήρξε τελικά καθοριστικό για την ενασχόληση του με τη διοργάνωση ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ.

«Με τις γνωριμίες που έκανα στην Πολωνία και με τα πρακτικά εφόδια που απέκτησα, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη δουλειά μου στο NHS και να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον κινηματογράφο».

Λίγο καιρό αργότερα και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου, σκληρού εκείνου lockdown, καθώς ο Armando περνούσε την καραντίνα του στην Κύπρο, παρακινήθηκε από το γεγονός ότι οι επαγγελματίες του χώρου που είχε γνωρίσει στην Πολωνία είχαν αρχίσει όλοι να μεταφέρουν τα φεστιβάλ τους με μεγάλη προθυμία και αξιοσημείωτη γενναιοδωρία στο διαδίκτυο.

Με την παρότρυνση λίγων καλών φίλων αποφασίζει να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να τολμήσει τη διοργάνωση του φεστιβάλ.

Εκείνη ήταν κιόλας «μια περίοδος που ευνοούσε τον πειραματισμό και το να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας», θυμάται.

Λίγους μόνο μήνες αργότερα, το πρώτο Queer Wave γίνεται πραγματικότητα.

 

fafaf

 

Η φετινή διοργάνωση

Από τις 3 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και για 10 συνεχόμενες μέρες, στο Queer Wave Cyprus θα προβληθούν περισσότερες από 40 ταινίες που προέρχονται από 6 διαφορετικές ηπείρους.

15 από τις ταινίες είναι μεγάλου μήκους και οι πλείστες πρώτη φορά θα προβληθούν στην Κύπρο.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ταινιών είναι πρόσφατες, έχουν φτιαχτεί τα τελευταία δύο με τρία χρόνια το πολύ», μας εξηγεί ο Armando. «Υπάρχει μόνο ένα ειδικό τμήμα που είναι ρετροσπεκτίβα σε δύο γερμανικές ταινίες, οι οποίες θεωρούνται ορόσημα για τον κουίαρ κινηματογράφο και που θα προβληθούν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε την τελευταία μέρα του φεστιβάλ».

 

γσγσγ

 

Το Queer Wave προσκαλεί συνεπώς το ΛΟΑΤΚΙ+ κοινό και τους σινεφίλ της Κύπρου για δέκα ημέρες να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με περισσότερες από 40 πολυβραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Οι θεματικές των ταινιών θα αντικατοπτρίζουν εμπειρίες ατόμων από ολόκληρο το φάσμα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τις προβολές θα πλαισιώνουν συζητήσεις με τους συντελεστές και μέλη της κοινότητας, καθώς και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.  

Η φετινή, δεύτερη έκδοση του φεστιβάλ  πραγματοποιείται με τη στήριξη του NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη).

Από τις 3 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι προβολές θα γίνονται στο Θέατρο Πόλης - ΟΠΑΠ, στις 11 Σεπτεμβρίου στο Evergreen, εντός του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας και στις 12 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Μετά την ολοκλήρωση των προβολών, όλοι όσοι το επιθυμούν, θα μπορούν να συναντώνται στο καφενείο Χαράτσι για μουσική και ποτό.

 

Γραφίστας: Αντώνης Μούσιης

Web design: Άλεξ Παπαδόπουλος

Μάρκετινγκ: Αγγέλικα Ούρρη

 

Θερμές ευχαριστίες στην Αντρούλα Καφά και στην Εβίτα Ιωάννου για την ιδιαίτερα ενθαρρυντική και βοηθητική τους στάση 

Εισιτήρια προβολών και πληροφορίες για όλες τις ταινίες, τις συζητήσεις, και τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι διαθέσιμα στο Eventbrite και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

FB Event

 

fafaf

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Queer Wave: Το συναρπαστικό πρόγραμμα της πρώτης βραδιάς

Loader