Κάναμε 7 απορίες στην ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου “Garage”

Κάναμε 7 απορίες στην ομάδα ερασιτεχνικού θεάτρου “Garage”

Η θεατρική ομάδα μάς μίλησε για το ερασιτεχνικό θέατρο και την παράσταση “Ανθισμένες Μανόλιες” που ανεβάζει.

“Στο ερασιτεχνικό θέατρο η προσφορά είναι ανιδιοτελής και αυθόρμητη” μας λέει η Μαρία Ζάλτη και κάπως έτσι μας συστήνει την ερασιτεχνική, θεατρική ομάδα “Garage”.

Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι κάτι που συναντάμε συχνά με αρκετές ομάδες ερασιτεχνών ηθοποιών να ακολουθούν αυτό που αγαπούν ανεβάζοντας αξιόλογες παραστάσεις που απολαμβάνει το κοινό. Μια από αυτές τις ομάδες είναι και το “Garage” που δημιουργήθηκε το 2009 στο γκαράζ ενός σπιτιού. Η θεατρική ομάδα έκτοτε, μοιράζεται το πάθος της για το θέατρο με το κοινό, ανεβάζοντας παραστάσεις και εμείς τους κάναμε 7 απορίες για να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Η Μαρία Ζάλτη, μέλος της θεατρικής ομάδας, μάς μίλησε για το “Garage”, το ερασιτεχνικό θέατρο και την παράσταση “Ανθισμένες Μανόλιες” που ανεβάζουν αυτό το διάστημα. 

Τι είναι το ερασιτεχνικό θέατρο; Μίλησε μας γι' αυτό.

Ο «εραστής της τέχνης»! Είναι μία κατηγορία από μόνη της στο θέατρο. Είναι μία πρόσθετη ιδιότητα στα πολλά πρόσωπα της τέχνης. Στο ερασιτεχνικό θέατρο η προσφορά είναι ανιδιοτελής και αυθόρμητη. Ετυμολογικά, ο «ερασιτέχνης» είναι αυτός που ασχολείται με κάτι από ευχαρίστηση, χωρίς αμοιβή. Ενώ ο «επαγγελματίας» το κάνει για βιοποριστικούς λόγους. Οι βασικές αξίες όμως παραμένουν οι ίδιες και για τους δύο. Ο απώτερος στόχος είτε ο ηθοποιός είναι επαγγελματίας είτε είναι ερασιτέχνης, είναι κοινός: να δοθεί σάρκα και οστά σε κείμενο, σε συναισθήματα έτσι ώστε ο θεατής να μπορέσει να ζήσει τη μαγεία του θεάτρου. Την ώρα της παράστασης, εκτυλίσσεται ένας κρυφός «διάλογος» μεταξύ των συντελεστών της παράστασης (ηθοποιών, σκηνοθέτη ) και του κόσμου. Εξάλλου, η κάθε παράσταση που ανεβαίνει είναι πάντα αυθεντική και μοναδική. Είτε είσαι «ερασιτέχνης», είτε «επαγγελματίας» ξεκινάς πάντα μ’ ένα «κενό» καμβά.

Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα Garage; Ποια είναι η ιστορία της;

Η ομάδας Garage δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009. Ξεκίνησε παρεΐστικα και τα πρώτα δύο χρόνια οι παραστάσεις γίνονταν σε γκαράζ σπιτιού εξού και το όνομα Garage. Δημιουργός και σκηνοθέτης της ομάδας είναι ο Μάριος Ζησίμου, που είναι επίσης και ένας εξαιρετικός ηθοποιός.  Το πρώτο έργο που ανέβασε η ομάδα ήταν “Η Ποντικοπαγίδα” και ακολούθησαν ακόμη 15 θεατρικά έργα (Λίγη Σκόνη για τον Θεό, το Ορφανό, Βερόνικα, Τέλειοι Ξένοι, Τα Κόκκινα Φανάρια, Call Girl, Ράγες κ.α)

Πώς προέκυψε η ενασχόληση σου με το θέατρο;

Από μικρή ένιωθα μια έλξη για το θέατρο που δεν μπορούσα να την προσδιορίσω. Ακόμη θυμάμαι το πρώτο μου ρόλο στη χριστουγεννιάτικη παράσταση στο νηπιαγωγείο: ένα αγγελάκι δίπλα στη φάτνη. Συχνά, πυκνά «δανειζόμουν» ρούχα από τη ντουλάπα της μαμάς μου και δημιουργούσα τους δικούς μου ρόλους μπροστά σε καθρέφτες. Μεγαλώνοντας  συνειδητοποίησα ότι το θέατρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Είναι το μαγικό κλειδί που ανοίγει την πόρτα της ντουλάπας που οδηγεί στη δική μου Νάρνια. Η ενασχόληση μου με το ερασιτεχνικό θέατρο ουσιαστικά ξεκίνησε πριν 12 χρόνια και εύχομαι να μη σταματήσει ποτέ.

Διάβασε Επίσης: Θάλεια Ματίκα μάς μιλά για την παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι»

Τι θα δούμε στην παράσταση «Ανθισμένες Μανόλιες»;

Το γνωστό και αγαπημένο σε όλους θεατρικό έργο «Ανθισμένες Μανόλιες» διαδραματίζεται σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, σ’ ένα  κομμωτήριο που έχει γίνει στέκι για έξι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εκεί, μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους, λένε τα μυστικά τους και ανταλλάζουν συμβουλές. Όταν μία από αυτές παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι υπόλοιπες πέντε της συμπαραστέκονται με τον πιο τρυφερό τρόπο. Πρόκειται για μια γλυκόπικρη κοινωνική κωμωδία με θέμα τη φιλία, τη μητρότητα, την απώλεια, την οικογένεια και τον έρωτα. Όλοι οι ρόλοι στην υπόθεση είναι πρωταγωνιστικοί και μεταφέρουν ένα κλίμα καθημερινότητας, έτσι ώστε το κομμωτήριο να γίνεται μια μικρή και κλειστή κοινωνία. Το έργο είναι σε διασκευή του Σταύρου Πατσιά και σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου. Στο έργο παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μαρία Βάσου, Μαρία Ζάλτη, Άντρη Δημητρίου, Βαλεντίνα Αντρέου, Άντρη Μηνά και Έλενα Μαραθεύτη.

1

Μαρία μου, ποιο ρόλο υποδύεσαι και ποια κοινά ή διαφορές έχεις με αυτόν;

Στο έργο υποδύομαι την Ανέλ. Η Ανέλ είναι ένα νεαρό κορίτσι, νεόφερτο στην πόλη και είναι βοηθός της Τρούβης στο κομμωτήριο. Είναι γλυκιά, φιλική, συνεσταλμένη, αλλά συνάμα αινιγματική. Υπάρχουν σημεία όπου αναγνώρισα την Ανέλ μέσα μου. Η βασική μου διαφορά με την Ανέλ, πιστεύω είναι η εξωστρέφεια. Η Ανέλ είναι αρκετά συνεσταλμένη, κάτι εντελώς αντίθετο με εμένα. 

Στην παράσταση θα δούμε και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πώς προσεγγίζεται αυτό το γεγονός μέσα από μία κωμωδία;

Το έργο είναι  μία γλυκόπικρη, κοινωνική κωμωδία. Σε γεμίζει συναισθήματα άλλοτε χαράς, άλλοτε λύπης και άλλοτε ελπίδας. Εξάλλου μία μανόλια είναι είναι ένα λουλούδι τόσο εύθραυστο, ντελικάτο , αλλά εξίσου δυνατό σαν ατσάλι. Το σοβαρό πρόβλημα υγεία μάς υπενθυμίζει τις πραγματικές αξίες της ζωής με ένα αλλιώτικο τρόπο, γλυκόπικρο. Όταν οι γυναίκες του έργου έρχονται αντιμέτωπες με το σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο χτύπος και παλμός της καρδιάς γίνεται ένας και για τις «έξι ανθισμένες μανόλιες».

Διάβασε Επίσης: Forbes: Μία Κύπρια και τρεις Έλληνες στη λίστα των «Κάτω των 30»

Στην παράσταση θα δούμε θέματα που έχουν να κάνουν με τη φιλία, τη μητρότητα, την απώλεια, την οικογένεια και τον έρωτα. Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτά στους θεατές;

Η ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Έχει τα πάνω της, αλλά επίσης και τα κάτω της. Γλυκόπικρη, αινιγματική, δυναμική. Πιστεύω πως όλοι μέσα μας κρύβουμε μία μανόλια. Καιρός να φροντίσουμε τη «μανόλια» μας και να την αφήσουμε να ανθίσει, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει.

2

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος που ενδιαφέρεται για το ερασιτεχνικό θέατρο;

Σίγουρα έπεται και συνέχεια! Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το θέατρο με το ίδιο πάθος και ζήλο! Μπορείτε να μας βρείτε στο facebook – Theatriki Omada Garage

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση "Ανθισμένες Μανόλιες" εδώ

Φωτογραφίες: Πέτρος Παύλου

Loader