Κύπρος: Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα για ενοικιάσεις και αγορά γιοτ

Κύπρος: Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα για ενοικιάσεις και αγορά γιοτ

Οι Κύπριοι θα προτιμήσουν διακοπές σε γιοτ αντί ξενοδοχεία;

Μετά το lockdown, όχι μόνο αυξήθηκε το ενδιαφέρον για ενοικίαση και αγορά yacht στο νησί, αλλά για την ακρίβεια, τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά», με Ισραηλινούς και Ρώσους να αγοράζουν και Κύπριους να ενοικιάζουν περισσότερο. 

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς να περιορίζονται φέτος το καλοκαίρι λόγω κορωνοϊού, με αρκετούς ξενοδόχους να σκέφτονται να κρατήσουν τα τουριστικά καταλύματα τους με σφραγισμένες πόρτες, και με την ανασφάλεια να είναι η μοναδική που «ταξιδεύει» ανενόχλητη, οι Κύπριοι φαίνεται να αναζητούν λύσεις για τις διακοπές τους. Ο Κώστας Ριμής, Γενικός Διευθυντής της EKKA VE Yachts, μας εξηγεί τους λόγους, μας δίνει τιμές και βάζει ιδέες σε όποιου το πορτοφόλι αντέχει.

 

Πώς πάνε οι ενοικιάσεις και αγορές σε yacht αυτό τον καιρό;

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Κύπριους και ξένους, παρόλο που δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη. Κατά το lockdown ήταν πολύ ήσυχα τα πράγματα. Σχεδόν νεκρική σιγή. Όταν όμως άρχισαν οι ανακοινώσεις για τις πρώτες χαλαρώσεις, τότε το τηλέφωνο πήρε φωτιά.

r3f

Μήπως ευθύνεται και το γεγονός ότι έφτασε το καλοκαίρι και οι διακοπές, με αποτέλεσμα κάποιοι να θεωρούν την αγορά ή ενοικίαση ενός yacht ως την ασφαλέστερη λύση ταξιδιού, λόγω κορωνοϊού; Ισχύει κάτι τέτοιο;

Και βέβαια ισχύει. Στο γιοτ μπορείς να έχεις εξυπηρέτηση 7 αστέρων, με privacy και ασφάλεια, αποφεύγοντας την πολυκοσμία των ξενοδοχείων. Το πλήρωμα που μπορεί να συμπεριλαμβάνει μάγειρα και καμαρώτο, είναι εκπαιδευμένο κατάλληλα για να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Όλα τα επαγγελματικά σκάφη που διατίθενται προς ενοικίαση, τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και απολυμαίνονται στο τέλος κάθε ταξιδιού. Όταν ανέβει μια οικογένεια και γίνει η αρχική απολύμανση, δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχές πλύσιμο των χεριών και χρήση μάσκας, οπότε απαλλάσσεται από το άγχος αυτό. Τα πιο πολλά γιοτ είναι αυτοσυντήρητα, δηλαδή με αφαλατωτές για επεξεργασία νερού της θάλασσας, πλήρως κλιματιζόμενα και με δορυφορικούς δέκτες.

dcsq

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για αγορά ή ενοικίαση και αυτό είναι από Κύπριους ή ξένους;

Μπορώ να πω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τα δυο. Για αγορά από ξένους περισσότερο –συνήθως Ρώσους και Ισραηλινούς-, ενώ για ενοικίαση από Κύπριους.

;oib

Υπάρχει ελάχιστη και μέγιστη χρονική περίοδος για ενοικίαση και αν ναι, ποια είναι αυτή, αλλά και που προτιμούν να ταξιδέψουν συνήθως οι συμπατριώτες μας;

Οι ενοικιάσεις αρχίζουν από ορισμένες ώρες και μπορούν να διαρκέσουν μήνες. Το ιδανικό χρονικό διάστημα ενοικίασης θα έλεγα ότι είναι από τρεις έως σε επτά ημέρες για κάποιον που θέλει να γυρίσει την Κύπρο. Για άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν σε Ελλάδα, Ν. Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, χρειάζονται από επτά ημέρες και άνω. Στην Κύπρο είμαστε λίγο περιορισμένοι όσον αφορά στους ταξιδιωτικούς προορισμούς που επιλέγονται συνήθως. Τις πλείστες φορές οι Κύπριοι προτιμούν τον Πρωταρά και το Λατσί.

tg5y

Υπάρχουν κύπριοι που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε αγορά πολυτελών γιοτ – ή και το έχουν κάνει-, ρευστοποιώντας μερίδιο καταθέσεων τους, φοβούμενοι ένα δεύτερο ενδεχόμενο κούρεμα;

Υπάρχουν Κύπριοι ιδιοκτήτες σκαφών που ενδιαφέρονται για αγορά και άλλου γιοτ και μάλιστα αυτοί είναι αρκετοί. Εντούτοις, δεν ξέρω αν όντως η αγορά οφείλεται σε προσπάθεια αποφυγής ενός κουρέματος ή σε κάποιο άλλο λόγο. Θέλω να πιστεύω ότι όντως αγαπούν τη θάλασσα και τη ζωή σε γιότ.

fdg45t

Τα γιοτ θεωρούνται είδος πολυτελείας. Ωστόσο, η ενοικίαση τους θα μπορούσε να συγκριθεί με αεροπορικά εισιτήρια σε συνδυασμό με διαμονή σε πεντάστερο ξενοδοχείο, ή απέχει πολύ χρηματικά από κάτι τέτοιο.

Όλα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις που θα έχουν οι ναυλωτές. Για παράδειγμα, ένα μηχανοκίνητο σκάφος με τέσσερις καμπίνες, το οποίο θα ενοικιάσουν για μία εβδομάδα δύο οικογένειες με παιδιά, είναι πολύ κοντά στο τι θα κόστιζε μια εβδομάδα σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Βεβαίως, στα πεντάστερα ξενοδοχεία υπάρχουν δωμάτια με θέα στον χώρο στάθμευσης και υπάρχουν και σουίτες με μπάτλερ. Κάτι ανάλογο ισχύει και στα γιοτ.

sfyo

Για να ακριβολογούμε. Που κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης;

Οι τιμές ενοικίασης αρχίζουν από 800 ευρώ τη μέρα για ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος περίπου 14 μέτρων- ιδανικό για τέσσερα άτομα-, το οποίο θα στελεχώνεται μόνο από τον καπετάνιο και στο οποίο θα προσφέρονται σνακ και φρούτα. Μπορούμε όμως να φτάσουμε μέχρι και τις 500 χιλιάδες ευρώ ημερησίως εάν μιλάμε για το μεγαλύτερο σκάφος ενοικιάσεως στον κόσμο (M/Y Flying fox), το οποίο έχει 54 άτομα στο πλήρωμα, διαθέτει κομμωτήριο και spa, beach club, πισίνα, αίθουσα κινηματογράφου, ελικοδρόμιο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Κύπριος που γράφει μουσική για ταινίες στο L.A.

jykp

 

Ποια η μεγαλύτερη πώληση που έγινε φέτος, μέχρι σήμερα από την εταιρεία σας, και σε τι είδους γιοτ αφορούσε;

Αρχικά να πω ότι η εταιρεία μας είναι αντιπρόσωπος του Ferretti Group στην Κύπρο, που είναι ένας όμιλος ναυπηγείων ο οποίος αποτελείται από τα Ferretti yachts, Pershing, Itama, Mochi και Wally. Η ναυαρχίδα μας είναι τα Riva, το πιο παλαιό και ιστορικό ναυπηγείο ανά το παγκόσμιο, που κατασκευάζει σκάφη εδώ και 176 χρόνια. Ο Κάρλο Ρίβα που ήταν και ο ιδρυτής, ήταν ένας ζωντανός θρύλος. Τα γραφεία μας έχουν έδρα σε Κύπρο, Αθήνα και Μύκονο, με το ιδιωτικό Riva deck να βρίσκεται στο Nammos Beach. Μέχρι στιγμής φέτος, καταφέραμε να πουλήσουμε δυο Riva στην Κύπρο ενώ πολλά σκάφη πωλήθηκαν και στην Αθήνα.

rg59
Ο Κώστας Ριμή είναι ο Γενικός Διευθυντής της EKKA VE Yachts

Πριν από την αγορά ενός αυτοκινήτου, γίνεται test drive. Στο δικό σας κλάδο γίνεται κάτι παρόμοιο και αν ναι, υπάρχουν άτομα που ενώ δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια, έρχονται κοντά σας παριστάνοντας τους υποψήφιους πελάτες, για να ζήσουν την εμπειρία; 

Για να ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς, πρέπει πρώτα o υποψήφιος αγοραστής να καταθέσει προκαταβολή ισάξια με περίπου το 10% της αξίας του σκάφους. Αυτά τα λεφτά μπαίνουν σε κοινό λογαριασμό, και ο αγοραστής έχει δικαίωμα βάσει συμβολαίου, να απορρίψει το σκάφος κατά τα δοκιμαστικά και να πάρει τα χρήματά του πίσω.

yju7[

iuo98

loi;0p0-

io9o

Loader