Ο Ανδρέας Γιόρτσιος μάς μιλά για το νέο του βιβλίο

Οι συνεντεύξεις αυτές είναι σαν μικρά μαθήματα για τη νεότερη γενιά των ηθοποιών και ευελπιστώ το βιβλίο να κεντρίσει το ενδιαφέρον ανθρώπων που δεν έχουν πάει ποτέ θέατρο, μοιράζεται μαζί μας σε μία σύντομη κουβέντα που πραγματοποιήσαμε με αφορμή το νέο του βιβλίο που θα παρουσιαστεί στις 30 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιόρτσιος.


Ανδρέα καλησπέρα, πότε ήταν η στιγμή που πήρες την απόφαση να προχωρήσεις με την έκδοση αυτού του βιβλίου;

Η ιδέα άρχισε να υπάρχει στο μυαλό μου κοντά στο Πάσχα μετά που κάναμε μία δράση για να στηρίξουμε τον Κώστα Βήχα στη δική του δράση. Η στιγμή όμως που είπα ότι θα το προσπαθήσω να το κάνω ήταν όταν στη συνέντευξη με τον κ. Σπύρο Σταυρινίδη μου είπε μια ιστορία από τις Ικέτιδες που δεν την ήξερα. Έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν μία καλή ενέργεια μία έκδοση με συνεντεύξεις σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου που να μιλούν για το θέατρο. 

Πώς και γιατί κατέληξες σ’ αυτές τις 21 συνεντεύξεις;

Όπως γνωρίζετε στις εκπομπές μου φιλοξένησα πάρα πολλούς ηθοποιούς με αφορμή πάντα τις παραστάσεις στις οποίες συμμετείχαν. Είχα ήδη φιλοξενήσει για παράδειγμα όταν το αποφάσισα τις κυρίες Μπεμπεδέλη, Αβραάμ και Σαντοριναίου, τους κυρίους Γιωργαλλή, Καυκαρίδη, Σταυρινίδη, Χριστοδουλίδη, Βήχα Κυριαζή και άλλους. 

Έβαλα στόχο να κάνω με όσους περισσότερους μπορούσα αλλά δεν πρόλαβα να συμπεριλάβω κι άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες στην έκδοση κι επειδή η εκπομπή τελείωσε τρεις εβδομάδες νωρίτερα αλλά και επειδή ορισμένοι δεν μπορούσαν να έρθουν.

 

Είναι κάτι σαν φόρος τιμής στους σημαντικούς θεατρανθρώπους της προηγούμενης γενιάς;

Στην Ελλάδα υπάρχουν ανάλογες εκδόσεις. Δεν θεωρώ ότι είμαι πολύ καλός στις συνεντεύξεις, ζηλεύω πάρα πολύ για παράδειγμα συνεντεύξεις συναδέλφων μου, θεωρώ όμως ότι είναι μία σημαντική έκδοση καθώς μιλούν ο καθένας από τη δική του σκοπιά για τη δουλειά του και στιγμές της καλλιτεχνικής τους πορείας. 

Θεωρώ ότι οι συνεντεύξεις είναι μικρά μαθήματα για τη νεότερη γενιά των ηθοποιών και ευελπιστώ να κεντρίσει το ενδιαφέρον ανθρώπων που δεν έχουν πάει θέατρο, να πάνε. 

 

Θα έλεγες πως υπάρχουν κοινά ανάμεσα σε ανθρώπους του θεάτρου, κι αν ναι, ποια είναι αυτά;

Το κοινό που διαπίστωσα μέσα από αυτές τις συνεντεύξεις είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί κάνανε και κάνουν θέατρο γιατί το αγαπάνε. Αυτό που εγώ εξέλαβα είναι πως δεν το αντιμετωπίσανε στην καλλιτεχνική διαδρομή τους ως δουλειά με την στενή έννοια του όρου. 

«Εντός, εκτός και επί σκηνής». Μίλησέ μας λίγο και για τον τίτλο του βιβλίου σου.
Προσπαθούσα να σκεφτώ έναν τίτλο που να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο των συνεντεύξεων και σκέφτηκα να «παίξω» με τον γνωστό όρο καθώς η κουβέντα με όλους περιστρέφεται γύρω από τη ζωή τους εντός και εκτός θεάτρου αλλά και επειδή σχεδόν όλες οι συνεντεύξεις συνδέονται με τις παραστάσεις στις οποίες έπαιζαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μιλούσαμε για τα «επί σκηνής».

 

Το Happy Hour έχει μείνει στη συνείδηση του κοινού ως μια πολύ αγαπημένη και δημοφιλής εκπομπή. Με ποια συναισθήματα το σκέφτεσαι εσύ σήμερα;

Ως μία εκπομπή που αγάπησα και εγώ πάρα πολύ, που δούλεψα πάρα πολύ για αυτή και που αισθάνομαι περήφανος για όλα όσα κάναμε στο πλαίσιο αυτής της εκπομπής. 

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα, για αυτό κρατώ τις ωραίες αναμνήσεις, τις ωραίες συνεργασίες και την αγάπη του κόσμου και προχωρώ με το νέο μου εγχείρημα το «The OMG show”.

 

Τι έχει προγραμματιστεί για την εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο στις 30 Νοεμβρίου;

Θα είναι μία λιτή και σεμνή τελετή στην οποία θα πουν λίγα λόγια η φίλη μου Ελένη Ξένου που προλογίζει την έκδοση, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Ανδρέας Τσέλεπος και ο γραμματέας των Καλλιτεχνών Θεάτρου ΠΕΟ Προκόπης Αγαθοκλέους.

Στη συνέχεια θα δούμε ένα μικρής διάρκειας βίντεο με ατάκες των συνεντευξιαζόμενων. 

Χαίρομαι που στην εκδήλωση θα παραστούν σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες των οποίων οι συνεντεύξεις περιλαμβάνονται στο βιβλίο. 

Στη συνέχεια επειδή σκοπός είναι η συγκέντρωση χρημάτων για τους ηθοποιούς, θα μπορεί το κοινό να κάνει την εισφορά του στα παιδιά της Ένωσης Ηθοποιών και της Κλαδικής που θα είναι στο φουαγιέ και θα παίρνουν ως δώρο το βιβλίο. 

Είναι πολύ σημαντικό να πω ότι για λόγους τήρησης των πρωτοκόλλων, παρότι η είσοδος είναι ελεύθερη θα πρέπει να γίνει κράτηση θέσης μέσω της ιστοσελίδας https://www.soldoutticketbox.com//entos-ektos-kai-epi-skinis/easyconsole.cfm