Στο “The New Reality Show” δύο κλόουν θα μας μιλήσουν για τη νέα πραγματικότητα

Στο “The New Reality Show” δύο κλόουν θα μας μιλήσουν για τη νέα πραγματικότητα

Η ομάδα "Γιασεμίν" μάς μιλά για όσα θα δούμε

“Τα δύο μέτρα φυσικής απόστασης είναι η τέλεια "φόρμουλα" για ένδειξη αγάπης και στοργής προς τον συνάνθρωπο” μας λέει η ομάδα “Γιασεμίν” και μας καλεί να παρευρεθούμε στο “The New Reality Show”.

Μια παράσταση πιο επίκαιρη από ποτέ θα παρουσιάσει η Ομάδα “Γιασεμίν”, η Ναταλία και η Άννη, το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, στο Yfantourgeio TheWorkplace. Η παράσταση ονομάζεται “The New Reality Show” και μέσα από την παράσταση θα δούμε “δυό γυναίκες κλόουν που προσπαθούν να κατανοήσουν μια νέα πραγματικότητα σ' έναν κόσμο που δεν τους μοιάζει και τόσο οικείος” λόγω των όσων ζούμε τον τελευταίο καιρό. 

Πείτε μας λίγα λόγια για το 'The New Reality Show'. Τι θα δούμε; 

Το 'The New Reality Show' είναι μια παράσταση σωματικού θεάτρου μέσω της τέχνης του κλόουν. Όπως και στα τηλεοπτικά 'reality show', το κοινό γίνεται ζωντανός μάρτυρας στα όσα συμβαίνουν. Πιο συγκεκριμένα στη δική μας περίπτωση, το κοινό παρακολουθεί τις συνεδρίες μεταξύ ειδικού και πάσχοντα. 

Διάβασε Επίσης: Η Δέσποινα είναι η πιο cool barber

3

Για ποιο λόγο δημιουργήσατε μια τέτοια παράσταση αυτή την περίοδο; Ποια ήταν η αφορμή; 

Η παράσταση δημιουργήθηκε από την ομάδα Γιασεμίν, με συντελεστές την Άννη Σοφοκλέους και τη Ναταλία Παναγιώτου, αρχικά με αφορμή το ανοιχτό κάλεσμα για καλλιτεχνικές προτάσεις πάνω στη θεματική "επ-αφή" στο Πρόγραμμα +αξη στην Υπόγεια Σκηνή/Συνεργείο στη Λεμεσό, τον Οκτώβριο 2021. Στη συνέχεια, η παράσταση έλαβε μέρος και στο Nicosia Pop Up Festival, τον Δεκέμβριο 2021 στο Θέατρο Πόλης. Το επίκαιρο θέμα της έλλειψης επαφής που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων - Τα δύο μέτρα φυσικής απόστασης έχουν καθιερώσει τη νέα κανονικότητα - όπως και οι αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μεγάλου μεριδίου της κοινωνίας, ήταν η αιτία να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο έργο. 

Γιατί οι ηρωίδες είναι δύο γυναίκες κλόουν; Τι συμβολίζουν;

Οι πρωταγωνίστριες αντιπροσωπεύουν τον κάθε άνθρωπο που πασχίζει να επιβιώσει σε μια νέα πραγματικότητα, σ΄έναν κόσμο που δεν τους μοιάζει και τόσο οικείος. Μέσω της ειλικρίνειας και αθωότητας που διακατέχει την τέχνη του κλόουν, μπορέσαμε να αγγίξουμε το θέμα της απομόνωσης, της ματαιότητας και της κατάθλιψης με μια χιουμοριστική προσέγγιση, στοχεύοντας προς την κοινωνική ευαισθητοποίηση για τις δυσκολίες αυτές.

1

“Απώτερος σκοπός η κοινωνική αποδοχή”. Πόσο έχουμε ανάγκη την κοινωνική αποδοχή κατά την άποψή σας; 

Επιδιώκουμε η παράσταση να γίνει καταλύτης για την κοινωνική προκατάληψη που περιβάλλει τη διαφορετικότητα και την ψυχική κατάπτωση. Ευελπιστούμε στην εμψύχωση του θεατή ως προς την βελτίωση της προσωπικής του στάσης προς μια πραγματικότητα που δεν αρμόζει πλέον να κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες. Το γεγονός ότι οι πρωταγωνίστριες είναι γυναίκες αναδεικνύει την προοπτική της γυναίκας μέσα στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς να αποκλείει τον ανδρικό πληθυσμό από τη συναισθηματική συμμετοχή του στα βιώματα αυτά. Είτε είσαι γυναίκα είτε είσαι άντρας, η κοινωνική αποδοχή είναι ανάγκη που όχι μόνο μας ενώνει, αλλά μας καθιστά υπεύθυνους για τη συλλογική αλληλεγγύη.

Διάβασε Επίσης: 7 απορίες σε μια ψυχολόγο για τις μορφές βίας εκεί έξω

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζετε κάτι νέο;

Ως ομάδα επιθυμούμε να εντάξουμε τις τέχνες στη ζωή των ανθρώπων ως μέσο έκφρασης, σύνδεσης και επικοινωνίας για την ενδυνάμωση της συλλογικής μας ταυτότητας. Κάτι που προσπαθούμε ήδη να το πράξουμε με τις δράσεις μας μέσω κοινωνικών παρεμβάσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων. Θα θέλαμε επίσης να συνεχίσουμε τον κύκλο παραστάσεων για το 'The New Reality Show' και το 'Nat in da house', ετοιμάζοντας ταυτόχρονα και καινούρια θεατρικά πρότζεκτ που θα ανακοινωθούν σύντομα. Τέλος, επιθυμούμε να διοργανώσουμε εργαστήρια που θα λαμβάνουν χώρο στη φύση, επιτρέποντας την επανένωση και την ενδυνάμωση του πνεύματος.

Πληροφορίες για την παράσταση

Η ομάδα Γιασεμίν επιστρέφει με την παράσταση 'THE NEW REALITY SHOW' το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 20.30 μ.μ. στο Υφαντουργείο. Η παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί στο πρόγραμμα "+αξή" στην Υπόγεια Σκηνή/Πολυχώρος Συνεργείο και το Nicosia Pop Up Festival στο Θέατρο Πόλης.

Οι αλήθειες που μας παρουσιάζονται σήμερα θα μπορούσαν να ήταν βγαλμένες από σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τα δύο μέτρα φυσικής απόστασης είναι η τέλεια φόρμουλα για ένδειξη αγάπης και στοργής προς τον συνάνθρωπο. Η κανονικοποίηση των νέων «κανόνων επαφής» εμπνέει μια παράσταση με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες κλόουν, που προσπαθούν να κατανοήσουν μια νέα πραγματικότητα σ' έναν κόσμο που δεν τους μοιάζει και τόσο οικείος. Το κοινό γίνεται μάρτυρας στα όσα συμβαίνουν στις συνεδρίες... μεταξύ ειδικού και πάσχοντα. 

Απώτερος σκοπός η κοινωνική αποδοχή, κάτι που αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο απ΄όσο φαίνεται. Η αμεσότητα και ειλικρίνεια που διακατέχει την τέχνη του κλόουν, στρέφει το βλέμμα του κοινού προς τα μέσα, αντικρίζοντας από ασφαλές απόσταση τις δικές του ευαισθησίες, αδυναμίες, γκάφες, αποτυχίες, ελαττώματα, ελπίδες, όλα δηλαδή που τον κάνουν άνθρωπο.

Παραγωγή: Ομάδα Γιασεμίν

Δημιουργία & ερμηνεία : Άννη Σοφοκλέους & Ναταλία Παναγιώτου

Εισιτήρια στη σελίδα https://www.yasemincollective.com/tickets

Πληροφορίες: 96-269637

Είσοδος με τεστ 24 ωρών

19.02.22, η ώρα 20.30 μ.μ.

Yfantourgeio TheWorkplace

Λεύκωνος 67-71, Φανερωμένη, Λευκωσία

Loader