Εργαστήρια παραστατικών τεχνών για τους συμμετέχοντες στο theYard.Residency.22

Εργαστήρια παραστατικών τεχνών για τους συμμετέχοντες στο theYard.Residency.22

Όλες οι πληροφορίες για τα εργαστήρια

To Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ προσφέρει στους συμμετέχοντες του φετινού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.22, εργαστήρια παραστατικών τεχνών τα οποία θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο του Μαρτίου, στο Ξυδάδικο.

Τα εργαστήρια αυτά λειτουργούν πρώτη φορά πιλοτικά στο πλαίσιο της διοργάνωσης, κυρίως για να ενδυναμώσουν το διάλογο γύρω από τις θεματικές της διοργάνωσης και να προσφέρουν πρακτικά και θεωρητικά εργαλεία στους δημιουργούς. 

Το πρώτο εργαστήριο με θέμα Δημιουργική γραφή και Δραματουργία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 με τη συγγραφέα Μαρία Ιωάννου και τη δραματουργό Ελλάδα Ευαγγέλου, με συνολική διάρκεια οκτώ ώρες. 

Το πρώτο τετράωρο οι συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Ιωάννου θα έρθουν σε επαφή με βασικές τεχνικές δημιουργικής γραφής – Show don’t Tell & Less is More. Το εργαστήρι θα εξερευνήσει επίσης τρόπους απόδοσης ρυθμού, ταχύτητας και μουσικότητας στον πεζό λόγο (επιλογή συγκεκριμένων λέξεων, επαναλήψεις, οπτικά στοιχεία, χρήση ή απουσία σημείων στίξης κ.λπ.), πάντα σε σχέση με το θέμα του κάθε κειμένου. Μετέπειτα, αντλώντας έμπνευση από τις Ασκήσεις Ύφους του Ραιημόν Κενώ, οι συμμετέχοντες θα ενθαρρυνθούν να πειραματιστούν με κείμενα που έχουν ήδη γράψει, μεταμορφώνοντάς τα σε ποικιλία παραλλαγών. Επιπρόσθετα χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την ποίηση, το πεζό και άλλα κείμενα, το συγκεκριμένο εργαστήρι θα παρουσιάσει τρόπους συνδυασμού του γραπτού λόγου με άλλα στοιχεία (visual poetry / οπτική ποίηση, hybrid-genre writing κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάσει τρόπους ανάγνωσης και επιτέλεσης της λογοτεχνίας. 

Στο δεύτερο τετράωρο του εργαστηρίου, η Ελλάδα Ευαγγέλου θα μιλήσει για τις βασικές αρχές της δραματουργίας, από τεχνικής πλευράς, αγγίζοντας επίσης θέματα μεθοδολογίας, δηλαδή πώς σχεδιάζουμε μια διαδικασία δημιουργίας κειμένου με βασικές ενότητες: Επικοινωνία με το κοινό: knowing what your play is about, Το θέμα / αντικείμενο του έργου, τι θέλει να πει, Είδος κειμένου. Αν βρίσκεται σε μεσοδιαστήματα, ποιά είδη είναι γύρω; Προσέγγιση στην δημιουργία του κείμενο / performance text, ατομική / συλλογική, Η φωνή: ποι@ μιλά, πως μιλά και ποιά προοπτική υιοθετεί. (συνδέεται: η δική σου/σας θέση, ποιά είναι; υπάρχεις/ετε μέσα στο κείμενο;), Σκηνικές διαστάσεις του κειμένου, χώρος και κοινό. 

Διάβασε Επίσης: Νetflix: Οι καλύτερες σειρές που θα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα

Ακολουθεί στις 12 Μαρτίου 2022, το εργαστήρι Τέχνη στην Kοινότητα το οποίο θα περιλαμβάνει βιωματικό εργαστήρι “Act of Listening” με την ηθοποιό/σκηνοθέτιδα Έλενα Αγαθοκλέους, παρουσίαση Community Based Project ως παραδείγματα από τις Κωνσταντίνα Peter, θεατρολόγο/δραματουργό και Έλενα Αγαθοκλέους και Έρευνα και Μεθοδολογία με τον κοινωνιολόγο, ειδικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρο Κούρο.

Στις 19 Μαρτίου 2022 θα πραγματοποιηθεί το  εργαστήρι με θέμα Αισθητικές Απόψεις το οποίο χωρίζεται σε δύο ενότητες.  Η πρώτη ενότητα θα αφορά στην εικαστική προσέγγιση και τη χρήση του χώρου με την καλλιτέχνιδα Μελίνα Κούτα και η δεύτερη ενότητα με θέμα τον φωτισμό ως σκηνοθετικό εργαλείο, με τον σχεδιαστή φωτισμού Βασίλη Πετεινάρη.

Διάβασε Επίσης: Netflix:Η Lindsay Lohan επιστρέφει με δύο νέες ταινίες

Το τελευταίο εργαστήρι της διοργάνωσης θα είναι πρακτικό με θέμα από το Σώμα στο Κείμενο και θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου 2022 με την Έλενα Αγαθοκλέους. Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί με τις πρώτες παρουσιάσεις των συμμετοχών και ανατροφοδότηση με συντονίστρια την performance artist Ελεάνα Αλεξάνδρου.

Πληροφορίες: www.mitos.org.cy / [email protected]

 

Loader