Σπουδές εντός και εκτός Κύπρου – Πρόγραμμα Earsmus+.

Σπουδές εντός και εκτός Κύπρου – Πρόγραμμα Earsmus+.

Eκ των πραγμάτων, η φοιτητική ζωή είναι γεμάτη εμπειρίες. Πόσω μάλλον, όταν έχεις την ευκαιρία να σπουδάσεις ή να κάνεις την πρακτική σου στο εξωτερικό 

Aν οφείλεις κάτι στον εαυτό σου -ανεξαρτήτως ηλικίας- είναι να του παρέχεις γνώση και προπάντων εμπειρίες. Η αλήθεια είναι πως όσο πιο νεαρός είσαι, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο και δυνατότητες έχεις να βιώσεις κάποια πράγματα. Ένα από αυτά, είναι το Erasmus+ -που όπως ενδεχομένως γνωρίζεις ήδη- είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά χρηματοδοτικά προγράμματα στον κόσμο!

Καθόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για μια ανεπανάληπτη ευκαιρία! Από αυτές, που λίγες φορές βιώνεις στη ζωή σου και αζίζει να βγεις για λίγο απ' το comfort zone σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένας φοιτητής στην Κύπρο να τα έχει όλα, ακόμη και σπουδές ή πρακτική στο εξωτερικό!

Σε ελεύθερη μετάφραση, έχεις τη δυνατότητα να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και να γνωρίσεις νέες κουλτούρες και πολιτισμούς. Την ίδια ώρα δοκιμάζεις τις αντοχές και την επιμονή σου, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σου. Μέσα από το πρόγραμμα έχεις ένα συνεχές κίνητρο για ανάπτυξη τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Ένα πρόσφορο έδαφος να ανοίξεις τους οριζόντες σου, φυσικά και νοητικά. 

Παράλληλα, έχεις την ευχέρεια να αναπτύξεις δεξιότητες που θα καταστούν χρήσιμες και θα εκτιμηθούν από μελλοντικούς εργοδότες. Το σημαντικότερο είναι ότι καλείσαι να συνυπάρξεις σ' ένα διαφορετικό μέρος από αυτό που μεγάλωσες, να διευρύνεις το πνεύμα σου, να γίνεις πιο ανεκτικός και να μάθεις να συμβιώνεις σ' ένα πολιτισμικό περιβάλλον. 

Διάβασε ακόμη: Το καλύτερο για την υγεία σου 

erasmus

Διάβασε επίσης: Tις πιο cool φοιτητικές εστίες θα τις βρεις στην Έγκωμη 

Αυτή λοιπόν την πολύτιμη εμπειρία την προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε φοιτητές/τριες του, σε αποφοίτους/ες του, καθώς και σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό έχει συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών με περισσότερα από 200 πανεπιστήμια-εταίρους, σε δεκάδες ευρωπαϊκές και μη χώρες.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα παρέχει μια σειρά από ωφελήματα όπως:

  • Δωρεάν φοίτηση σε ακαδημαϊκό ίδρυμα του εξωτερικού 

  •  Σημαντική επιχορήγηση σε κάθε δικαιούχο για κάλυψη των πρόσθετων εξόδων διαβίωσης, όπως στέγαση, σίτιση, μετακίνηση στη χώρα υποδοχής

  • Πλήρης αναγνώριση των μαθημάτων που θα παρακολουθήσει ένας φοιτητής Erasmus+

  • Παροχή επιπλέον επιχορήγησης στους συμμετέχοντες με «ειδικές ικανότητες»

  • Ο κάθε φοιτητής μπορεί να συμμετάσχει από δύο μέχρι δώδεκα μήνες για πρακτική άσκηση και από τρεις μέχρι δώδεκα μήνες για φοίτηση (ανά κύκλο σπουδών). Δυνατότητα συμμετοχής ξανά στο πρόγραμμα, στο μεταπτυχιακό

  • Δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, καθώς το Erasmus+ δίνει το δικαίωμα σε έναν απόφοιτο να αποκτήσει την πρώτη του εργασιακή εμπειρία που είναι πολύτιμη για τη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. 

Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι απόφοιτοι/ες με εμπειρία Erasmus+ αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητές τους για απασχόληση! Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από το 2014 μέχρι το 2021, περισσότεροι από 310 απόφοιτοι του UNIC έχουν αποκτήσει την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Περισσότεροι από 1000 εισερχόμενοι φοιτητές, επέλεξαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για μια περίοδο των σπουδών τους. Οι δημοφιλέστερες χώρες υποδοχής είναι κατά σειρά, η Ελλάδα, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πορτογαλία. 

unic

Ωστόσο, οι άνθρωποι μετράνε περισσότερο από τους αριθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιωματική εμπειρία της φοιτήτριας Μαρία Αριστείδου, με την ίδια να δηλώνει εμφαντικά: «Η απόφαση μου να λάβω μέρος στο πρόγραμμα Erasmus+ ήταν από τις καλύτερες που πήρα στη ζωή μου! Παρά τις δυσκολίες που συνάντησα για να βρω σπίτι στη Γερμανία και να συνηθίσω τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ποτέ δε μετάνιωσα που πήρα την απόφαση να επιλέξω να φοιτήσω μέρος των σπουδών μου στο Βερολίνο. Εκεί είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω διαφορετικούς ανθρώπους από χώρες πολύ μακρινές από την Κύπρο, όπως το Μεξικό, και να αναπτύξω δυνατές φιλίες. Εκτός αυτού, το Erasmus+ με βοήθησε στην προσωπική μου ανάπτυξη και τώρα αισθάνομαι περισσότερο δυνατή και με περισσότερη αυτοπεποίθηση».

Άλλωστε, «ο κόσμος είναι ένα βιβλίο κι εκείνοι που δεν ταξιδεύουν, διαβάζουν μόνο μια σελίδα», όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο Άγιος Αυγουστίνος. Γιατί τα ταξίδια είναι ένα «ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο». Και το πρόγραμμα Erasmus+ είναι συνάμα ένα «ανοιχτό παράθυρο γνώσεων και εμπειριών»! 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus+  ΕΔΩ 

 

 

 

 

 

 

Loader