PICK OF THE DAY: Deutschland ‘83

PICK OF THE DAY: Deutschland ‘83

Ψυχροπολεμικά παιχνίδια και άφθονη γερμανική ποπ ένθεν κι ένθεν του βερολινέζικου τείχους, στο ρεαλιστικό κατασκοπικό δράμα που φέρει την υπογραφή της δημιουργού του Unorthodox

Τώρα που όλη η Κύπρος έπαθε την πλάκα της με το Unorthodox ευκαιρία να ανατρέξουμε στον back catalogue της δημιουργού Anna Winger όπου φιγουράρει αυτό το διαμαντάκι από το 2015. Το Deutschland ‘83 είναι η πρώτη αμιγώς γερμανόφωνη σειρά που προβλήθηκε στη μητρική της γλώσσα από την αμερικανική τηλεόραση, από το καλωδιακό Sundance TV (σε συμπαραγωγή με το RTL), ένα αρκετά τολμηρό εγχείρημα που μπορεί να μην έσπασε τα μηχανάκια της Nielsen αλλά απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. 

Η πλοκή, όπως προδίδει ο τίτλος, μάς μεταφέρει στην ψυχροπολεμική Γερμανία του 1983 η οποία βρίσκεται στο μέσο της διαρκούς κλιμακούμενης εχθρότητας ΗΠΑ - ΕΣΣΔ. Στο ανατολικό Βερολίνο ο 24χρονος Martin στρατολογείται από τη θεία του, ανώτερο στέλεχος της διαβόητης Στάζι, προκειμένου να διεισδύσει στον δυτικογερμανικό στρατό ως βοηθός ενός στρατηγού και να υποκλέψει πληροφορίες σχετικά με ένα απόρρητο project που η Μόσχα θεωρεί ότι πρόκειται για σχεδιαζόμενη επίθεση της Δύσης με πυραύλους Πέρσινγκ στην ΕΣΣΔ. Ο Martin καταφέρνει και παίρνει τη θέση του πραγματικού βοηθού (ο οποίος δολοφονείται) και μπαίνει όχι μόνο στο γραφείο του στρατηγού αλλά και στο σπίτι του όπου συνδέεται με τη δυσλειτουργική οικογένειά του: τη μίζερη, καταθλιπτική σύζυγο, την ανεξάρτητη όμορφη κόρη και τον πασιφιστή gay γιο ο οποίος επίσης υπηρετεί ως στρατιώτης στην ίδια βάση. Με τη διπλή του διότητα ο Martin θα ανακαλύψει, πέρα από απόρρητα σχέδια, στρατηγικές και μυστικά, πως η παράνοια και ο παραλογισμός κρατούν γερά και στις δύο πλευρές του τείχους. 

Η κατασκοπεία μπορεί να είναι η κεντρική θεματική της σειράς, δεν αποτελεί όμως και την ψυχή της γιατί όπως και στο παρεμφερές (αλλά πολύ πιο περιεκτικό και πολυεπίπεδο) The Americans, η έμφαση δίνεται στους χαρακτήρες, τις προσωπικές ιστορίες, το background, τα κίνητρα και τη συμπεριφορά τους εντός του ιστορικού πλαισίου. Βραδυφλεγής, αρκετά ρεαλιστική, με έξοχη αναπαράσταση της εποχής και δυνατό pop soundtrack (το 1983 ήταν η χρονιά που η γερμανική ποπ τα έσπαζε παγκοσμίως με το 99 Luftballons των Nena να σκαρφαλώνει στην κορυφή των αμερικανικών charts) η σειρά αποδίδει εύστοχα το έντονο ψυχροπολεμικό της εποχής (παραθέτοντας πλάνα αρχείου και πραγματικά δελτία ειδήσεων και των δύο πλευρών) ενώ δεν ξεχνά ότι είναι και κατασκοπικό θρίλερ, ρίχνοντας στο μείγμα ακραίες καταστάσεις, κυνηγητά, υποψίες, φόνους προδοσίες και σασπένς (ειδικά προς το τέλος) ώστε να προχωρά η πλοκή. Όσο για την απεικόνιση των δύο πλευρών δεν διαφέρει από την καθιερωμένη (άπαιχτη η σκηνή όπου ο Martin τα χάνει με την αφθονία, την ποικιλία και τα χρώματα ενός δυτικού σούπερ μάρκετ) αν και ρίχνει τα βέλη της εξίσου στον δυσλειτουργικό καπιταλισμό και άκρατο μιλιταρισμό της Δύσης όσο και στον παρανοϊκό κρατισμό και χαφιεδισμό του ανατολικού μπλοκ. 

Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από οκτώ επεισόδια ενώ η συνέχεια Deutschland ‘86 μεταφέρει τη δράση και τους χαρακτήρες τρία χρόνια αργότερα. Ο επερχόμενος τρίτος κύκλος Deutschland ‘89 διαδραματίζεται κοντά στην πτώση του τείχους, όμως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί πότε θα κάνει πρεμιέρα.
 

Loader