Υπερχειλίζει σήμερα το φράγμα του Κούρη - σε θέσεις μάχης οι καιρόφιλοι

Υπερχειλίζει σήμερα το φράγμα του Κούρη - σε θέσεις μάχης οι καιρόφιλοι

Υπερχειλίζει σήμερα το φράγμα του Κούρη - σε θέσεις μάχης οι καιρόφιλοι
H Ηλέκτρα έφερε την πολυπόθητη ποσότητα

Cover photo Φ-Fillipos-K

Αναβρασμός και ασυγκράτητος σχεδόν ενθουσιασμός επικρατεί ανάμεσα στους κόλπους των καιρόφιλων Κύπρου, αφού σύμφωνα με την ποσότητα νερού που έχει συσσωρευθεί το τελευταίο 48ωρο, το φράγμα του Κούρη είναι επιτέλους έτοιμο για πλήρη υπερχείλιση, ενδεχομένως εντός της μέρας σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε χωρητικότητα τεχνητή λίμνη της Κύπρου (115 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) με τον ταμιευτήρα της να αποτελεί το 35% της ολικής χωρητικότητας των φραγμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με αποκλειστική ενημέρωση που είχαμε από τον WeatherMan, με το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή μας από την Παρασκευή (την «Ηλέκτρα» όπως ονομάστηκε από ψηφοφορία των καιρόφιλων η απαραίτητη ποσότητα νερού έχει υπερκαλυφθεί και η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη, πλήρης υπερχείλιση είναι πια θέμα λίγων μόνο ωρών.

Παρά τη βροχή, στο βορειοανατολικό σημείο του φράγματος πλησίον της κοινότητας Άλασσας έχουν ήδη συγκεντρωθεί παγωτάρηδες, σαντουιτσάδες και οι serial grillers όπως επίσης κι άλλοι πλανοδιοπώλες με καζαντί, φιστούτζια, λοκμάδες, σιάμισιη και γκότζι μπέρις.

Σύσσωμη βρίσκεται στην περιοχή (από τα ξημερώματα σήμερα) και η επταμελής ομάδα των Κύπριων storm chasers, που βρίσκεται σε θέσεις μάχης για να απαθανατίσει σε φωτογραφίες, βίντεο και live streaming το συγκλονιστικό για τη χώρα μας γεγονός.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Xόμπι «Κυνηγοί Καταιγίδων» Τοποθεσία «Κύπρος»

Οι πρώτες ποσότητες νερού, σύμφωνα με τον storm chaser Ραφαήλ Μιχαηλίδη έτρεξαν από χθες βράδυ γύρω στις 20:30 και σταδιακά αυξάνονται, με την πλήρη υπερχείλιση να αναμένεται γύρω στις πέντε το απόγευμα Δευτέρας.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει ήδη προχωρήσει σε ελεγχόμενη εκροή σημαντικών ποσοτήτων νερού από το φράγμα, με στόχο τον καλύτερο δυνατό εμπλουτισμό του υδροφορέα Ακρωτηρίου, ο οποίος βρίσκεται κατάντη του φράγματος. Τον υδροφορέα διασχίζει και εμπλουτίζει το τμήμα του ποταμού Κούρη, που βρίσκεται κατάντη του φράγματος μέχρι την εκβολή του ποταμού στη θάλασσα, στην περιοχή Επισκοπής.

Το φράγμα του Κούρη κατασκευάστηκε το 1988. Υπερχείλισε για πρώτη φορά το 2004 και για δεύτερη φορά το 2012. Σήμερα πρόκειται να γίνει η τρίτη (και καλύτερη) φορά που υπερχειλίζει.

Σιγήν ιχθύος τηρούν για την ώρα Δήμος Ύψωνα και κοινότητα Άλασσας, σύμφωνα ωστόσο με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, αναμένεται τελετή με αγιασμό από τον Μητροπολίτη Λεμεσού στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και με συνοδεία βεγγαλικών και ζωντανής μουσικής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Κύπριοι ελληναράδες μαυρόψυχοι, Καιρόφιλοι Κύπρου μάγκες

Loader