Κάτι ωραίο έγινε στην ταράτσα του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας

Κάτι ωραίο έγινε στην ταράτσα του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας

Κάτι ωραίο έγινε στην ταράτσα του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας
«Ήταν η ώρα που έδυε ο ήλιος και είχε κάτι το τελετουργικό»

Μικρές, λίγο μεγαλύτερες και λίγο ακόμη μεγαλύτερες (σε ηλικία) γυναίκες της Σ Ε Ζ Ο Ν συναντήθηκαν αργά χθες το απόγευμα στην ταράτσα του νέου δημαρχείου της Λευκωσίας και μοιράστηκαν εμπειρίες ως … γυναίκες.

Γιατί;

Επειδή το να είσαι γυναίκα ακόμη δεν είναι το ίδιο με το να είσαι άντρας.

Τόσο απλά.

«Το τρομακτικό είναι είτε ως γυναίκα, είτε ως άντρας, να μην αντιλαμβάνεσαι τους σεξιστικούς περιορισμούς», μας είχε ενδεικτικά πει η Αθηνά Κάσιου, σε συνέντευξη που είχε πρόσφατα δώσει στην AVANT GARDE μαζί με τη Μαγδαλένα Ζήρα και τη Νέδη Αντωνιάδη.

Η χθεσινή εκδήλωση στο δημαρχείο ήταν βασικά η πρώτη από μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων, όπου η Σ Ε Ζ Ο Ν προσκαλεί και παρουσιάζει γυναίκες από διαφορετικές γενιές «έτοιμες να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες, προσωπικές στιγμές, καθοριστικά γεγονότα και ιστορίες που πρέπει να ακουστούν».

«Για μένα ήταν πολύ συγκινητική η χθεσινή εκδήλωση. Ο τρόπος συμμετοχής του κοινού και η ροή με την οποία εξελίχθηκε η συζήτηση είχε σχεδόν κάτι το τελετουργικό. Από έφηβες μαθήτριες μέχρι συνταξιούχες, βρήκα υπέροχο το ότι είχαμε συμμετοχές από τόσες πολλές και διαφορετικές ηλικίες. Έγινε μια πολύ ωραία ζύμωση και αισθάνομαι πως έχουν μπει οι σπόροι για μια ευρύτερη συζήτηση και κινητοποίηση. Αδιαμφισβήτητα, η χθεσινή εκδήλωση μας έδωσε πολύτιμη γνώση και πληροφορίες για το πως να συνεχίσουμε» σχολιάζει σήμερα η Μαγδαλένα Ζήρα.

Ήταν αισιόξοδο, ήταν εμπνευστικό και είχε θεατρικότητα, συμπληρώνει.

«Γυναίκες που θαυμάζουμε και που προέρχονται από διάφορες γενιές ήρθαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Το ερώτημα που είχε τεθεί απο τη συντονίστρια ήταν το κατά πόσο μέσα στα χρόνια έχει αλλάξει κάτι. Αυτό που ουσιαστικά προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα φυσικό χώρο όπου, σε πρώτο στάδιο να επιτρέψει στη γυναικεία αφήγηση να υπάρξει και σε δεύτερο να επικοινωνηθεί. Νομίζω τα καταφέραμε!» επισημαίνει η Νέδη, η οποία πιστεύει πως η αφύπνιση που έχει αρχίσει να παρατηρείται στο νησί μας γύρω από το ευρύτερο θέμα του σεξισμού και του φεμινισμού δεν είναι συμπτωματική.

Οι γυναικοκτονίες, για παράδειγμα, συνέβαιναν και πριν δέκα και πριν είκοσι χρόνια . Τώρα όμως είναι λες κι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. «Αισθανόμαστε πια την ανάγκη να μιλήσουμε!»


ΔΙΑΒΑΣΕ: Για τη Γεωργία, τη Μαργαρίτα, την Τζούλια, τη Σοφία...


«Ήταν ένας πανέμορφος χώρος, σαν δωμάτιο. Ο ήχος ήταν φυσικός και μπορούσαμε να μιλήσουμε χωρίς μικρόφωνα. Ήταν η ώρα που έδυε ο ήλιος και ήταν σαν τελετουργικό!» μας λέει η Αθηνά Κάσιου. «Στόχος άλλωστε της ΣΕΖΟΝ είναι να μαζέψουμε ιστορίες. Όπως αποδείχθηκε χθες, το πάθος και η ανάγκη να βγουν προς τα έξω, υπάρχει!»

Σε αυτή την πρώτη συζήτηση συμμετείχαν οι:

Μαρία Αγγελή (Κοινωνιολόγος) Χριστίνα Ζήρα (Γιατρός) Εβίτα Ιωάννου (Σκηνοθέτιδα) Μαρίνα Μαλένη (θεατρολόγος με ειδίκευση στην επικοινωνία) Αριάδνη Παναγιώτου-Ιωάννου (Μαθήτρια) Τώνια Σταυρινού (Δημοσιογράφος) Τζόζη Χριστοδούλου (Σύμβουλος Υπουργού Εξωτερικών/ Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονας για θέματα φύλου) Μιράντα Χρίστου (Συντονίστρια/ Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Ο χώρος παραχωρήθηκε ως έμπρακτη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας στη ΣΕΖΟΝ.

Loader