Η στιγμή της κατεδάφισης της κλινικής «στην οποία γεννήθηκε η μισή Λεμεσός»

Η στιγμή της κατεδάφισης της κλινικής «στην οποία γεννήθηκε η μισή Λεμεσός»

Η στιγμή της κατεδάφισης της κλινικής «στην οποία γεννήθηκε η μισή Λεμεσός»
Φωτογραφίες ντοκουμέντα και λίγα λόγια για την περίφημη κλινική Τριτοφτίδη στη λεωφόρο Μακαρίου

Δημοσιεύθηκαν σήμερα στο γκρουπ Κυπριακός Μοντερνισμός 'ωραίες' φωτογραφίες από την κατεδάφιση το 2008 της κλινικής «στην οποία γεννήθηκε η μισή Λεμεσός» καθώς και δύο παλαιότερες, μία από την εποχή που λειτουργούσε και μία από τότε που είχε πια εγκαταλειφθεί και αποτελούσε στέγη για 'παρίες' της πόλης.

Ένα ιστορικό κτίσμα που αποτελεί μακρινό πια παρελθόν. Στο ίδιο οικόπεδο ανεγείρεται σήμερα πολυώροφο γραφειακό συγκρότημα, αυτό:

Για την ιστορία, να ειπωθεί πως ο εν λόγω γιατρός είχε εγκατασταθεί στη Λεμεσό το 1940 ιδρύοντας την πρώτη οργανωμένη Μαιευτική, Χειρουργική και Γυναικολογική Κλινική. Το 1956, και αφού απέκτησε αναγνώριση και εκτίμηση από τους Λεμεσιανούς, ανέγειρε την περίφημη ιδιωτική του κλινική στη Λεωφόρο Μακαρίου. Λειτουργούσε ως Αντιαναιμικό Κέντρο Μαιευτικό και Παιδιατρικό Κέντρο και είχε γίνει το δεύτερο κρατικό νοσοκομείο με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Αργότερα η κλινική είχε περάσει σε κρατικά χέρια πριν το 1977, έναντι του ποσού των 230 χιλιάδων λιρών, ενώ στη συνέχεια δόθηκε ως «προίκα» στο ΤΕΠΑΚ. Λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης και άλλων προβλημάτων που λέγεται ότι είχαν προκύψει, το ΤΕΠΑΚ αποφάσισε να την πωλήσει σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία και τα έσοδα να χρησιμοποιούνταν για ανακαίνιση κτηρίων στο κέντρο της Λεμεσού.

Η συνέχεια γνωστή και θλιβερή για το αξιόλογο μοντερνιστικό κτίσμα που σαφώς θα έπρεπε να είχε σωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο «κυπριακός μοντερνισμός» είναι μια όαση στην έρημο της social media δυστοπίας

Loader