Πλάσματα που κρύβονταν, εμφανίστηκαν στα κανάλια της Βενετίας

Πλάσματα που κρύβονταν, εμφανίστηκαν στα κανάλια της Βενετίας

Στέλνουν με το δικό τους τρόπο ένα μήνυμα για το οικοσύστημα

«Η χλωρίδα και η πανίδα της λιμνοθάλασσας, δεν έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια του lockdown. Αυτό που άλλαξε, είναι η ευκαιρία που μας δόθηκε να παρατηρήσουμε», λέει η ζωολόγος Andrea Mangoni, λέει καθώς μελετά τα νερά στα φημισμένα κανάλια της Βενετίας.  

Ένα καβούρι προσπαθεί να αρπάξει την κάμερά της, οι μέδουσες κινούνται κοντά στην επιφάνεια, κοπάδια ψαριών κολυμπούν ειρηνικά και φύκια κάθε χρώματος παρασύρονται απαλά στο ρεύμα, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδοντας εικόνες από τη ζωντάνια που παρατηρείται στο νερό.  

Ο κορωνοϊός έχει αδειάσει τη Βενετία από τα εκατομμυρίων τουριστών από τις αρχές Μαρτίου και τα νερά της πόλης δεν αναδεύονται πλέον από τα χιλιάδες σκάφη, τα ταξί και τις γόνδολες που συνήθως κυκλοφορούν.   

Για την Mangoni, αυτή είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά το πολύ διαφορετικό οικοσύστημα που κατοικεί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Το βίντεό της, με μια μέδουσα που κολυμπάει αργά στα γαλήνια, διαυγή σχεδόν νερά, έγινε viral στα social media.     

 

«Τώρα μπορούμε να δούμε σε βάθος 50 ή 60 εκατοστών και μερικές φορές ακόμη και ενός μέτρου. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να δούμε πλάσματα που ήταν κυριολεκτικά κρυμμένα στο σκοτάδι», λέει και τονίζει πως δεν έχει δει ποτέ τόσο καθαρά νερά στα 20 χρόνια που εργάζεται τη Βενετία.   

«Η μόνη διαφορά είναι ότι ορισμένα ζώα που στο παρελθόν αναγκάστηκαν να ζουν σε μεγαλύτερα ή ευρύτερα κανάλια στη λιμνοθάλασσα, μπορούν τώρα να φτάσουν μέχρι το κέντρο της πόλης, καθώς σταμάτησαν να κυκλοφορούν μηχανοκίνητα σκάφη και γόνδολες», είπε.   

trheyr

Ο Marco Sigovini, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Βενετίας (ISMAR-CNR), λέει ότι έχει δει για πρώτη φορά θαλάσσια είδη στο κέντρο της πόλης. «Η πανίδα και η χλωρίδα της λιμνοθάλασσας της Βενετίας είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη και ενδιαφέρουσα από ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς», είπε.       

«Αυτό που μειώθηκε στην πόλη δεν είναι μόνο η κυκλοφορία και η ρύπανση που προκαλείται από σκάφη, αλλά και ο θόρυβος, που είναι ένα άλλο είδος ρύπανσης και διαταράσσει πολλούς οργανισμούς της λιμνοθάλασσας». Ωστόσο, δεν εκπλήσσεται με το πόσες μέδουσες παρατηρούνται. 

rtye

«Τα τελευταία 20-30 χρόνια οι μέδουσες έχουν αυξηθεί γενικά σε αριθμό. Έρχονται στη λιμνοθάλασσα όλο και πιο συχνά, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, ίσως μεταφέρονται από το ρεύμα», είπε. «Κανονικά, υπάρχει πολλή κίνηση, οπότε είναι πιθανό πολλές από αυτές να σκοτώνονται συχνά».  

Αλλά, ο ειδικός δεν πιστεύει ότι πολλά θα αλλάξουν μακροπρόθεσμα για την πανίδα στα νερά της Βενετίας «Πιθανότατα αυτοί οι λίγες μήνες δεν θα αρκούν για να αλλάξουμε πραγματικά την ποιότητα του οικοσυστήματος μας», είπε.   

yut

Πηγή

Loader