«Το κάστρο μας»: Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια που αξίζει να δείτε

«Το κάστρο μας»: Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια που αξίζει να δείτε

«Το έργο καλλιεργεί την ιδέα της φιλίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης για τα κατεχόμενα και τρέφει την πίστη για την επιστροφή»

Το Θέατρο Δέντρο ανεβάζει το έργο «Το κάστρο μας» βασισμένο στο βραβευμένο μυθιστόρημα της συγγραφέως και εκπαιδευτικού Μαρίας Πυλιώτου, σε δραματουργία της Γεωργίας Μεσιήτη. Η μυθοπλασία του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία ενός 15χρονου έφηβου που πέρασε το 1976 στα κατεχόμενα για να πάει στο χωριό του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού βιβλίου (9 Απριλίου 1979) «το έργο καλλιεργεί την ιδέα της φιλίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης για τα κατεχόμενα και τρέφει την πίστη για την επιστροφή».

Στην παράσταση, που σκηνοθετεί η Μαρίνα Βρόντη, παρακολουθούμε την περιπέτεια του νεαρού Στάθη που φεύγει κρυφά ένα βράδυ, εν αγνοία κινδύνου, μαζί με τον καινούριο γείτονα και φίλο του, για να πάει να πάρει το ποδήλατο του που έκρυψε στον αχυρώνα του σπιτιού του την ημέρα που έμελλε να φύγει πρόσφυγας από το χωριό του.

«Το κάστρο μας» είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια, για τον παππού, τη γιαγιά και για παιδιά τους -τους σημερινούς γονείς των εφήβων- που θα ταξιδέψουν στο χρόνο και θα ανακαλέσουν μνήμες. Κυρίως όμως είναι μία παράσταση για τους νέους και τα παιδιά όλων των ηλικιών που με αφορμή τα καπρίτσια των δύο νεαρών της ιστορίας και την αναπάντεχη φιλία που προκύπτει με την Τουρκοκύπρια έφηβη Τζεϊντά, θα γνωρίσουν εκείνη την «άλλη» Κύπρο. Τότε ακόμα που οι απλοί, φτωχοί, λαϊκοί άνθρωποι συμβίωναν αρμονικά έχοντας σε πρώτο πλάνο την καθημερινή αγωνία της επιβίωσης. Τότε που οι άνθρωποι στις γειτονιές νοιαζόντουσαν και βοηθούσαν ο ένας τον άλλον.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η οικογένεια του Στάθη μετά από μεγάλο διάστημα παραμονής σε καταυλισμό προσφύγων αιτείται χαλίτικης γης και με τη βοήθεια του θείου από την Αμερική καταφέρνει να χτίσει ένα μικρό σπίτι. Στις αφηγήσεις της μαμάς και της αδερφής του ο Στάθης καταλαβαίνει ότι το χωριό του είναι πολύ κοντά -πίσω από το λόφο που βλέπουν καθημερινά από το παράθυρο της κουζίνας του νέου τους σπιτιού.

Το ποδήλατό του είναι κρυμμένο στον αχυρώνα του σπιτιού του. Το θέλει. Τα δύο αγόρια, ο Στάθης και ο νέος του φίλος ο Πετρής, καταστρώνουν σχέδιο. Ένα βράδυ, κρυφά, με φως από το ολόγιομο φεγγάρι, ξεκινούν για το χωριό. Κάπου στη διαδρομή ξαποσταίνουν στα έρημα/εγκαταλελειμμένα σπίτια. Ένα από αυτά γίνεται το καταφύγιο τους -το Κάστρο τους. Κάποια στιγμή τα δύο παιδιά θα φτάσουν στο κατεχόμενο χωριό. Στο σπίτι υπάρχει φως. Η τυφλή γιαγιά και η εγγονή της είναι εκεί και τα καλοδέχονται. Μια δυνατή φιλία γεννιέται ανάμεσα στα δύο αγόρια και την νεαρή Ceyda (Τζεϊντά). Στο μεταξύ πίσω, στις ελεύθερες περιοχές, οι γονείς αγωνιούν, χωρίς καν να γνωρίζουν ότι το εγχείρημά των παιδιών τους είναι πιο επικίνδυνο απ’ ότι μπορούν να υποψιαστούν.

Η δράση κινείται μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου παρουσιάζοντας, συχνά με ανάγλυφο τρόπο, την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο νησί λίγο μετά τον πόλεμο.

Παίζουν:

Ζωή Κυπριανού, Μαρίνος Χατζηβασιλείου, Κύνθια Παυλίδου, Παντελής Παπακωνσταντίνου, Πολυξένη Σάββα, Φώτης Φωτίου, Κρίστυ Χαραλάμπους, Ιωάννα Κεραυνού, Σάββας Παϊσίου.  

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννος Λούρας 

Δραματουργία: Γεωργία Μεσιήτη

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη

Σκηνικά – κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Μεσιήτη

Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης

Αφίσα-Γραφικά-Τρέιλερ: Κρίτων Δούρις

Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Μεσιήτη

Παραστάσεις - Θέατρο Δέντρο 

Πρεμιέρα: Σάββατο, 5 Οκτωβρίου '24 | 15:30

Προπώληση και πρόγραμμα παρασεων:  Soldout Tickets: https://tinyurl.com/tokastromas2024 

Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο

Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία: Γεωργία Μεσιήτη

email: [email protected]

Πληροφορίες: 94 48 66 68

το καστρο μας

Πηγή φωτογραφιών

Loader