Σαν σήμερα γιορτάζεται η Ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά ξέρατε ότι δεν είναι η σωστή ημερομηνία;

Σαν σήμερα γιορτάζεται η Ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά ξέρατε ότι δεν είναι η σωστή ημερομηνία;

Μάθε τους λόγους που δεν γιορτάζουμε τη μέρα της Ανεξαρτησίας στην μέρα της

Σαν σήμερα, 1η Οκτωβρίου, γιορτάζεται στο νησί μας η ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ωστόσο, η Κύπρος απέκτησε την Ανεξαρτησία της στις 16 Αυγούστου και η 1η Οκτωβρίου ορίστηκε αργότερα για να γιορτάζεται η Ανεξαρτησία.

Η επέτειος γιορτάζεται με ειδικές γιορτές στα σχολεία και μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος στις 16 Αυγούστου 1960, ως αποτέλεσμα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959, άσχετα με το τι διδαχθήκαμε, καθώς η 1η Οκτωβρίου ορίστηκε ως Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 11η Ιουλίου 1963.

Για την ιστορία, στις 11 Φεβρουαρίου 1959 υπεγράφη η Συμφωνία της Ζυρίχης μεταξύ των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κ. Καραμανλή και Α. Μεντερές. Η εν λόγω Συμφωνία ενσωματώθηκε στη Συμφωνία του Λονδίνου, η οποία υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου 1959 από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και τον Δρα. Κουτσιούκ εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Γιατί γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου;

Στις 11 Ιουλίου 1963 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να θεσπίσει ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου, ώστε η επέτειος να γιορτάζεται με όλες τις τιμές και στην παρουσία διεθνών διπλωματικών σωμάτων, καθώς η 16η Αυγούστου συμπεριλαμβάνεται στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών στη χώρα, περίοδος κατά την οποία οι ξένοι πρέσβεις απουσιάζουν στις χώρες τους.

Πηγή φωτογραφίας

Loader