Ίσως η φτηνότερη μπριζόλα στη νήσο Κύπρο

Ίσως η φτηνότερη μπριζόλα στη νήσο Κύπρο

Ίσως η φτηνότερη μπριζόλα στη νήσο  Κύπρο
Τρία ευρώ φίλε μου. Τρία μόνο ευρώ. Πατάτες, πιτούλα και «σαλατικά» included

Από 8 μέχρι 25 ευρώ. Αυτές είναι μάλλον οι «λογικές» και αναμενόμενες τιμές στις οποίες κυμαίνεται στη χώρα μας ένα τυπικό πιάτο μπριζόλας, με τα απαραίτητα βεβαίως συνοδευτικά του.

Κοστολογικές διακυμάνσεις, που ενδεχομένως να αφορούν στο ύφασμα της καρέκλας στην οποία αναπαύονται τα οπίσθια σου, στη μάρκα του τραπεζομαντήλου στο οποίο σερβίρεται το πιάτο σου και στο αν έχει ή δεν έχει το μαγαζί honey barbeque σως για να τη συνοδεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, απ’ τη μπριζόλα που σερβίρει ο σουβλιτζής της γειτονιάς σου μέχρι εκείνη στο φάνκι, new-age εστιατόριο που οραματίζεται να γίνεται Michellin, ο τελικός ορισμός της τιμής γύρω από το κάθε πιάτο μπριζόλας εναπόκειται βεβαίως στον εκάστοτε ιδιοκτήτη και διαχειριστή του φαγοποτείου στο οποίο βρίσκεσαι και στο πώς τέλος πάντων ο ίδιος ορίζει το food costing στην ιδιωτική επιχείρησή του.

Το λαοφιλές αρμενικό φαγοποτείο ΑVO's Armenian Food στην Ονασαγόρου, το οποίο είχε αρχικά γίνει γνωστό για τις πάμφθηνες και πετανόστιμες χαλλουμωτές και λαχματζούν του, δεν έχει honey barbeque σως να συνοδεύσεις τη μπριζόλα σου. Ούτε και πρόκειται να στη σερβίρει ψητή με blue cheese και μουστάρδα.

Σίγουρα δεν πρόκειται για μπριζόλα σβησμένη με κρασί, σίγουρα δεν είναι κρέας αρωματισμένο με τζίντζερ και σίγουρα δεν είναι πιάτο που έχει σοταριστεί με αρωματισμένα λαχανικά που να έχουν πιο πριν περάσει από διαδικασία καρυκεύματος με πιπέρι, αλάτι και Flora βούτυρο για να γυαλίζουν.

Είναι μια απλή, συνηθισμένη μπριζόλα. Χοιρινή. Με τις πατατούλες, τη πίτα και τα έστω πέντε διάσπαρτα σαλατικά της. Κοστίζει όμως τρία μόνο ευρώ και σερβίρεται στη νήσο Κύπρο.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως σε αρκετές περιπτώσεις οι μπριζόλες μαρινάρονται με σάλτσες που ετοιμάζονταν για ώρες ολόκληρες από την προηγούμενη νύχτα και πως πιθανό είναι να έχουν ψηθεί σε αντικολλητικά τηγάνια, και να έχουν τυλιχθεί με μπαχαρικά βουτηγμένα σε κρέμα βουτύρου και σιρόπι σφενδάμου και bourbon.

Δεν μπορούμε όμως παρά να δώσουμε τα εύσημά μας για το τρίευρο της υπόθεσης και ταυτόχρονα να διερωτηθούμε: Γιατί τόσο μεγάλη η απόκλιση στις τιμές;

Στην τελική, η μπριζόλα είναι λαϊκό πιάτο κι ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τη συγκεκριμένη στο ABO την έχουμε στο μεταξύ δοκιμάσει μερικές φορές και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε: Είναι μια απλή, συνηθισμένη, αξιοπρεπής χοιρινή μπριζόλα. Και είναι μόνο τρία ευρώ.

Τα σέβη μας.

Loader