Ποιος δίσκος βινυλίου κατέχει το ρεκόρ ως του ακριβότερου στον κόσμο;

Ποιος δίσκος βινυλίου κατέχει το ρεκόρ ως του ακριβότερου στον κόσμο;

Ενας δίσκος που τυπώθηκε σ' ένα μόνο αντίγραφο

O κόσμος της Μουσικής αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμπαν για αρκετούς από εμάς. Οι λάτρεις ανέκαθεν είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με τους δίσκους βινυλίου, αφού ο πλούσιος και αναλογικος ήχος τους, διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη μουσική ως αυτή καθαυτή.

Ωστόσο, πέραν της ρομαντικής πλευράς και των “ταξιδιών” που προσφέρουν οι δίσκοι βινυλίου, αποτελούν επίσης ένα από τα δημοφιλέστερα συλλεκτικά αντικείμενα στον κόσμο των συλλογών. 

Θεωρούνται περιζήτητοι θησαυροί κι ο κάθε συλλέκτης βιώνει συνεχώς την ανάγκη να μεγαλώνει τη συλλογή του. 

Στην μεγάλη αυτή αγορά υπάρχουν δίσκοι που ξεχωρίζουν για τη μουσική τους σημασία, αλλά και για τις εξωφρενικές τιμές τους. Οι σπάνιες “κοπές” αποτελούν συνήθως το λόγο που η τιμή του εκάστοτε δίσκου είναι υψηλή, αλλά κι αν ανήκει φυσικά σε θρυλικούς καλλιτέχνες.

vinyls

Ποιος δίσκος ωστοσο κατέχει το ρεκόρ ακριβότερης πώλησης; 

Το "Once Upon a Time in Shaolin" είναι το έβδομο στούντιο άλμπουμ του αμερικανικού χιπ χοπ συγκροτήματος Wu-Tang Clan. Δημιουργήθηκε μόνο ένα φυσικό αντίγραφο του άλμπουμ, χωρίς δυνατότητα λήψης ή ψηφιακής ροής του. Αγοράστηκε απευθείας από τους Wu-Tang Clan το 2015 κι έγινε το πιο ακριβό έργο μουσικής που πουλήθηκε ποτέ.

Αποθηκεύτηκε σ' ένα θησαυροφυλάκιο υψηλής ασφάλειας στο ξενοδοχείο Royal Mansour στο Μαρακές του Μαρόκου. Οι Wu-Tang Clan δημοπρατούσαν τον δίσκο μέσω του Paddle8 το επόμενο έτος με μια νομική συμφωνία που όριζε ότι ο αγοραστής δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί εμπορικά τη μουσική μέχρι το 2103.

Το συγκρότημα προσέθεσε άλλη μια μάλλον κωμική ρήτρα στη συμφωνία:

 "Το αγοραστικό μέρος συμφωνεί επίσης ότι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της καθορισμένης περιόδου 88 ετών, ο πωλητής μπορεί νόμιμα να σχεδιάσει και να επιχειρήσει να εκτελέσει μία ληστεία για να κλέψει πίσω Once Upon A Time In Shaolin, η οποία, εάν είναι επιτυχής, θα επιστρέψει όλα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στον πωλητή», ανέφερε. "Η εν λόγω ληστεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τα ενεργά μέλη των Wu-Tang και/ή τον ηθοποιό Bill Murray, χωρίς νομικές επιπτώσεις".

Ο νικητής στη δημοπρασία ήταν ο Martin Shkreli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turning Pharmaceuticals, ο οποίος πλήρωσε ένα ρεκόρ 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να πάρει στα χέρια του το βραβευμένο άλμπουμ. Τον Ιανουάριο του 2016, είπε στο Vice ότι σκέφτηκε να καταστρέψει τον δίσκο για να επιβεβαιώσει τη δύναμή του ή να τον εγκαταστήσει "σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος, ώστε οι άνθρωποι να πρέπει να κάνουν μια πνευματική αναζήτηση για να τον ακούσουν".

Ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ εκείνης της χρονιάς, ο Shkreli υποσχέθηκε να μοιραστεί τη μουσική με τους θαυμαστές εάν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Όταν εκδηλώθηκε το αδιανόητο, μετέφερε αποσπάσματα της μουσικής στο διαδίκτυο.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, απασχολημένος ακόμα με την πολύτιμη κατοχή του, ο Shkreli προσπάθησε να τον πουλήσει στο eBay. Η νικητήρια προσφορά ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά πριν από την επεξεργασία της συναλλαγής, ο Shkreli συνελήφθη σε μια άσχετη υπόθεση απάτης σε τίτλους. Μετά την καταδίκη τον Μάρτιο του 2018, το FBI κατέσχεσε μερικά από τα πολύτιμα υπάρχοντά του, συμπεριλαμβανομένου του "Once Upon a Time in Shaolin".

Μετά από τρία χρόνια αποθήκευσης σε θησαυροφυλάκιο ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το άλμπουμ πουλήθηκε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι συλλέκτες NFT PleasrDAO φέρεται να πλήρωσαν 4 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τα χρέη του Shkreli και να αποκτήσουν το ιερό αρχείο. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι ελπίζει να κάνει το άλμπουμ πιο προσιτό στους θαυμαστές, αλλά πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν μερικά νομικά εμπόδια.

wu tang

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

Loader