Καθαρά Δευτέρα: 9 + 1 συνταγές που θα “κλέψουν” την παράσταση

Καθαρά Δευτέρα: 9 + 1 συνταγές που θα “κλέψουν” την παράσταση

Έχουμε βρει μερικές εναλλακτικές κι ενδιαφέρουσες συνταγές για το εορταστικό σας τραπέζι

Θέλετε να ετοιμάσετε κάτι διαφορετικό για το φετινό “πράσινο” τραπέζι; Έχουμε μια λίστα από μερικά όχι και τόσο συνηθισμένα πιάτα, τα οποία είναι πεντανόστιμα κι εύκολα στην παρασκευή τους. Οι παρακάτω συνταγές εχουν τη δοσολογία για περίπου 4 μερίδες.

Χούμους με παντζάρι 

kokino xoumous

Υλικά:

1 μικρό παντζάρι

1 1/2 ποτήρι ρεβίθια, μαγειρεμένα

1 Κ.Σ ταχίνι

2-3 Κ.Σ ελαιόλαδο

Χυμό από 1/2 λεμόνι

1/4 φλιτζάνι νερό (από τα βρασμένα ρεβίθια)

1/4 κ.κι κύμινο

1 κ.κι σκόρδο

1/2 κ.κι αλάτι Ιμαλαΐων

Προεραιτικά:

1 κ.κι πάπρικα (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C. Κόβουμε το παντζάρι στη μέση και το τοποθετούμε  σε ένα ταψί. Περιχύνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Αν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα ρεβίθια μουλιάστε τα από το προηγούμενο βράδυ. Βράζετε σε νερό για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν.

Προσθέστε τα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με λίγο από το νερό και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει κρεμώδες και λείο. Ρυθμίστε την υφή, προσθέτοντας νερό.

Διατηρείται στο στο ψυγείο μέχρι και 1 εβδομάδα.

Πρασινο ταχίνι με αβοκάντο

prasino taxini

Υλικά:

2 ώριμα αβοκάντο

5 κ.σ. ταχίνι

χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γλ. μπαχάρι ή κόλιανδρο σκόνη

1 κ.σ. μπαλσάμικο

1 κ.γλ. μουστάρδα

αλάτι

πάπρικα γλυκιά για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Στο μούλτι λιώνουμε πρώτα το σκόρδο μαζί με το λεμόνι, χυμό και ξύσμα, το μπαλσάμικο και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε το αβοκάντο και αλάτι και πολτοποιούμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε το μπαχάρι ή τον κόλιαντρο μαζί με τη μουστάρδα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, προσθέτουμε το ταχίνι και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Αν μας βγει σφιχτό και δεν χτυπιέται ωραία, θα προσθέσουμε 1-2 κ.σ. νερό. Πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα και σερβίρουμε ή το κρατάμε σκεπασμένο στο ψυγείο.

 

Καλαμάρια με αγριόχορτα

kalamari

Υλικά:

1 κιλό διάφορα χόρτα όπως αγριοραδίκια ή σέσκουλα, σταχάκια, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια, λίγο σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κιλό καλαμαράκια μικρά ή μεγαλύτερα ψιλοκομμένα

1 κουτί χυμό ντομάτας

5-6 ντοματίνια

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 σφηνάκι ούζο (προεραιτικά)

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε, κόβουμε και ζεματίζουμε τα χόρτα. Παίρνουμε την κατσαρόλα μας με το λάδι και τσιγαρίζουμε το τριμμένο σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα ντοματίνια για να πάρουν μια βράση. Τέλος ρίχνουμε και τα αγριόχορτα και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμα.  

Σουπιές κρασάτες 

soypies

Υλικά:

1 κιλο σουπιές 

3 κρεμμύδια

2 σκ σκόρδο

4 πατάτες

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

1 κρασοπότηρο λάδι

Χυμό από δύο λεμόνια

2 κοφτές κουταλιές της σούπας κον φλάουρ

Αλάτι

Πιπέρι

Φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση:

Βάζουμε πρώτα στην κατσαρόλα τις σουπιές να απορροφήσουν τα υγρά τους. Μόλις στεγνώσουν ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το καρότο σε φέτες τις πατάτες, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, την φρέσκια ρίγανη. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό και σκεπάζουμε. Βραζουμε σε χύτρα 25 λεπτα, σε κατσαρόλα 45 λεπτά. Δεν θέλουμε πολλά υγρά μέσα στην κατσαρόλα μας. Μόλις είναι έτοιμο παίρνουμε το χυμό από 1,1/2 με 2 λεμόνια κι ανακατεύουμε με τις 2 κουταλιές κορν φλάουρ. Το ρίχνουμε στην κατσαρολα και μετακινούμε την κατσαρολα έτσι ώστε να πάει παντού. Μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα σβήνουμε και σερβίρουμε.

 

Σαλάτα ταμπουλέ με κους κους 

tampouli kous kous

Υλικά: 

1 ½ φλ. κους κους (αυθεντικό όχι ζυμαρικό)

2 ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ

1 αγγούρι κομμένο σε μικρά καρέ

1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά καρέ

2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (με τα φύλλα τους)

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. κόλιανδρο

2 κ.σ. ξύδι από κρασί

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

6 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κους κους (χωρίς να το μουλιάσουμε). Ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε τη σαλάτα αν χρειάζεται. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με το κους κους. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να ρουφήξει τα υγρά των λαχανικών.

 

Σαλάτα με μαυρομάτικο και γαρίδες 

garidomavromatiko

Υλικά: 

150γρ. φασόλια

250γρ. γαρίδες

Ρόκα

Σπανάκι

Πράσινη πιπεριά

Κόκκινη πιπεριά

1 Πορτοκάλι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι 

Πιπέρι

 Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μαυρομάτικα για 10 λεπτά στην συνέχεια σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε πάλι να βράσουν για άλλα 20 λεπτά τα στραγγίζουμε καλά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τις γαρίδες χωρίς λάδι για 10-15 λεπτά. Αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν. Βάζουμε σε ένα μπολ τη ρόκα και το σπανάκι, ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και τις γαρίδες, προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ½ πορτοκάλι σε κυβάκια και τέλος ρίχνουμε το βαλσάμικο και τα μπαχαρικά.

 

Κοκκινιστό κριθαράκι με χταπόδι και άρωμα ούζου

kritharoto

Υλικά:

1 χταπόδι 1,5 κιλό, πλυμένο και καθαρισμένο

150 ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

500 γρ. κριθαράκι μέτριο

80 ml ούζο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1,2 λίτρο ζεστό νερό

200 ml ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι

400 γρ. τριμμένη ντομάτα, αποφλοιωμένη

1/2 ματσάκι μαϊντανό & λίγο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βράζουμε το χταπόδι. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το χταπόδι ώστε να βγάλει τα υγρά στα οποία θα βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο ζουμί του για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και κρατάμε 200 ml από τον ζωμό του.

Όταν το χταπόδι κρυώσει ελαφρώς, τεμαχίζουμε τα πλοκάμια, αφαιρούμε τις εσωτερικές μεμβράνες από την κουκούλα και την κόβουμε σε κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε μέχρι να καλυφθεί από το λάδι.

Ρίχνουμε το τεμαχισμένο χταπόδι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο, αφήνοντάς το να εξατμιστεί για περίπου 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, 600 ml περίπου από το ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά προτίμηση και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση υγρών, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό και το ζωμό στο οποίο έβρασε το χταπόδι ανακατεύοντας συχνά. Όταν αρχίσει να μελώνει το χταποδάκι, αλλά πριν στεγνώσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Vegan γύρος μανιταριών πλευρώτους 

giros manitarion

1 κ. μανιτάρια πλευρώτους

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας σκόρδο σε σκόνη

1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα

1 κουτ. σούπας ρίγανη

1 κουτ. σούπας μουστάρδα

2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού κάρυ

1/2 χυμό λάιμ

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές λωρίδες.

Προσθέτουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο, το σκόρδο σε σκόνη, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, το κάρυ, τη μουστάρδα, το πιπέρι, τη σάλτσα σόγιας και τον χυμό από λάιμ κι ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τα αφήνουμε μαριναρισμένα για μισή ώρα πριν τα μαγειρέψουμε.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τον γύρο και τηγανίζουμε για 20 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμος, ρίχνουμε τη ρίγανη κι ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε τα σάντουιτς/πίτες μας κι απολαμβάνουμε!

Νησιώτικοι ντοματοκεφτέδες 

ntomatokeftedes

Υλικά: 

500 γρ. ντομάτες, σφιχτές και χωρίς πολλά ζουμιά

500 γρ. κρεμμύδια

1/4 κ.γ. κανέλα

4 κλ. ρίγανη, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

2 κλ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα 100 γρ αν χρειαστεί

αλάτι

πιπέρι

ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις κρατάμε σε ένα μπολ.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ με τις τριμμένες ντομάτες. Αν θέλουμε, μπορούμε να μαράνουμε λίγο τα κρεμμύδια στο τηγάνι, με προσοχή όμως να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τα 400 γρ. από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι ένας χυλός που να πέφτει με μια σχετική δυσκολία από το κουτάλι. Μάλιστα, μπορούμε, αν θέλουμε, να το ετοιμάσουμε και να το έχουμε στο ψυγείο για όταν το χρειαστούμε.

Το πιο πιθανό είναι οι ντομάτες να βγάλουν λίγο νερό όσο περνάει η ώρα, οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα από το αλεύρι.

Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο στο τηγάνι και όταν φτάσει τους 180°C προσθέτουμε με τη βοήθεια δύο κουταλιών 1-2 κεφτέδες και τους τηγανίζουμε γυρίζοντάς τους μία φορά. Αν σπάνε, ίσως χρειαστεί να βάλουμε λίγο επιπλέον αλεύρι στο μείγμα.

Αφού πάρουν χρώμα, τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε να στραγγίξουν από το περίσσιο λάδι πάνω σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε στρώσει πολύ χαρτί κουζίνας. Γαρνίρουμε με τη φέτα, τον άνηθο και σερβίρουμε.

 

Μους κακάο με χαλβά 

mous

Υλικά: 

300 γρ. φυτική κρέμα σόγιας

250 γρ. χαλβάς με γεύση βανίλια θρυμματισμένος

120 γρ. κακάο σε σκόνη κοσκινισμένο

2 κ.σ. αμυγδαλόψιχα

1 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη

μερικές φράουλες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα σόγιας στο μίξερ, στην υψηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαντιγί και να αφρατέψει. Κατόπιν τη βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά, να σταθεροποιηθεί. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον χαλβά, το κακάο και τη βανίλια και ανακατεύουμε με πιρούνι, λιώνοντας τον χαλβά. Πρέπει να σχηματιστεί ένας πυκνός πολτός και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Όταν λιώσει ο χαλβάς, συνεχίζουμε το ανακάτεμα είτε με το σύρμα είτε με μίξερ χειρός. Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με τη μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) μέχρι να ομογενοποιηθεί η μους. Σερβίρουμε σε ποτηράκια ή μπολ και βάζουμε τη μους στο ψυγείο, να σταθεί καλά, για 2 ώρες. Σερβίρουμε γαρνίροντας με φράουλες και τρίμματα χαλβά (προαιρετικά)

Πηγή φωτογραφιών

Loader