Βόλος: Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή - 160 τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν στις ακτές

Βόλος: Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή - 160 τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν στις ακτές

Διαβάστε γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο

Ένα ανησυχητικό ζήτημα απασχολεί τους Έλληνες, αφού στην περιοχή του Βόλου βρέθηκαν πολλά ψάρια νεκρά στις ακτές.

Ωστόσο, τα ψάρια δεν είναι ψάρια της θάλασσας, αλλά του γλυκού νερού που όταν έρχονται σε επαφή με αλμυρό νερό πεθαίνουν. Αυτά τα ψάρια, δεν έχουν πεθάνει από κάποια μόλυνση αλλά έχουν οδηγηθεί στη θάλασσα μέσω κάποιου φράγματος. 

Για το θέμα μίλησε και ο Δημήτρης Κλαουδάτος, Αναπληρωτής Kαθηγητής στο Τμήμα Ιχθυολογίας και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  

«Τα ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, όχι από την λίμνη Κάρλα, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυρόφραγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας». 

Η κύρια αιτία της ρύπανσης είναι ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης να καταλήγουν στη θάλασσα, μεταφέροντας νεκρά ψάρια του γλυκού νερού στον Παγασητικό Κόλπο.

Σοκαριστικοί είναι οι αριθμοί, της μεγάλης οικολογικής καταστροφής στην περιοχή της Μαγνησίας, με τα σκάφη που έχει μισθώσει η περιφέρεια να έχουν απομακρύνει, μέχρι αυτή την ώρα, τουλάχιστον 160 τόνους νεκρά ψάρια. 

ψαρια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, στην επιχείρηση καθαρισμού του παραλιακού μετώπου του Βόλου από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια συμμετέχουν ένα σκάφος που επιχειρεί στο λιμάνι του Βόλου, ένα στην έξοδο του Ξηριά και δυο στις Αλυκές, καθώς επίσης και επτά αλιευτικά. 

Τα επτά αλιευτικά μέσα σε δύο μόλις ημέρες, στις 27 και στις 28 Αυγούστου, μάζεψαν από περιοχές κοντά στην πόλη του Βόλου 95 τόνους νεκρών ψαριών. 35 τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από την περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου, Ξενία, Αναύρου, 10 τόνοι από τις Αλυκές, ενώ η διαδικασία καθαρισμού δεν σταματάει καθώς έρχονται συνεχώς παραπάνω νεκρά ψάρια λόγω του αέρα. 

Από το λιμάνι του Βόλου έχουν απομακρυνθεί 5 τόνοι, με το πλοιάριο Interpollution.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έχει διατάξει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση, ερευνώντας την ποιότητα του θαλασσινού νερού, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης και αν υπάρχει ρύπανση ή δηλητηριώδης ουσία που προκάλεσε το θάνατο των ψαριών.

νεκρα ψαρια

Πηγή φωτογραφιών

Loader