5 πράγματα να κάνεις στην Αγία Νάπα ως ντόπιος τουρίστας

5 πράγματα να κάνεις στην Αγία Νάπα ως ντόπιος τουρίστας

Με την τουριστική κίνηση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω πανδημίας, ευκαιρία να αναθεωρήσεις όσα ξέρεις (και δεν ξέρεις) για το αγαπημένο θέρετρο

Φωτογραφίες: Νάγια Νομικού 

Όσο καιρό βρίσκομαι στο νησί επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι την Αγία Νάπα (κι επίσημα πλέον θεωρούμαι Χωραϊτης) και πρώτη φορά φέτος τη βίωσα ως τουρίστας ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Χρίστου Ζαννέττου και του δημοτικού συμβουλίου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για το τουριστικό θέρετρο που, ας πούμε ότι έχει δει πολύ καλύτερες μέρες (και νύχτες).

Η Αγία Νάπα όμως δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις μιας ιδιόμορφης τουριστικής περιόδου που θα μας μείνει αξέχαστη για όλους τους λάθος λόγους. Με αρκετά ξενοδοχεία ανοιχτά (και για όλα τα βαλάντια), σχετικά αυξημένη κίνηση (ειδικά τα Σαβ/κα με τους Λευκωσιάτες), μερικά από τα καλύτερα στέκια φαγητού του νησιού και αρκετά πράγματα να δεις και να κάνεις, τώρα είναι η ευκαιρία που ο κορωνοϊός καθήλωσε τους περισσότερους από εμάς στην Κύπρο να δείτε πέρα απ’ το Nissi Beach και να βιώσετε την Αγία Νάπα όπως ο μέσος (ξένος) τουρίστας κάνοντας πράγματα που δεν θα τολμούσατε ή απλά δεν θα μπαίνατε καν στον κόπο. 

Να επισκεφτείς το μουσείο Θάλασσα 

fafafafa

Σίγουρα πέρασες απ’ έξω χιλιάδες φορές σκεπτόμενος, “οκ ακόμα μία tourist trap” και τα προσπερνούσες καθ’ οδόν για το Senior Frog’s αλλά δεν νομίζεις πως ήρθε η ώρα να μπεις και μια φορά μέσα; Το Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα βρίσκεται στη Λεωφόρο Κρυού Νερού από το 2005 και παρά την ονομασία του, δεν αφορά στα πεπραγμένα της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών.

Αντίθετα, εκεί θα δεις το εντυπωσιακό αντίγραφο (σε φυσικό μέγεθος) του “Κερύνεια ΙΙ”, του ελληνικού εμπορικού πλοίου του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Κερύνειας γύρω στο 300 π.Χ. Μαζί φυσικά με κεραμικά και άλλες αρχαιότητες αλλά και το Τμήμα Θαλάσσιας Ζωής όπου έρχεσαι αντιμέτωπος με ταριχευμένα (και creepy ρεαλιστικά) είδη ψαριών, θηλαστικών και πουλιών που απαντώνται στην ανατολική Μεσόγειο (η θέα του καρχαρία Μάκο ή της ακίνδυνης μεν αλλά ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ δερματοχελώνας θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε πριν ξανοιχτείτε πολύ κολυμπώντας) αλλά μαλακόστρακα, κοράλλια, κοχύλια και απολιθώματα, μερικά ηλικίας 130 εκατομμυρίων ετών.

gsgsgsgs

Περιηγήσου στο Πάρκο Γλυπτικής

fafafafaf

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι ακριβώς παίζει με εκείνα τα φαινομενικά ατάκτως ερριμμένα γλυπτά που βλέπεις σ’ εκείνα τα κατσάβραχα, στη διασταύρωση των λεωφόρων Κάβο Γκρέκο και Κρυού Νερού, καιρός να σταματήσεις μια φορά (έχει άνετο πάρκινγκ μπροστά) και να το τσεκάρεις από κοντά εντελώς δωρεάν.

Το πάρκο στήθηκε το 2014 ως τόπος φιλοτέχνησης και έκθεσης των γλυπτών του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής της Αγίας Νάπας με τη συμμετοχή πάνω από 50 γλυπτών από όλο τον κόσμο, όμως πολύ γρήγορα απέκτησε τη δική του οντότητα καθώς προσθέτονται κάθε χρόνο νέα δημιουργήματα που φιλοτεχνούνται επί τόπου από καλλιτέχνες που φιλοξενούνται για τέσσερις εβδομάδες από τον Δήμο.

Κάντε την περιήγησή σας στα 20 χιλ τ.μ όπου στέκονται 252 δημιουργίες από 145 γλύπτες (από σχεδόν ισάριθμες χώρες) διαφόρων τεχνικών και στιλ και με θεματικές που κυμαίνονται από την ελληνική μυθολογία μέχρι πανανθρώπινες ιδέες και αξίες. Τρία πράγματα θα σας κάνουν αμέσως εντύπωση: ο τεράστιος αριθμός των εκθεμάτων, το πως ο Δήμος μετέτρεψε πρακτικά άχρηστο κομμάτι γης γεμάτο αγριόχορτα και κατσάβραχα (κυριολεκτικά όμως) σε πεδίο παραγωγής διεθνούς πολιτισμού και τέχνης και φυσικά η εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα “Αργώ” που ενώνει το Πάρκο Γλυπτικής με το ομόσταυλο Πάρκο Κάκτων και Παχύφυτων και η οποία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο πλοίο της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Εννοείται πως πρέπει να το επισκεφτείτε νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το απόγευμα μέχρι τουλάχιστον να βάλουν κανένα σκίαστρο, αλλιώς εφοδιαστείτε με νερά, καπέλα και αντηλιακό αν δεν θέλετε το επόμενο γλυπτό να είναι αφιερωμένο στη μνήμη σας. 

sgsgsgs

Να κάνεις βόλτα με πλοιάριο

gsgsgsg

ΟΚ, εδώ συνήθως τραβιέται η κόκκινη γραμμή, ανάμεσα στα “τουριστικά” πράγματα που επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει και τα “όταν παγώσει η κόλαση”. Παγιδευμένος για ένα δίωρο σε κάποιο glass bottom στ’ ανοιχτά της Αγίας Νάπας μαζί με καμιά εκατοστή κάθιδρους αναψοκοκκινισμένους Νορβηγούς που μπεκροπίνουν και λικνίζονται σαν Αϊτιανά ζόμπι υπό τους ήχους του μονότονου ντάμπα ντούμπα που σου διαπερνάει τον εγκέφαλο, δεν ακούγεται ακριβώς και σαν την επιτομή της χαλαρής οικογενειακής διασκέδασης, όμως δεν χρειάζεται να διαλέξτε αυτό το πλοιάριο.

Το φετινό καλοκαίρι, με τη μειωμένη τουριστική προσέλευση, προσφέρεται καθώς μπορείτε να έχετε ένα πλοιάριο μόνο για εσάς, την οικογένεια ή την παρέα σας, για μια μοναδική εμπειρία που μέχρι τώρα σνομπάρατε. Γιατί εκτός του ότι η θέα της αγιαναπίτικης ακτογραμμής από τη θάλασσα είναι εκπληκτική, αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να δεις από κοντά τις θαλασσινές σπηλιές (που μοιάζουν με εισόδους παλατιού) και να κολυμπήσετε στη Blue Lagoon (yeap, κι εγώ ήξερα μόνο του Ακάμα αλλά έχει και η Αγία Νάπα μόλις “στρίψεις” από το Κάβο Γκρέκο με κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά).

Επίσης θα δείτε και τη βίλα που αγόρασε ο συμπατριώτης μας Μαλαισιανός Τζο Λόου, λίγο μετά την Άμμο του Καμπούρη, αλλά αυτό δεν θα το βρείτε στους τουριστικούς οδηγούς. Αν επιλέξτε το Santa Napa για τη βόλτα σας, ο ιδιοκτήτης καπετάν Πανάγος (ναι, ακούγεται σαν ναυτικός ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας που τον υποδύεται ο Λαυρέντης Διανέλλος αλλά αυτό είναι το πραγματικό του όνομα) τυγχάνει θείος του Ανδρέα Γεωργίου. Είναι πρόσχαρος και πολύ εξυπηρετικός αλλά μην τον ρωτήσετε για εξελίξεις στις “8 λέξεις”. 

gsgsgsgsg

Να ανακαλύψεις μυστικές παραλίες

Εντάξει, το “μυστικές” σε ένα τόσο μικρό μέρος που φημίζεται για τις παραλίες του ίσως είναι ποιητική αδεία (εντάξει, εντάξει, υπερβολή) όμως βασικά εννοούμε πάτε και κάπου αλλού εκτός από Nissi, Μακρόνησο ή Πανταχού (αυτή είναι το Λιμανάκι ή Καλύβα για τον μέσο Λευκωσιάτη). Όπως για παράδειγμα στην απομονωμένη Άμμο του Καμπούρη στον δρόμο προς το Κάβο Γκρέκο σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, αν και μεταξύ μας, διατηρώ ένα soft spot στην καρδιά για το γραφικό πέταλο της Βαθκειάς Γωνιάς (λίγο πριν από το Nissi Beach όπως έρχεσαι από το κέντρο με στρίψιμο που μπορεί να σου διαφύγει εάν δεν προσέξεις την ξεθωριασμένη πινακίδα στον δρόμο).

Να φας εκεί που τρώνε οι ντόπιοι

Καλά τα franchises, τα posh εστιατόρια των ξενοδοχείων, η πολυποίκιλη διεθνής κουζίνα και το διάσημο Los Bandidos όπου είναι αδύνατον να μην πέσεις πάνω σε Λευκωσιάτες τα Σαβ/κα (για να τους τραγουδήσουν το Happy Birthday φορώντας σομπρέρο) όμως μην σνομπάρετε τα ντόπια στέκια. Όπως πχ έκανα εγώ με τη Napa Tavern, μία από τις παλαιότερες και πιο φημισμένες της περιοχής που απέρριπτα για χρόνια ως “τουριστική”.  Άδικα όπως αποδείχθηκε και με τίμημα να χάσω μερικούς από τους νοστιμότερους κυπριακούς μεζέδες που δοκίμασα τελευταία. Για καλό ψάρι ανηφορίστε προς την οδό Ευαγόρου και στον Καπετάν Ανδρέα, επίσης ένα στέκι που τιμούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δημήτρης Φυρίος - Δεκαέξι χρόνια κατασκηνωτής στην Καρπασία 

Loader