Αυτή η μαρτυρία πρώτης γραμμής είναι η καλύτερη απάντηση στις ανοησίες του Μόρφου περί «κορωνοϊούλη»

Αυτή η μαρτυρία πρώτης γραμμής είναι η καλύτερη απάντηση στις ανοησίες του Μόρφου περί «κορωνοϊούλη»

Ξέσπασμα της φυσιοθεραπεύτριας στη μονάδα αυξημένης φροντίδας Covid του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Μαργαρίτας Ανδρέου

Συγκλονίζει η ανάρτηση της φυσιοθεραπεύτριας στη μονάδα αυξημένης φροντίδας Covid του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Μαργαρίτας Ανδρέου που απαντά στις αλαζονικές και προσβλητικές για ασθενείς και νεκρούς από την πανδημία δηλώσεις του συνήθους υπόπτου Μητροπολίτη Μόρφου περί “κορωνοϊούλη” και “ανανέωσής του από την ασθένεια”.

Η Μαργαρίτα εργάζεται 17 χρόνια ως φυσιοθεραπεύτρια και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από τότε που ξέσπασε η πανδημία βοηθώντας μαζί με άλλους συναδέλφους της που έχουν αποσπαστεί εκεί, στην αναπνευστική διευκόλυνση των ασθενών με Covid που ακόμα και η παραμικρή ανάσα είναι γι’ αυτούς ολόκληρος άθλος.

Η νεαρή επαγγελματίας αντικρίζει καθημερινά τις επιπτώσεις της ασθένειας πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό και περιγράφει με τις σκοτεινότερες αποχρώσεις τις εμπειρίες της στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Κι έχει έναν λόγο (για την ακρίβεια εκατοντάδες) να μην ανέχεται τον κάθε κα(η)μένο που υποτιμά την ασθένεια, προσβάλλει τους βαριά νοσούντες και τη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας και ισχυρίζεται ότι η ασθένεια στάλθηκε από την Παναγία για να τον ταπεινώσει αλλά όλα ΟΚ, την πέρασε χαλαρά και νιώθει ανανεωμένος λες και βγήκε από spa.

Διαβάστε το συγκλονιστικό ξέσπασμα της φυσιοθεραπεύτριας κατά της άρνησης, της ανοησίας και του παραλογισμού: 

“Ο κορωνοϊούλης του Μόρφου που του χάρισε η Παναγία κατόπιν παράκλησής του και τον ανανέωσε λες και έμεινε σε Spa, δεν είναι ο κορωνοϊούλης που βιώνουν οι ασθενείς που βλέπω τον τελευταίο χρόνο.

Δε ξέρω τι στέλεχος κόλλησε Ο Άγιος, πιθανόν να είναι κάποιο ειδικό στέλεχος για προνομιούχους του Θεού, που αφήνει τον ασθενή σε βελτιωμένη έκδοση όταν το περάσει. Παρόλη την παιχνιδιάρικη συμπτωματολογία του όμως, έχει ένα κοινό με τον κορωνοϊός των μη προνομιούχων.

Ταπεινώνει επίσης.

Και είναι καιρός, εμείς που ζούμε τον κορωνοϊό των νοσοκομείων, εμείς που όταν ανακοινώνονται οι θάνατοι έχουμε το πρόσωπο και την εικόνα του 47χρονου, του 80χρονου μπροστά μας, εμείς που λέμε μεταξύ μας εκείνος στο 17Α,  ο αστυνομικός με τους παπαγάλους, να τον παρουσιάσουμε στεγνά, κυνικά και με τη βαρύτητα μιας καινούργιας ασθένειας περίεργης και  πολύπλοκης.

Ο κορωνοϊός των ανθρώπων στα νοσοκομεία αρχίζει με το αίσθημα της στέρησης του αέρα που αναπνέεις. Ακτινογραφίες, αξονική πνευμόνων, αναλύσεις, αέρια αίματος και εισαγωγή με την ανάλογη χρήση οξυγόνου για να διατηρείς κορεσμό σχεδόν αποδεκτό.

Φάρμακα από τις φλέβες, ενυδάτωση, σύνδεση με οθόνη για τα ζωτικά σημεία, κάμερα απέναντι σου για παρακολούθηση, σύρματα παντού, οροί, διάφορες μάσκες χορήγησης οξυγόνου σε περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες σου.

Είσαι καθηλωμένος στο κρεβάτι, η παραμικρή κίνηση προκαλεί απότομη πτώση του οξυγόνου σου, πρέπει να μείνεις στο κρεβάτι  από εδώ και πέρα, θα έχεις καθετήρα ή εάν είσαι πιο καλός θα ουρείς σε πάπια γιατί είναι αδύνατο να μετακινηθείς.

Θα ξεχάσεις πώς αναπνέουν, θα σου δείξουμε από την αρχή, δεν θα τα βρίσκεις και θα είναι δύσκολο να πάρεις βαθιά ανάσα χωρίς να σου προκαλέσει ασταμάτητο βήχα, θα δοκιμάσουμε διάφορες θέσεις στο κρεβάτι ώστε να μεγιστοποιήσουμε την ανταλλαγή αέρα στους πνεύμονες.

Θα αρχίσει να στεγνώνει το στόμα, η μύτη και τα αυτιά θα κάνουν πληγές από τις μάσκες και το να πιεις νερό ή να φας θα είναι μια δοκιμασία από μόνη της. Η μπουκιά με το φαγητό, η γουλιά με το νερό θα είναι ρίσκο και θα χρειαστεί να μάθεις γρήγορα να σηκώνεις τη μάσκα και να τη βάζεις ξανά για ένα κομμάτι φαγητό κάθε φορά.

Είναι δύσκολο να ακούσεις, ο ήχος της ροής του οξυγόνου είναι απαίσιος, είναι δύσκολο να μιλήσεις, δε σε φτάνει η ανάσα σου για ολόκληρη πρόταση, είναι δύσκολο να πας τουαλέτα. Φοράς πανί, εάν βελτιωθείς σε κατεβάζουν δίπλα από το κρεβάτι σε  ειδικό κάθισμα για να αφοδεύσεις. Σε παρακολουθούμε εκείνη την ώρα γιατί υπάρχει περίπτωση λόγω της θέσης και της ίδιας της ενέργειας να πέσει το οξυγόνο σου.

Θα κουραστείς, θα βιώσεις απελπισία, θα φοβηθείς.

Θα προσπαθείς να γυρίσεις στο κρεβάτι  για να βολευτείς  και ταυτόχρονα  να παρακολουθείς το μόνιτορ δίπλα σου εάν συμφωνεί. Δύσκολα θα μπορείς να κοιμηθείς, δύσκολο να συνδυάσεις θέση που σε βολεύει με θέση που αναπνέεις. Το σώμα σου θα πονάει, ο τετρακέφαλος, ένας από τους μεγαλύτερους μυς σου θα ατροφήσει σε μόλις 6 μέρες ακινησίας.

Οι μυς που βοηθούν την αναπνοή σου θα δουλεύουν ασταμάτητα, ο αυχένας, οι ώμοι σου, το στερνό σου και η πλατύ θα βρίσκονται σε συνεχή σύσπαση παλεύοντας να βοηθήσουν τον αέρα να μπει και να βγει από τους πνεύμονες.

Κάπου εδώ Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις τον μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό. Δεν θα τον ξεχάσεις ποτέ. Η μάσκα πλέον καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο σου, σφηνώνει και κλείνει αεροστεγώς ασκώντας πίεση για να βοηθήσει του πνεύμονες να ανοίξουν και να δεχτούν οξυγόνο.

Ο στόχος είναι να μείνεις μέχρι εδώ, 5 μέρες, 10 μέρες, 15 μέρες, θα αρχίσεις να βελτιώνεσαι, θα απογαλακτιστείς από το οξυγόνο, όχι πλήρως,  πολύ πιθανόν θα το πάρεις μαζί σου σπίτι. Απλές ενέργειες της καθημερινότητας, όταν φύγεις από κοντά μας θα μπορέσεις να κάνεις σταδιακά σε μεγάλο βάθος χρόνου. Στην καθημερινότητα σου, στη δουλειά σου, στις δραστηριότητες σου θα χρειαστεί εκπαίδευση για να επιστρέψεις.

Κατάλοιπα του κορονοιούλη του νοσοκομείου πιθανόν να έχεις για μέρες, μήνες ή και χρόνια. Ακόμα είναι νωρίς να ξέρουμε.

Και αυτός είναι ο απλός κορωνοϊός των νοσοκομείων, εκείνος που δεν χρειάζεται να διασωληνωθείς και εφόσον επιβιώσεις. Ο Μόρφου έχει τη δυνατότητα να ακούγεται και τα λεγόμενα να βρίσκουν χιλιάδες αυτιά. Εμείς που καθημερινά βλέπουμε 20 με 30 ασθενείς με κορωνοϊό, οι ίδιοι οι  ασθενείς που το ζουν, οι συγγενείς των πασχόντων που τους βλέπουν μετά πώς είναι, δεν έχουμε ακροατήριο, ούτε τα λόγια μας έχουν την ίδια βαρύτητα με Αγίου.

Εμείς είμαστε καταδικασμένοι να ακούμε τις τοποθετήσεις, τις παράνοιες, τις ασυναρτησίες του κάθε κακομοίρη που έχει δημόσιο λόγο"

 

Loader